Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri interne

Ședințe decanale
Treizeci de preoți s-au întrunit la Săbăoani în cadrul unei ședințe decanale marți, 3 mai. S-au ales patru membri (doi preoți și doi laici) care să reprezinte decanatul în Consiliul Pastoral Diecezan, organism înființat la 19 martie a.c. S-au luat în discuție: susținerea misiunilor, probleme de ordin administrativ, chestiuni pastorale concrete. La Bacău, în ziua de 18 mai, 65 de preoți au participat la întâlnirea decanatelor de Bacău, Traian și Vrancea. Pe ordinea de zi au fost următoarele teme: înființarea Consiliului Pastoral Diecezan și, în perspectivă, a Consiliului Pastoral Parohial; Testamentul papei Ioan Paul al II-lea; viața și activitatea actualului pontif, Benedict al XVI-lea; Operele Misionare Pontificale Fidei Donum; aspecte de ordin pastoral.

Cinci ani de Scout
Grupul Scout din Adjudeni a împlinit cinci ani de activitate, eveniment care a fost sărbătorit în ziua de duminică, 8 mai. Cu această ocazie, 43 de simpatizanți ai mișcării Scout au depus promisiunea în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor, pentru a respecta legea și principiile Scout. La sărbătoare au participat membri cercetași din mai multe centre locale, membri ai Acțiunii Catolice și ai organizației "Sf. Vincențiu" din Adjudeni, un grup de tineri din Stăuceni (Republica Moldova), precum și persoane care au contribuit la înființarea mișcării în parohie și la buna desfășurare a activităților. (Elisabeta Neculai)

Colecta pentru sinistrați
În comuniune cu toți credincioșii din țară, Dieceza de Iași s-a solidarizat prin rugăciune și printr-o colectă specială cu cei care suferă în urma inundațiilor. Astfel, joi, 5 mai, în cadrul Liturghiilor din solemnitatea Înălțării Domnului din Biserica Romano-Catolică, în toate cele 130 de parohii catolice din Moldova, credincioșii au contribuit cu banii lor: 700 de milioane lei au fost direcționați spre Caritasul Diecezei de Timișoara; 300 de milioane lei au fost trimiși Caritasului Eparhiei de Lugoj. În ziua de 28 aprilie PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare către toate parohiile Diecezei de Iași, prin care a făcut apel pentru "o colectă de caritate" în sprijinul sinistraților. La 22 mai, în bisericile catolice din restul României s-a făcut o colectă națională pentru persoanele afectate de inundații în Banat.

Ziua Bolnavului
Celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului în Biserica Catolică este celebrată în mod obișnuit la 11 februarie. Întrucât la acea dată este dificilă deplasarea bolnavilor la biserică, în Dieceza de Iași s-a hotărât ca această zi să fie marcată la 13 mai, când se sărbătorește Apariția Sfintei Fecioare la Fatima. Astfel, la Iași și la Butea, episcopul Petru Gherghel a celebrat o Liturghie la care au fost aduși câteva zeci de bolnavi.

În Anul Euharistiei
Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului de anul acesta capătă o semnificație deosebită având în vedere că în întreaga Biserică Catolică anul 2005 este Anul Euharistiei, declarat de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2004. În cele mai multe localități din Moldova sărbătoarea a avut loc joi, 26 mai. Pentru a da posibilitatea să participe cât mai mulți credincioși, în orașele mari sărbătoarea și procesiunea au avut loc duminică, 29 mai. Astfel, la Roman, Iași, Bacău și Onești, Liturghia a fost urmată de procesiunea prin oraș. PS Petru Gherghel a prezidat Liturghiile de la Iași și Bacău, iar PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a prezidat la Roman și Onești. În localitățile Gherăești, Horlești, Târgu Trotuș și Mihăileni-Siret, hramul bisericii (Trupul și Sângele Domnului) a fost celebrat cu o mai mare solemnitate.

Profesiuni
În cadrul Congregației "Surorile lui Isus Răscumpărătorul", la 22 mai, sr. Maria Angela Câtea și sr. Daniela Farcaș, au făcut la Ploscuțeni profesiunea perpetuă, respectiv temporară. În Congregația "Surorile Providenței", la 22 mai, la sediul din Iași, sr. Viviana Radu și sr. Lucia Vârgă au făcut profesiunea perpetuă. Tot la Iași, marți, 31 mai, surorile Gabriela Andrieș, Maricica Antal, Maria Bertalan, Veronica Călugăru, Felicia Corlade, Cristina Percă și Lenuța Senteș din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut profesiunea perpetuă.

Sfințiri de biserici
În Parohia Moinești vor avea loc două sfințiri de biserici. Duminică, 19 iunie, la ora 10.30, va fi sfințită biserica "Regina Rozariului" din Pietrosu, filială a parohiei. În aceeași zi, la ora 12.30, va fi sfințită biserica "Înălțarea Domnului" din Parohia Moinești. Sfintele Liturghii vor fi prezidate de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Construcția noii biserici din Moinești a fost începută în 1990, turnul având o înălțime de 36 m. Biserica din filiala "Pietrosu" a fost construită în anul 1964 și renovată în întregime în acest an.

Pelerinaj la Vatican
Firma de turism "Mondial Travel" din București (str. Aurel Vlaicu, 138, sect. 2, e-mail: office@mondialtravel.ro, tel.: 021/2109527) organizează în perioada 1-15 iunie înscrieri pentru un pelerinaj la Vatican. Costul este de 259 euro + 1.990.000 lei de persoană, cu plata în rate. Traseul va fi: București, Budapesta, Viena, Padova, Bologna, Loreto (vizitarea casei sfintei Rita), Cascia (sanctuarul sfintei Rita), Roma, Vatican. Programul și detalii suplimentare pot fi găsite la www.ercis.ro.

Admitere 2005
Școala Normală "Vasile Lupu" din Iași, profilul teologie romano-catolică, și Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", organizează concurs de admitere în clasa a IX-a, ciclul liceal, pentru tinerii care au promovat clasa a VIII-a. Pentru anul școlar 2005-2006, au fost aprobate 25 de locuri.
Programul admiterii:
- 30 iunie - 2 iulie: înscrierea candidaților;
- 5 iulie: desfășurarea probei de verificare a cunoștințelor religioase (subiectele sunt luate din "Mica Biblie");
- 6 iulie: afișarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor religioase;
- 7-9 iulie: desfășurarea înscrierii candidaților care au trecut probele de verificare a cunoștințelor religioase (în etape, ca la toate celelalte licee).
Informații suplimentare: pr. Paul Budău (tel. 0232/262131, 0722/722712), pr. Maricel Mititelu (tel. 0232/262156, 0745/332202) și pr. Felix Roca (tel. 0232/248424; 0741501481).

Pe scurt
- 13-14 aprilie: Adunare Generală a Conferinței Superiorilor Majori din România la Cluj-Napoca
- 23 aprilie: La Fărcășeni a fost o Liturghie pentru preoții care au activat în parohie
- 23 și 27 aprilie: Întâlniri la Traian ale membrilor Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată
- 29-30 aprilie: Sesiunea științifică "Euharistia, model și viață pentru persoanele consacrate" la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 30 aprilie și 1 mai: Axel Mittelstaedt, marele prior pentru România al Ordinului "Sfântul Lazăr" din Ierusalim, în vizită la Iași
- 4 mai: Concert de orgă la Bacău "Sf. Cruce", urmat de lansarea unui DVD cu videoclipuri religioase
- 6-8 mai: Studenții Institutului Teologic din Iași au făcut un pelerinaj în Dieceza de Chișinău
- 14 mai: Frații Școlilor Creștine din Iași au sărbătorit aniversarea patronului, sfântul Ioan de La Salle
- 14-15 mai: Vizită pastorală în Parohia Galați
- 14/15 mai: Momente speciale de priveghere de Rusalii organizate la Iași și Roman
- 20-21 mai: Simpozion Internațional: "Rolul Bisericii și al societății civile într-o Europă unită" la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 22 mai: Un nou Centru de Îngrijire la Domiciliu a fost inaugurat la Onești
- 27 mai: Simpozionul "Euharistia: dar divin și misiune creștină" la Institutul Teologic din Iași
- 27-28 mai: La Bacău a fost o întâlnire a Consiliului Director al Organizației Kolping România
- 28 mai: La Centrul cultural "Xaverianum" din Iași a avut loc o dezbatere cu titlul: "Ioan Paul al II-lea. Proba evaluării pontificatului din perspectiva istoriei contemporane"
- 2 iunie: Congres Internațional: "Adevăr și moralitate. Ce facem cu adevărul în spațiul public? Cât de morale sunt legile politic corecte?" la Institutul Teologic din Iași
- 4 iunie: Sărbătoarea Copiilor va fi la Săbăoani
- 11-17 iulie: La Iași, în cele trei parohii catolice, se va desfășura un campus de vară pentru copii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat