Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Hrană pentru drum

Cu ocazia celebrării solemnității Trupul și Sângele Domnului din 10 iunie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a anunțat un An al Euharistiei: octombrie 2004 - octombrie 2005.

Anul Euharistiei a început la 17 octombrie 2004 la încheierea Celui de-al 48-lea Congres Euharistic Internațional, celebrat la Guadalajara (Mexic), cu tema "Euharistia, lumină și viață pentru noul mileniu". Se va încheia o dată cu Cea de XI-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, care se va desfășura la Vatican în perioada 2-29 octombrie. Sinodul va avea ca temă: "Euharistia, izvor și culme a vieții și misiunii Bisericii". Ca pregătire a acestui eveniment, la 31 martie 2004 au fost trimise episcopilor din toată lumea lineamenta (liniile călăuzitoare). Pentru Anul Euharistiei, Sfântul Părinte a trimis apoi episcopilor, preoților și credincioșilor scrisoarea apostolică Mane nobiscum, Domine, prezentată în Vatican la 8 octombrie 2004.

Pentru desfășurarea Anului Euharistic papa a lăsat inițiativa Bisericilor locale. A cerut Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor să ofere "sugestii și propuneri" (cf. Mane nobiscum, Domine, 29) care să fie utile pentru toți.

Astfel, în ziua de 29 mai, papa Benedict al XVI-lea a încheiat lucrările Congresului Euharistic Național de la Bari, al cărui moto a fost: "Fără duminică nu putem trăi". Papa a subliniat, legat de importanța zilei Domnului, că "participarea la Liturghia de duminică trebuie să nu fie resimțită ca o povară, ci mai degrabă ca o nevoie și ca o bucurie. [...] Noi, creștinii, nu putem să trăim fără duminică". La Bari (21-29 mai) a fost cel de-al 24-lea congresul desfășurat la nivel național. Congrese euharistice au loc în fiecare an în diferite țări, dieceze sau la nivel internațional. În iunie 2008, la Quebec, se va desfășura Cel de-al 49-lea Congres Euharistic Internațional.

Pentru Dieceza de Iași, în scrisoarea pastorală semnată de PS Petru Gherghel în ziua de 26 ianuarie este cuprins programul pastoral din Anul Euharistiei. "În toate comunitățile parohiale, subliniază scrisoarea, se va pregăti celebrarea solemnității Trupul și Sângele Domnului printr-un program special. În zilele de 23, 24 și 25 mai se va celebra triduumul de vecernii cu adorație la preasfântul sacrament".

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului și procesiunea cu preasfântul sacrament s-a cerut să se celebreze într-un mod cu totul deosebit, în special în localitățile unde se celebrează hramul bisericii: Gherăești, Horlești, Târgu Trotuș, Mihăileni-Siret.

Scrisoarea prevedea ca în Iași și în alte localități să se organizeze "o sesiune academică despre Euharistie cu participarea profesorilor, a studenților teologi și a altor invitați".

Astfel, sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului de anul acesta a căpătat o semnificație deosebită. Procesiunea din această sărbătoare, în Biserica Catolică, este menționată pentru prima dată la Köln între 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea s-a răspândit în marea majoritate a țărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată este purtată într-un ostensor prețios. Dincolo de manifestarea de credință și de cinstire a prezenței lui Cristos în sfânta Împărtășanie, procesiunea devine o posibilitate de a înțelege mai bine că omul de azi - în pelerinajul său pământesc - nu este părăsit, ci este susținut de această prezență reală a lui Cristos.

Pr. Cornel Cadar

* * *

"Participarea la celebrarea duminicală și hrănirea cu pâinea euharistică este o necesitate pentru creștin, care poate afla astfel energia necesară pentru drumul pe care îl are de parcurs. Un drum care, de altfel, nu este arbitrar: calea pe care Dumnezeu o arată prin legea sa merge în direcția înscrisă în însăși ființa omului. A o urma înseamnă pentru om a se realiza pe sine însuși; a o lua pe un alt drum înseamnă a se rătăci".

Papa Benedict al XVI-lea,Omilia de la Bari (29 mai)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat