Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Albert cel Mare

Strălucit maestru în teologie, filozofie și științele naturale, sfântul Albert cel Mare nu a ezitat "să-și pună capacitățile intelectuale în slujba credinței, mărturisind astfel că rațiunea și credința sunt legate între ele și fac referință una la cealaltă", așa cum afirma Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în finalul Mesajului pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului. Biserica îi celebrează memoria la 15 noiembrie.

Albert cel Mare s-a născut în anul 1193, la Lauingen, în Bavaria. La vârsta de 16 ani a fost dus la Padova de un unchi al său pentru a-și completa studiile universitare. Aici s-a întâlnit cu Giordano de Saxonia, superiorul general al călugărilor dominicani, om de o mare cultură și cu o viață spirituală deosebită. Acesta l-a convins pe Albert să îmbrățișeze viața călugărească. Astfel, în anul 1229, Albert a îmbrăcat haina călugărească a fraților predicatori și a fost trimis la Colonia (astăzi Köln), unde se afla școala cea mai importantă a Ordinului Dominican. Ca un adevărat geniu, Albert a pătruns cele mai adânci taine atât în științele naturale, cât și în cele speculative. Interesul universal pentru cultură și preocupările didactice au mers mână în mână cu străduința pentru desăvârșirea intelectuală și spirituală. "Doamne Isuse, - se ruga el - îți cerem ajutorul să nu ne lăsăm amețiți de cuvintele măgulitoare despre noblețea familiei, despre prestigiul ordinului călugăresc și despre forțele de atracție ale științei".

A predat în universitățile din Hildesheim, Freiburg, Regensburg, Strasbourg, Köln și Paris. La lecțiile pe care Albert cel Mare le-a ținut în universitatea pariziană era o afluență de studenți atât de mare, încât a fost nevoit să predea chiar în piața publică, ce îi poartă de atunci numele ("Maubert"). Printre studenții săi s-a aflat și Toma de Aquino, viitorul sfânt și învățător al Bisericii, la care a descoperit însușirile excepționale de gânditor.

Când superiorii i-au încredințat misiunea de conducător al provinciei călugărești din Germania, Albert a părăsit catedra și s-a dăruit cu totul acestei misiuni. În acest sens, a căutat să fie permanent la dispoziția comunităților încredințate, pe care le-a vizitat străbătând diferitele ținuturi ale Germaniei și cerșind de-a lungul drumului hrana necesară și adăpostul pentru noapte. Ulterior, a fost chemat la Roma și obligat să primească numirea ca episcop de Regensburg. A devenit proverbială dezlipirea sa totală de comoditățile la care funcția pe care o îndeplinea îi dădea dreptul: "În casele sale de bani nu se afla nici un ban; nici o picătură de vin în butoaie, nici un pumn de grâu în hambare".

A condus Dieceza de Regensburg timp de numai doi ani. Apoi a cerut și a obținut să fie eliberat din această funcție și s-a întors la viața călugărească în Mănăstirea de la Würzburg, reluându-și cursurile la Universitatea din Köln. Ajuns la adânci bătrâneți și simțindu-se obosit, Albert s-a îngrijit să i se pregătească un mormânt, la care se ducea zilnic și recita "Oficiul pentru morți", cu gândul de a se pregăti pentru o moarte bună. A încetat din viață la Köln, în ziua de 15 noiembrie 1280. Papa Pius al XI-lea l-a declarat sfânt în anul 1931, iar papa Pius al XII-lea l-a proclamat patron al celor care studiază științele naturale. Pentru calitățile sale extraordinare și pentru activitatea sa în domeniul învățământului a primit supranumele de "cel Mare" și titlul de învățător al Bisericii.

Teolog, profesor și păstor plin de zel în vestirea evangheliei, sfântul Albert cel Mare l-a făcut cunoscut tuturor pe Cristos, rămânând și astăzi un exemplu strălucit de trăire a credinței și a sfințeniei.

Emanuel Imbrea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat