Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

România are mari realizări ecumenice

Interviu cu cardinalul Christoph Schönborn

Participant la lucrările Simpozionului Internațional "Hristos în mijlocul nostru: valoarea vieții liturgice în societatea de azi" (Durău, 9-13 mai), card. Christoph Schönborn a efectuat, printre altele, și o vizită la sediul Episcopiei de Iași, unde s-a întreținut cu PS Petru Gherghel. Eminența sa a avut amabilitatea de a acorda și un interviu, care poate fi citit integral pe situl www. ercis.ro.

- Eminență, știu că aveți o strânsă legătură și prietenie cu Biserica Ortodoxă. Să cred că acesta este motivul vizitei pe care o faceți acum în România?
În primul rând trebuie să spun că mă leagă o strânsă și veche prietenie cu ÎPS mitropolit Daniel, cu care am fost coleg în Elveția. Înalt Preasfinția sa a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Geneva), iar eu profesor la Friburg. În al doilea rând este responsabilitatea mea în cadrul Fundației "Pro Oriente", pe care card. König, fost arhiepiscop de Viena, a întemeiat-o în anul 1964, în timpul Conciliului Vatican II.

- Ați adus în discuție Fundația "Pro Oriente". Care este scopul ei și care sunt realizările concrete?
Această fundație este condusă de către laici responsabili, persoane publice, chiar și teologi, sub directa îndrumare a episcopului de Viena. Timp de 40 de ani, "Pro Oriente" a avut o mulțime de inițiative interesante. Prin toate acestea se încearcă depășirea unor conflicte, cum ar fi, de exemplu, cel dintre ortodocși și greco-catolici în Ucraina. Am avut multe inițiative și în România, mai ales în Transilvania, prin care am încercat apropierea între creștinii diferitelor Biserici. O altă activitate a noastră este cunoașterea vechilor Biserici nebizantine, precalcedoniene, armeană, coptă și altele. Mai avem și alte inițiative la nivel academic, de exemplu, formarea unei comisii istorice pentru cercetări în sud-estul Europei. Pot să spun că "Pro Oriente" a contribuit foarte mult la ameliorarea raporturilor între creștini în țările balcanice.

- Observ în discursul Eminenței voastre mereu o tonalitate ecumenică. Credeți că România poate avea un rol important în mișcarea ecumenică internațională?
Absolut, da. Mai mult, eu cred că România are deja mari realizări ecumenice. Situația complexă a României îi conferă acest rol... Un lucru demn de remarcat este faptul că se observă o deschidere a Bisericii Ortodoxe, care a făcut posibilă istorica vizită a papei Ioan Paul al II-lea la București în anul 1999.

- Cred că sunteți încă sub impulsul emoțiilor de la conclav. Sunteți un prieten sau un colaborator al actualului papă?
Îl cunosc pe Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea de 33 de ani. Am fost studentul său, iar din 1972 m-a primit în cercul foștilor săi studenți, care se adună în fiecare an (nu știu cum va fi în acest an, după ce a devenit papă!). Îndrăznesc să spun că ne leagă o adevărată prietenie care, din partea mea, este plină de respect și de venerație. El este un mare învățător și un creștin exemplar. Mai mult, spun că este o prietenie filială față de cineva pe care îl admir din toate punctele de vedere.

- Între noi și Eminența voastră există o legătură de suflet prin episcopul nostru martir, născut în Austria, Anton Durcovici. Este și aceasta o cauză a predilecției pe care o aveți pentru Moldova?
Personal, sunt foarte bucuros că în localitatea natală a marelui episcop Durcovici lucrează un preot din dieceza voastră, pr. Pavel Balint, care, ca paroh și decan, este foarte apreciat de toată lumea. Prin pr. Balint se continuă ceea ce a început episcopul Durcovici, o legătură fraternă între diecezele noastre.

- Eminență, vă mulțumesc și vă mai așteptăm în România.

A consemnat pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat