Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sărbătoarea Copiilor

Parohia Săbăoani a fost gazda Sărbătorii Copiilor, desfășurată sâmbătă, 4 iunie. Întâlnirea a avut ca temă "Euharistia, dar spre creștere". Peste 3.700 de copii și 311 animatori veniți din 59 de parohii ale diecezei, alături de aproximativ 1.000 de copii din Săbăoani, s-au adunat în jurul păstorului Diecezei de Iași, care a prezidat Liturghia pontificală. Pentru pregătirea sărbătorii, copiii au reflectat în parohii asupra întrebărilor despre Euharistie din Micul Catehism.

Înarmați cu mult entuziasm și cu dorința de "a crește în har", cei 3.735 de copii din întreaga dieceză au început să sosească la Săbăoani încă de la ora 8.30. Însoțiți de animatorii lor, copiii au purtat pe străzi pancartele pe care erau înscrise numele localității din care proveneau. La centrul de primire, fiecare grup a primit programul cântecelor, eșarfa și ecusoanele. Primii sosiți au fost copiii din Parohia Pașcani, însoțiți de parohul lor.

La ora 10.00, un grup de copii din Butea a deschis sărbătoarea printr-un cântec adresat sfintei Fecioare. Au urmat apoi grupul de clovni conduși de Surorile Providenței din Iași. La ora 10.30 a avut loc primirea PS Petru Gherghel, iar apoi grupul de la oratoriul părinților salezieni din Bacău au interpretat o scenetă simbolică, moment la care a asistat și episcopul, alături de prelatul Albert Holenstein și pr. Toma Encuță, paroh de Săbăoani și alți preoți.

Sfânta Liturghie a început la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La predică, episcopul a subliniat importanța Euharistiei, "darul spre creștere" oferit nouă de Dumnezeu, și a propus-o ca model pe sfânta Fecioară Maria, "femeia euharistică", pentru a deveni și noi tabernacole vii pentru Cristos. "Ne bucurăm - a spus episcopul printre altele - că suntem chemați cu toții, după exemplul Maicii Domnului, să ne deschidem inima și să-l primim pe Isus, pentru a putea crește și a răspândi peste tot bucuria evangheliei... Când venim la sfânta Liturghie, cu adevărat ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu pentru a primi acest dar care se coboară în noi pentru a putea crește". Implicați activ în momentele liturgice, după ce au proclamat lecturile sfinte și au citit intențiile de la rugăciunea credincioșilor, copiii au prezentat și darurile la ofertoriu. Cântările de la sfânta Liturghie au fost conduse de corul parohiei gazdă.

La finalul Liturghiei, episcopul a anunțat că Parohia Faraoani va găzdui anul viitor Sărbătoarea Copiilor, spre marea bucurie a copiilor din această comunitate.

După-amiază a urmat un spectacolul cultural-artistic-formativ, în cadrul căruia au urcat pe scenă grupuri din diverse parohii. La acest program a fost prezent și PS Petru Gherghel, care s-a bucurat alături de copii și a oferit premiile pentru concursurile desfășurate: Cea mai frumoasă poezie: Roman "Isus, Bunul Păstor" (I); Buhonca (II); Iași "Sf. Tereza" (III); Săbăoani (premiul special); Cel mai frumos imn: Săbăoani (I); Faraoani (II); Roman "Isus, Bunul Păstor" (III); Roman "Sfânta Tereza" (premiul special); Cea mai frumoasă rugăciune: Răducăneni (I); Fărcășeni (II); Satu Nou-Bacău (III); Butea (premiul special); Cea mai năstrușnică invenție: Roman "Sfânta Tereza" (I); Faraoani (II), Roman "Isus, Bunul Păstor" (III); Bacău "Sfânta Cruce" (premiul special).

Sărbătoarea a fost încheiată de grupul copiilor din Mărgineni, care au condus rugăciunea finală. S-a primit binecuvântarea și toți copiii au plecat spre comunitățile lor, lăsând în urmă bucuria unei zile minunate.

Tradiția de a celebra în luna iunie o sărbătoare dedicată copiilor s-a împământenit în Dieceza de Iași începând cu anul 2002. Gazdele de până acum ale Sărbătorii Copiilor au fost: Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău (2002), Parohia "Sf. Tereza" din Roman (2003) și Parohia "Sf. Tereza" din Iași (2004). La Săbăoani, a fost pentru a patra oară când copii din întreaga dieceză s-au adunat pentru a se ruga, a cânta și a se bucura împreună.

Emanuel Imbrea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat