Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Forța cuvântului

Într-o zi m-am dus la Plango, un sat din sectorul nostru, pentru a celebra sfânta Liturghie. Satul este așezat pe o colină, în jurul său se află câteva rămășițe de pădure tropicală.

Războiul civil a divizat țara în două. Acest lucru a afectat și căile de acces: multe dintre drumurile de țară care altădată erau utilizate doar de cunoscători, azi au devenit adevărate "artere" de transport. De obicei celebram undeva alături de drum, sub un copac imens. Dar din cauza prafului și a zgomotului cerusem credincioșilor de aici să schimbe locul. De fapt tocmai acest lucru m-a determinat să scriu aceste rânduri.

Ajung la ora stabilită și găsesc doi credincioși care mă așteptau. Întrebând unde sunt ceilalți, mi se răspunde că vor veni în curând. De fapt, știam regula: era de așteptat. Slujba am început-o după vreo oră și jumătate.

Cei vreo douăzeci de credincioși și puzderia de copii din jurul altarului improvizat formau adunarea noastră. Locul ales pentru celebrare era undeva spre marginea de vest a satului, alături de niște "gospodării". În vinerea aceea am citit din Evanghelia după sfântul Marcu 2,1-12 (vindecarea

unui paralitic). După regulă citeam în franceză și apoi în baulé, limba locului. Privind înspre casele din fața mea am observat că fiecare își căuta de treabă: o femeie învârtea de zor într-un ceaun așezat pe trei bolovani și din când în când aranja lemnele din foc, o alta se pregătea să-și spele pruncul, o a treia mai aranja puținele lucruri care se aflau în jurul "bucătăriei" și căuta să întrețină un dialog cu celelalte. O priveliște simplă care-mi era deja cunoscută. Dar când cuvintele evangheliei au răsunat relatând, în limba lor, cum cei patru oameni, pentru a-și ajuta prietenul paralizat, au pătruns acolo unde se afla Isus și apoi modul în care Domnul a acționat, totul s-a oprit în loc.

Dacă mai înainte copiii se mai distrau și mai vorbeau, acum era o liniște deplină. Cele trei femei s-au oprit locului ca și cum paralizia omului din evanghelie le-ar fi pătruns pe ele. Acum mă gândeam că uneia o să i se ardă mâncarea, alteia o să-i trebuiască ceva timp să vadă unde-i copilul care, în patru labe, deja se îndepărtase de ea, iar ultima uitase că avea ceva în mână care trebuia aranjat pe una dintre "etajerele" improvizate..., ca și cum timpul se oprise, iar creația își asculta Maestrul. Totul a durat foarte puțin, dar erau niște detalii care îmi spuneau multe. Am înțeles mult mai bine ce făceam în fiecare zi când proclamam evanghelia: cuvântul este puternic; el poate să se facă simțit peste tot; el lucrează chiar și acolo unde nu te aștepți; el marchează, transformă viața noastră.

Ceea ce s-a întâmplat în acele câteva clipe consider că a fost o adevărată evanghelizare și este numai rodul Duhului Domnului care ne animă. Aș putea să le numesc clipe de har. Am experimentat de fapt forța cuvântului.

În timpul slujbei a venit și șeful satului. S-a așezat pe un scăunel și a ascultat până la sfârșit. Nu știu exact care a fost influența cuvântului asupra lui, dar știu că după slujbă nu mai termina să-mi mulțumească pentru că ne rugasem pentru satul lui, iar lucrul pe care îl remarcasem a fost că văzându-mă dând binecuvântarea finală (neștiind bineînțeles să facă semnul sfintei cruci) a încercat să schițeze și el același semn ca mine asupra mulțimii.

Să nu subestimăm niciodată cuvântul Domnului: el este o forță!

Pr. Adrian Stoica (Coasta de Fildeș)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat