Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Iubirea care se dăruiește

Deseori când celebrez sfânta Liturghie în comunitățile care au fost încredințate grijii pastorale preoților din Dieceza de Iași, în Coasta de Fildeș, rămân plăcut impresionat să văd cum credincioșii își manifestă cu mare bucurie credința lor în Cristos. Trebuie să parcurgă un drum destul de lung pe jos până la capelă. Cu toate acestea, chiar dacă celebrarea durează mult, ei participă activ și dinamic la toate momentele sfintei Liturghii, exprimându-și bucuria prin cântece și dansuri liturgice. Cred că ei, împreună cu misionarii, care sunt în prima linie, sunt într-adevăr "pâine frântă pentru viața lumii", așa cum îi definește papa Ioan Paul al II-lea în mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an, a cărei temă este: "Misionarii, pâine frântă pentru viața lumii".

De fapt, toți suntem invitați să înțelegem mai bine sensul "euharistic" al existenței noastre, să devenim și noi "pâine frântă" pentru frații noștri.

În lume există încă oameni care nu îl cunosc pe Cristos. Doar în Coasta de Fildeș, peste 55% din locuitori sunt încă animiști, ei așteaptă cu nerăbdare și bucurie vestirea evangheliei. De aceea, papa ne amintește, în mesajul său: "În numele lui Cristos, și astăzi, mulți misionari (preoți, persoane consacrate și laici), se îndreaptă în atâtea colțuri ale lumii pentru a vesti și mărturisi evanghelia. Ei înșiși se transformă în "pâine frântă" pentru frații lor, ajungând uneori până la sacrificiul vieții. Câți misionari martiri sunt în timpurile noastre! Fie ca exemplul lor să atragă mulți tineri pe calea fidelității eroice față de Cristos! Biserica are nevoie de bărbați și de femei care să fie dispuși să se consacre în totalitate cauzei importante a evangheliei".

Odată, la misiune, a venit o bătrână care îmi explica în limba ei (baoulé) și prin semne că nu mai mâncase de câteva zile. Din nefericire, există multe persoane, în lume, mai ales în țările lumii a treia, în situația ei. De exemplu, doar în Coasta de Fildeș, unde lucrez ca preot misionar, mai mult de 60% din populație este săracă, trăind de azi pe mâine, deși lucrează toată ziua. Și credincioșii din comunitățile noastre trăiesc aceeași dramă a nedreptății celor care nu pot lua decizii.

Sfântul Părinte spune: "Și azi Cristos îi îndeamnă pe ucenicii săi: "Dați-le voi să mănânce" (Mt 14,16). În numele său, misionarii se îndreaptă în atâtea colțuri ale lumii pentru a vesti și mărturisi evanghelia. Ei fac să răsune prin acțiunile lor cuvintele Răscumpărătorului: "Eu sunt pâinea vieții: celui care vine la mine nu-i va mai fi foame și celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată" (In 6,35). (...) Misiunea, dincolo de rugăciune și sacrificiu, așteaptă și o susținere materială concretă. Profit încă o dată de această ocazie, pentru a pune în lumină prețiosul serviciu pe care Operele Misionare Pontificale îl aduc lumii și să îi invit pe toți să le susțină, printr-o generoasă cooperare spirituală și materială.

Sfânta Fecioară Maria, mama lui Dumnezeu, să ne ajute să retrăim experiența din Cenacol, pentru ca și comunitățile noastre ecleziale să devină, în mod automat "catolice", comunități în care "spiritualitatea misionară", care înseamnă "comuniunea intimă cu Cristos" (Redemptoris missio, nr. 88), să fie strâns legată de "spiritualitatea euharistică", care o are ca model pe Maria, "femeia euharistică" (Ecclesia de Eucharistia, nr. 53); comunități care să rămână deschise la vocea Duhului și la necesitățile omenirii, comunități în care credincioșii, și în mod special misionarii, să nu ezite să devină pâine frântă pentru viața lumii".

Pr. Gabriel Cimpoieșu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat