Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Calea crucii
În Parohia Poiana (Negri), jud. Bacău, a avut loc în ziua de 14 septembrie, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, sfințirea celor 14 stațiuni de la Calea sfintei cruci, care pornește de la biserică și se oprește pe Dealul Calvarului. Sfințirea a avut loc după Liturghia de la ora 17.00. Totodată s-a celebrat și Calea sfintei cruci. Crucile din fier, înconjurate cu gărduleț, au fost construite recent, fiind înlocuite cele vechi din lemn. Toate cheltuielile au fost suportate de Maria Hușanu. Comunitatea din Poiana numără 342 de familii cu 1.163 de credincioși. Paroh din anul 2000 este pr. Isidor Gheorghieș.

Reculegeri pentru familii
Au început reculegerile lunare pentru familii la Casa de Reculegere de la Traian, organizate de părinții verbiți și de Centrul de Ajutor pentru Viață din Roman. În ziua de duminică, 25 septembrie, la prima reculegere, programul a cuprins o rugăciune de deschidere, apoi o meditație: "Să reînnoim rugăciunea noastră personală și familială". S-a continuat cu o reflecție personală, apoi cei 80 de participanți s-au împărțit în grupuri pentru discuții referitoare la temele propuse. Discuțiile au fost foarte active și roditoare. A urmat Liturghia celebrată de pr. Iosif Enășoaie. După-amiază, două reprezentante a grupului CAV au prezentat următoarea temă: "Armonia în viața conjugală". A urmat discuții în grup, în încheierea întâlnirii recitându-se o rugăciune. După aceea, fiecare participant s-a reîntors în familie cu mai multă speranță și lumină. Următoarea zi de reculegere pentru familii a fost programată pentru 23 octombrie.

Sărbătoarea familiei
Parohia din Tomești a introdus în acest an programul intitulat "Sărbătoarea familiei". Sunt zile de bucurie, de comuniune și de reflecție. Toate sunt puse sub patronajul fericitului Ieremia, care este ocrotitorul parohiei. Ultimele două întâlniri de acest fel au avut loc în zilele de 3 și 17 octombrie. Punctul central al celor două sărbători l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii, de către preoții Pavel Chelaru, parohul comunității, și pr. prof. Iosif Agiurgioaei. Invocațiile de la rugăciunea credincioșilor au fost compuse și citite de câțiva membri ai familiilor sărbătorite. Același lucru s-a avut în vedere și la prezentarea darurilor. La sfârșitul sfintei Liturghii, participanții au primit binecuvântarea familiei. A urmat o agapă frățească, prilej de cunoaștere între membrii acelor familii și de întărire a legăturii de comuniune între toți cei prezenți, încercând să se creeze o atmosferă de familie.

Ziua Misionară
În Dieceza de Iași, Ziua Mondială a Misiunilor, a fost sărbătorită duminică, 16 octombrie. Ea a fost marcată în mai multe parohii ale Diecezei de Iași, prin momente de priveghere misionară și prin sfânta Liturghie celebrată pentru misionari. În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, sărbătoarea a fost precedată, sâmbătă seara, de o priveghere misionară "Rugăciune pentru toate popoarele" organizată de sora Iosefina Rediu, în colaborare cu tinerele studente care au urmat cursul de misiologie organizat de Centrul Misionar Diecezan (perioada noiembrie 2004 - iulie 2005). Celebrarea de duminică a început cu o cateheză misionară, la ora 15.00, la care cei prezenți au putut asculta mărturii misionare din Kenya, direct de la părintele Isidor Mârț. Sărbătoarea a culminat cu sfânta Liturghie a tinerilor concelebrată de mai mulți preoți, printre care și părintele Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași. Și la Roman, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul", duminică, 16 octombrie, s-a desfășurat o priveghere misionară având ca temă "Misionarii - pâine frântă pentru viața lumii". La acest moment au participat activ peste 250 de tineri din cele patru parohii ale orașului mușatin și din Parohia Traian (NT), precum și șase preoți și zeci de călugări și călugărițe. Celebrarea a fost organizată de Comunitatea Iosefinilor lui Murialdo împreună cu preoții și tinerii din parohia gazdă.

Întâlnire pentru ecumenism
La casa ecumenică "Domus Mariae" din Onești, în zilele de 23, 24 și 25 septembrie, a avut loc întâlnirea lunară a persoanelor care doresc unitatea și se roagă pentru unirea Bisericilor. Tema întâlnirii a fost legată de moartea fratelui Roger Shultz, cel care și-a dedicat întreaga viață ecumenismului. Pr. Mario a vorbit celor prezenți despre figura fratelui și despre lucrările lui, mai ales datorită faptului că a avut șansa de a-l întâlni și de a vorbi personal cu el, în 1975, pe când activa într-o parohie din Roma și a făcut un pelerinaj la Taizé împreună cu un grup de tineri. (Fr. Ștefan Olaru)

Pe scurt
- 24 septembrie: Traian: Deschiderea cursurilor noului an școlar 2005/2006 la Școala de Teologie pentru Laici și Persoane Consacrate
- 28 septembrie - 3 octombrie: Roma: Întâlnirea secretariatului Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC)
- 1 octombrie: Deschiderea anului academic 2005-2006 la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași
- 2 octombrie: Gherăești: Sfințirea statuii sfintei Fecioare de la Fatima, patroana grupului de copii "Armata albă" din localitate
- 28-30 octombrie: Cea de-a III-a Întâlnire Națională a Laicilor la Satu Mare
- 20 noiembrie: Bacău: Sfințirea altarului și consacrarea bisericii Bacău (centru) "Sfinții Petru și Paul".

Erată

În articolul "Martin Maier. Împușcat de securitate" apărut în nr. 7/2005, preotul Petru Bogleș figurează în mod greșit ca fiind arestat în 1949 în localitatea Faraoani. În realitate la acea dată pr. Bogleș nu era paroh de Faraoani. Facem rectificarea cu scuzele de rigoare. (Dănuț Doboș)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat