Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlniri de organizare

Consiliul Pastoral Diecezan

Prima întâlnire a Consiliului Pastoral Diecezan (CDP) a avut loc joi, 16 iunie, la ora 11.00, în catedrala din Iași. Consiliul, din care fac parte 83 de membri, a fost înființat prin decret episcopal la 19 martie. S-au analizat statutul și perspectivele activităților acestui consiliu; s-au propus câteva priorități pastorale în programele diecezane.

Episcopul Petru Gherghel a deschis întrunirea printr-o rugăciune precizând scopul consiliului pastoral. După citirea decretului de constituire a consiliului (semnat la 1 iunie), fiecare membru a primit decretul de numire. Din Consiliul Pastoral Diecezan (membrii de drept, membrii aleși din decanate, membrii numiți de episcop - can. 512) fac parte pentru o perioadă de cinci ani 83 de membri: 50 preoți (doi preoți călugări, trei preoți franciscani, 45 de preoți diecezani); 26 laici, 7 persoane consacrate.

PS Aurel Percă a prezentat organigrama Curiei Diecezane și Statutul Consiliului Pastoral Diecezan aprobat deja din ziua de 19 martie.

Printre propunerile cu caracter organizatoric s-a numărat scoaterea unei broșuri cu datele și fotografiile membrilor CPD. S-a propus ca anul pastoral 2006 să fie dedicat: familiei, comuniunii, Sfintei Scripturi, ecumenismului. Sfânta Scriptură a fost în preferințele membrilor CDP, urmând ca episcopul diecezei să hotărască.

Au fost propuși membrii secretariatului care își va avea sediul la Roman: pr. Dumitru Farcaș (secretar general), pr. Alois Moraru (secretar executiv), Anca Lucaci (secretar).

Consiliul Pastoral Diecezan reprezintă instrumentul de comuniune și participare, deschis tuturor componenților poporului lui Dumnezeu, în vederea programării pastorale a vieții diecezane.

Format din preoți, membri ai institutelor de viață consacrată și mai ales laici (cf. can. 511-514), reprezentanți ai Bisericii, Consiliului Pastoral Diecezan are scopul de a contribui la promovarea acțiunii pastorale diecezane. Fiind un organism consultativ permanent, semn al participării și al coresponsabilității tuturor celor botezați la unica misiune mântuitoare a Bisericii, are misiunea, sub autoritatea episcopului, "să caute să descopere problemele privind activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice".

Curia Diecezei

După ce la 1 mai PS Petru Gherghel a semnat decretul privind organizarea Curiei Diecezei de Iași, numind și responsabilii pentru structurile diecezane, joi, 16 iunie, ora 10.00, la sediul episcopal a avut loc o primă întâlnire de lucru a responsabililor pentru structurile diecezane, în vederea unei bune desfășurări a activităților pastorale din Dieceza de Iași.

Au fost prezenți 29 de membri. Întâlnirea a fost deschisă de PS Petru Gherghel, care a anunțat ordinea de zi: prezentarea proiectului de Statut, precizarea competențelor pentru fiecare oficiu pastoral, elaborarea regulamentelor de funcționare a fiecărui oficiu. Pr. Mihai Pătrașcu a citit decretul de organizare a Curiei Diecezane și de promulgare al Statutului "ad experimentum" (semnat la 15 iunie) începând cu 16 iunie. Acesta din urmă va fi supus studierii și completării din partea membrilor care intră în componența Curiei Diecezane. Fiecare membru a primit Statutul, după care PS Aurel Percă a prezentat organigrama și liniile principale ale Statutului. Urmează ca fiecare coordonator de oficii să primească o schemă de regulament și să precizeze conținutul de activități pentru definitivarea regulamentului propriului oficiu. După ce va avea loc o întrunire a consiliului episcopal, vicarii episcopali se vor întâlni cu responsabilii oficiilor.

Conform can. 469, Curia Diecezană "constă în acele organisme și persoane care îl ajută pe episcop în conducerea întregii dieceze, mai ales în conducerea activității pastorale, în administrarea diecezei și în exercitarea puterii judecătorești".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat