Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Sfințirea catedralei și consacrarea altarului

Invitație

Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

Ca toți să fie una!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrările de la biserica nouă - catedrala din centrul diecezei și al comunității catolice din Iași - au ajuns la sfârșit.

Suntem fericiți că dorința exprimată de înaintașii noștri de a fi ridicat în Iași un lăcaș adaptat noilor cerințe ale momentului s-a materializat și, trecând peste toate dificultățile ce s-au ivit pe parcursul lucrărilor, am ajuns la scopul dorit.

Ne-a însoțit pe acest drum iubirea și ocrotirea Mamei noastre cerești, patroana catedralei noastre, precum și solidaritatea și generozitatea atât a credincioșilor din Iași și din întreaga dieceză, cât și a multor prieteni și sponsori din alte țări și Biserici.

Se cuvine să aducem un imn de laudă atotputernicului Dumnezeu, să-l preamărim pe el care a dorit și dorește să rămână cu noi până la sfârșitul veacurilor și să-i aducem ca prinos de închinare, prin mâinile Maicii Preacurate, regina tuturor sfinților, acest lăcaș, această catedrală nouă, ca o încoronare a celebrărilor în acest an de grație 2005, declarat de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea ca An al Euharistiei.

Am dori ca această dedicare și consacrare să ne găsească pe toți în jurul lui Cristos prezent în mijlocul nostru, să ne adune sub mantia cerească a Preacuratei Fecioare Maria ca într-o coroană de inimi fidele și generoase, care cântă laudă Creatorului pentru toate binefacerile primite, îndeosebi pentru acest lăcaș de cult.

În acest gând, vă exprim, împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel și cu ceilalți colaboratori, coordonatori și executori ai lucrărilor, plăcuta invitație de a participa la ritualul sacru al consacrării ce se va desfășura în solemnitatea Tuturor Sfinților, marți, 1 noiembrie, ora 11.00, în prezența multor episcopi din țară și străinătate, a preoților noștri din Iași și din dieceză, a poporului credincios și cu participarea sponsorilor noștri din țară și străinătate.

Vă invităm și vă așteptăm cu drag pentru a trăi și a împlini împreună rugăciunea lui Isus și dorința mea ca episcop de Iași: "Ca toți să fie una".

Cu mulțumiri anticipate și cu salutul nostru frățesc și părintesc,

Iași, 11 octombrie 2005.

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Noua catedrală, în formă circulară cu crucea în vârf, se prezintă cu un demisol, folosit ca sală de conferințe; câteva săli de cateheză și grupuri sanitare pe contur, în partea de sus a demisolului; locul de cult este un spațiu circular, cu balcoane pe întreg conturul, mai puțin pe conturul altarului; spațiul central a fost acoperit cu o cupolă de tip calotă arindă, cu 24 de ferestre de tip ogival, ce se sprijină pe patru stâlpi; de o parte și de alta a stâlpilor de susținere sunt scările de urcat la balcoane și intrările în catedrală, alături de alte două intrări: cea principală în partea de est și cea secundară în partea de vest. La intrare, în ambele părți, sunt săli "mama și copilul". Catedrala are 38 m diametru exterior, 24 m diametru cupolei centrale, 16 m înălțime interioară sub cupolă, 11 m înălțime interioară la perimetru cu tot cu balcoane, 12,8 m înălțimea la cornișă, 26 m înălțimea până la baza crucii și 36 m până la vârful crucii (din partea centrală a cupolei se înalță o cruce de 10 m). Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.500 de locuri: 1.000 la parter, în bănci și pe interspațiu, 500-600 la balcoane; pot intra însă până la 2.500 de persoane. Orga este așezată la balcon în fața altarului, în spatele prezbiteriului, la parter, fiind sacristia.

Curtea catedralei, împrejmuită de un gard din metal sau din piatră, a fost amenajată cu spații verzi, ce formează un pește, restul spațiului fiind din beton amprentat sau din pavele.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat