Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

A zecea fericire

"Completez în trupul meu ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos pentru trupul său care este Biserica".(Col 1,24b)

Nimeni nu-l poate completa pe Cristos. Nici ca valoare a sacrificiului ispășitor, nici ca suficiență a învățăturii. Și totuși, timpul Bisericii și al Duhului Sfânt este o prelungire în sensul completării, care va fi deplină tot în Cristos, la a doua lui venire, spre care tindem. Poate că sfântul Paul se referea mai curând la ilustrare. Mărturia concretă, vizibilă, are rolul ei rânduit de însuși Cristos: "Îmi veți fi martori..." (Fap 1,8c). Fericirile proclamate de Cristos vor fi întotdeauna tulburătoare prin concretețe și actualitate. Reținute în număr diferit de evangheliștii Luca și Matei, poate că nu vizează exhaustivul. Cel puțin ca ilustrare a aceleiași valori: beatitudinea.

Dacă se vorbește atât de cel de-al șaselea simț, chiar dacă nimeni nu și-l poate revendica drept patrimoniu (ținând probabil mai mult de suflet), de ce nu ar fi permisă enunțarea unei a zecea fericiri? Iat-o: "Fericiți cei amabili, pentru că de ei se folosește Dumnezeu!".

Înțelegerea unui cuvânt în sensul său adânc poate declanșa o bogăție de reflecții. Superficialitatea, în schimb, este apanajul ignoranței. Câtă sărăcie în expresia: "Fiți amabil!" sau "Fiți drăguț!"! Etimologic însă putem plonja într-un ocean de retrăiri profunde. Amabil, adică ceea ce atrage după sine, ca efect (fie și întârziat), iubirea, este rezultatul firesc al unui proces îndelungat.

Într-o lume și într-un timp în care se caută profitul imediat și cât mai rapid posibil, a vorbi despre așa ceva poate părea utopie. Într-o întrecere cu atractivitatea cultivată sistematic, poate comporta un handicap din start. Și totuși...

Amabil, în sensul de "vrednic de a fi iubit", este, prin definiție, numai Dumnezeu. Pentru noi, oamenii, reprezintă un pisc de cucerit și un risc de asumat. Sfântul Paul spunea despre sine: "Oare am căutat eu să fiu pe plac (adică amabil în sens superficial) oamenilor?". O mamă sau un tată amabili în sens superficial cu proprii copii nu vor avea parte mai târziu de iubirea lor. Nu iubirea declarată sau evidentă în imediata apropiere ca timp și spațiu este vizată de această a zecea fericire. Exigența, responsabilitatea, degetul pe rană, riscul de a fi urât pentru început, toate acestea, la prima vedere, nu par să aibă nimic în comun cu amabilitatea. Dar oare fericirile proclamate de Cristos nu subliniază tocmai așa ceva? "Fericiți veți fi când vă vor urî..." (cf. Mt 5,11); vă vor urî poate și pentru că nu veți căuta să le fiți pe plac, deși vor veni mereu cu reproșul "în loc să atragi, tu respingi" și cu ispita "fii amabil!". Lingușeala, lipiciul și chiar magnetismul pot constitui adevărate probleme. Polii pozitivi se resping. Atracțiile păcătoase nu pot sta însă nicidecum în aceeași barcă cu virtutea. Iar virtutea cere efort și sacrificii. La fel și adevărata amabilitate.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat