Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinajul militarilor

La Lourdes, în Franța, a avut loc Cel de-al 47-lea Pelerinaj Militar Internațional (PMI). Acesta s-a desfășurat în perioada 27-29 mai. Au participat aproximativ 15.000 de pelerini, dintre care două treimi militari în activitate, ceilalți fiind "civili", membri ai familiilor militarilor, personal angajat în cadrul armatelor sau militari retrași; printre aceștia, au fost și între 250 și 300 de răniți sau bolnavi. Din România au participat pr. Florin Buhalea din București cu o delegație de 17 ofițeri și soldați. Printre pelerini s-au aflat pr. Iosif Răchiteanu și pr. Petru Sescu din Dieceza de Iași.

La sosirea la Lourdes, preoții militari au împărțit fiecărui pelerin insigna PMI, exprimând mesajul temei pelerinajului și broșura cu texte. Broșura a permis pelerinilor să se informeze asupra programului detaliat al celor trei zile, precum și a locului și a orei celebrărilor.

Cel de-al 47-lea PMI a fost prezidat de Mons. Patrick Le Gal, episcopul Armatelor Franceze, înconjurat de episcopii și de preoții militari, reprezentanți ai diferitelor delegații.

Pentru acest an tema a fost "Cu Dumnezeu, în slujba omului și a păcii". Tema a propus pelerinilor idealul slujirii, gratuitatea în dăruirea de sine și deschiderea către ceilalți, mai ales către cei bolnavi. Slujirea este un drum ce se deschide multor aspecte în beneficiul comunității. Cel de-al 47-lea PMI a dorit să atragă atenția în special asupra persoanelor suferinde. Papa Ioan Paul al II-lea, sensibil la suferințele oamenilor, afirma: "Suferința face parte din transcendența omului... Biserica are datoria de a căuta întâlnirea cu omul într-un mod aparte pe calea suferinței".

Pelerinii sosiți la Lourdes joi, 26 mai, și vineri, 27 mai, cu trenul, cu avionul sau cu autocarul au fost cazați în hotelurile din oraș (Lourdes-ul ocupă al doilea loc, în Franța, după Paris, ca număr de locuri de cazare) sau pe câmpul de corturi militare amenajat în apropierea sanctuarului de către detașamente franceze și străine, armata franceză asigurând susținerea logistică pe durata pelerinajului.

Pelerinajul a început cu activități la nivel național: primirea pelerinilor, Calea crucii, celebrări penitențiale și euharistice, vizite pe urmele sfintei Bernadeta. Apoi pelerinii au fost invitați să participe la privegherile de rugăciuni sau la diferitele întâlniri sau celebrări liturgice propuse pentru acest moment.

Pelerinajul Militar Internațional s-a născut în anul 1958, anul centenarului aparițiilor sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Profesionalizarea armatelor după anul 1990 a antrenat o diminuare a pelerinilor sub 30 de ani. În schimb, s-a constatat o creștere simțitoare a numărului participanților cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani. Până în 1990 pelerinii veneau mai ales din țările Europei occidentale sau din armatele NATO staționate în special în Europa. Începând cu 1991, militari din țările Europei centrale și de est au început să participe cu fidelitate la aceste pelerinaje, printre ei numărându-se și militari din Asia, Africa și America de Sud. De doi ani participă la pelerinaj și un detașament KFOR.

Pr. Iosif Răchiteanu

* * *

Dincolo de fanfare, dincolo de tinerețea liceenilor militari, dincolo de cadența pasului școlilor militare superioare, dincolo de varietatea ținutelor militare ale diferitelor națiuni, dincolo de ordinea impecabilă, m-au impresionat câțiva ofițeri cu multe grade care aveau arborat rozariul printre stelele de la epoleți. Am înțeles mai bine, încă o dată dacă mai era nevoie, că și ei sunt copii ai lui Dumnezeu, că și în spatele acestor haine bat inimi omenești în căutarea mântuirii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat