Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalul Schönborn în Moldova

Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și primat al Bisericii Catolice din Austria, s-a aflat pentru câteva zile în România. A participat la simpozionul ecumenic de la Durău (9-13 mai), a vizitat: sediul Episcopiei de Iași, Universitatea "Al.I. Cuza", precum și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif". De asemenea, în zilele de 12 și 13 mai, Eminența sa a efectuat o vizită și în Republica Moldova.

Prezența card. Christoph Schönborn în România a fost răspunsul la invitația adresată Eminenței sale de către ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de a participa la lucrările simpozionului ecumenic "Hristos în mijlocul nostru: valoarea vieții liturgice în societatea de azi", desfășurat la Centrul Cultural Pastoral "Sf. Daniil Sihastrul" din Durău. Simpozionul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în colaborare cu Fundația "Pro Oriente" din Viena. La simpozion au participat și PS Petru Gherghel, PS Virgil Bercea și PS Anton Coșa. În cadrul lucrărilor simpozionului, cardinalul Schönborn a vorbit despre reperele biblice și teologice ale trăirii Liturghiei.

Joi, 12 mai, card. Schönborn a sosit de la Durău la Iași. După ce a vizitat catedrala "Adormirea Maicii Domnului", a făcut o vizită la Centrul Cultural German. La Universitatea "Al.I. Cuza" i s-a dăruit o carte de album a universității, oferind la rândul său o medalie comemorativă. Pe studenții de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică i-a îndemnat să prețuiască și să aprofundeze doctrina Catehismului Bisericii Catolice.

La amiază, cardinalul a ajuns la Institutul Teologic Romano-Catolic, unde a participat la o oră de rugăciune, alături de pr. profesori și studenții Institutului. Eminența sa i-a încurajat pe seminariștii și preoții prezenți "să slujească credința printr-o cunoaștere profundă a doctrinei Bisericii Catolice". La încheierea orei de rugăciune s-a cântat "Regina coeli", iar cardinalul a împărțit celor prezenți binecuvântarea apostolică.

În după-amiaza zilei de joi, 12 mai, card. Christoph Schönborn a pornit spre Chișinău, însoțit fiind de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Pavel Balint, paroh de Bad Deutsch Altenburg și Monika Slouk, redactor la Radio Stephandom din Viena. A prezidat Liturghia aniversară în catedrala din Chișinău, la împlinirea a 10 ani de la înființarea Caritasului Moldova. A doua zi, cardinalul a fost prezent la Stăuceni cu ocazia sfințirii locului și a pietrei fundamentale a unei case sociale pentru bătrânii fără adăpost. Tot la Stăuceni, cardinalul s-a întâlnit cu câteva familii sărace. Vizitând complexul "Concordia", numit și "Orășelul copilăriei" (localitatea Pârâta), proiect inițiat de pr. Georg Sporschill, ce are drept scop grija față de copiii străzii și reintegrarea lor în societate, s-a întâlnit cu copiii, educatorii și grupul de voluntari.

* * *

M-am născut în anul 1945, la terminarea războiului, în Boemia (Republica Cehă), într-o familie de limbă germană. Noi am fost expulzați împreună cu multe alte familii de limbă germană (trei milioane de persoane) și astfel Austria a devenit noua mea patrie. Am copilărit și mi-am făcut școala în Austria. După liceu, am intrat în Ordinul Dominican și am fost hirotonit preot în anul 1970. Ca dominican, mi-am continuat studiile în Franța și Germania. Întors în Austria, un timp am fost responsabilul pastoral al studenților. Predilecția mea pentru Biserica Ortodoxă a început foarte devreme, ceea ce m-a făcut să-i studiez pe sfinții părinți ai Bisericii... Timp de 16 ani am fost profesor de teologie la Friburg în Elveția, unde am predat teologia orientală și dogmatică. Tot în această perioadă am fost cooptat să fiu secretar general la redactarea Catehismului Bisericii Catolice (1987-1992). Am avut onoarea să particip la redactarea finală a Catehismului, sub directa îndrumare a card. Joseph Ratzinger. În anul 1991, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea m-a numit episcop auxiliar de Viena. Din anul 1995 sunt arhiepiscop de Viena, iar din anul 1998 cardinal.

Christoph Schönborn



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat