Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fiți tabernacole vii

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot

În sărbătoarea "Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta", în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, șapte surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au depus voturile perpetue. La Liturghia din 31 mai, prezidată de PS Petru Gherghel, au fost prezenți peste 35 de preoți. Au participat persoane consacrate, părinți, rude și cunoscuți ai surorilor sărbătorite.

Pentru acest pas important, surorile au făcut o săptămână de exerciții spirituale la Mănăstirea Carmelită din Luncani, sub îndrumarea spirituală a pr. iezuit Henryk Urban.

La începutul sfintei Liturghii PS Petru i-a salutat pe toți cei prezenți, invitându-le totodată pe surorile candidate să devină "tabernacole vii" ale lui Cristos prezent în sfânta Euharistie.

În cadrul ritului profesiunii călugărești, surorile au fost chemate de sr. Valeria Doboș, superioara congregației, pe nume: Maricica Antal (Tămășeni), Gabriela Andrieș (Tămășeni), Maria Bertalan (Dofteana), Veronica Călugăru (Săbăoani), Felicia Corlade (Trebeș), Cristina Percă (Săbăoani) și Lenuța Senteș (Vladnic). Întrebate despre intenția lor de către PS Petru Gherghel, au răspuns: "Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Institutul Diecezan Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte".

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Petru Gherghel a evocat persoana preacuratei Fecioare Maria, "primul tabernacol" al lui Cristos. În finalul omiliei, adresându-se surorilor candidate, dar și tuturor persoanelor consacrate, Preasfinția sa a transmis următorul îndemn: "Orice persoană consacrată, aleasă a lui Cristos, trebuie să fie purtătoare a lui Isus față de ceilalți frați... Înălțați mereu către Dumnezeu imnul Magnificat,..., pentru a deveni persoane euharistice".

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue, mai întâi cu un dialog între celebrant și cele care doreau să se dedice Domnului, apoi cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului, fiecare soră a pronunțat formula profesiunii pe care apoi a depus-o pe altar. Următorul pas a fost sfințirea și înmânarea inelelor.

În finalul celebrării, sr. Maria Bertalan, una dintre cele care au depus profesiunea solemnă, a adresat un cuvânt de mulțumire PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, superioarei generale, tuturor surorilor din cadrul congregației și tuturor pentru participare și pentru rugăciuni.

Fondată în anul 1987 de către PS Petru Gherghel, Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a primit aprobarea Sfântului Scaun în ziua de 21 noiembrie 2003. În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a institutului, sora Valeria Doboș. În mai 2005 numărul surorilor era de 162, dintre care 138 cu voturi perpetue și 24 cu voturi temporare.

Marius-Claudiu Dumea

* * *

Ce însemnă ziua de 31 mai?

- E o mare bucurie și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest minunat dar. Urmând exemplul sfintei Fecioare Maria, dorim să fim și noi exemple vii printre oameni. Bucuria acestei zile să fie mereu cu noi. (Sr. Veronica Călugăru)

- O zi unică în viața mea. Nu pot să-i mulțumesc îndeajuns lui Dumnezeu pentru acest dar. Am simțit că Isus m-a ținut în brațe, iar sfânta Fecioară se bucura împreună cu mine. (Sr. Gabriela Andrieș)

- A fost o zi în care i-am spus încă o dată "da"-ul meu lui Cristos, acum pentru totdeauna. Sfânta Fecioară să mă ocrotească pe acest drum al slujirii. (Sr. Maricica Antal)

- Poate că ori de câte ori ni se întâmplă un eveniment important, spunem că este cea mai frumoasă zi din viață. Ziua de azi a fost cu totul deosebită pentru mine, căci, deși în inima mea m-am oferit cu totul de mult timp lui Dumnezeu, astăzi am putut exprima acest sentiment în mod public, în fața reprezentanților Bisericii. (Sr. Maria Bertalan)

- Pentru mine ziua aceasta este ziua bucuriei și a împlinirii. (Sr. Lenuța Senteș)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat