Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Euharistiei -

Cina cea de taină (III)

Cina cea de taină a lui Leonardo nu este o prezentare a unei acțiuni simple și secvențiale, ci îmbină evenimentele individuale narate în evanghelii, de la anunțarea prezenței unui trădător până la introducerea Euharistiei, așa încât momentul prezentat este o întâlnire a celor două evenimente. Prin urmare, reacțiile ucenicilor se raportează atât la trecut, cât și la evenimentele ulterioare. În același timp, totuși, introducerea Euharistiei rămâne în mod clar evenimentul central.

Bartolomeu, Iacob cel Mic, Andrei

În capul mesei Bartolomeu este ridicat puțin în picioare; uimit, este îndreptat spre centru; Iacob cel Mic, al doilea de la stânga, își pune mâna pe spatele lui Petru în intenția de a întreba; Andrei, lângă el, este uimit de descoperirea făcută de Isus; ține mâinile în fața lui și vorbește; ochii deja îl caută pe Isus.

Iuda, Petru, Ioan

Iuda, mai presus de toți, a fost caracterizat cu claritate de Leonardo, căci el nu era plasat, așa cum se obișnuia, în centrul picturii, în fața mesei, ci este plasat printre ceilalți ucenici. El este identificat prin mai multe elemente, ca, de pildă: întinde mâna după pâine (Lc 22,21); punga de bani conținând răsplata pentru trădare; o solniță răsturnată. Leonardo a exprimat în mod formal izolarea sa față de grup prezentându-l ca fiind singurul a cărui parte superioară a trupului este aplecată peste masă, depărtându-se de Isus.

Petru se simte responsabil de cuvintele lui Isus și reacționează cerând explicații lui Ioan; îi vorbește la ureche. Leonardo l-a identificat pe Petru prin pumnalul amenințător pe care urma să-l folosească în zori, pentru a tăia urechea lui Malchus, unul dintre soldații care urmau să-l aresteze pe Isus.

Ioan este angajat în discuție între Petru și Isus; ucenicul cel preaiubit poartă haine roșii și albastre, ca Isus, și este așezat la dreapta lui, locul cel mai de onoare. În contrast cu maniera obișnuită de prezentare, în care Ioan stă la pieptul lui Cristos, aici Leonardo se referă la Evanghelia după sfântul Ioan (13,24): "Simon Petru i-a făcut acestuia semn să întrebe cine ar putea fi cel despre care vorbește"; în schema tradițională Petru și Ioan stăteau la dreapta și la stânga lui Isus

Toma, Iacob cel Mare, Filip

Toma ridică degetul mâinii drepte: arată spre cer; este ca și cum ar cere permisiunea pentru a pune o întrebare și a cere explicații.

Iacob cel Mare, a cărui gură este deschisă în atitudine de uimire, stă la stânga lui Isus și își deschide brațele ca și cum ar încerca să le spună celor doi ucenici din spatele lui, care încearcă să atragă atenția lui Isus prin gesturile lor elocvente și modul în care sunt aplecați în față, că ei ar trebui să stea tăcuți și să asculte.

Filip, din atitudinea și din poziția pe care și-o asumă, se poate deduce caracterul apostolului: o persoană delicată cu aer de poet; își îndreaptă mâinile spre piept ca și cum s-ar dezvinovăți.

Matei, Iuda Tadeu, Simon Zelotul

Matei, care poartă o tunică verde, este întors spre ceilalți doi; Iuda Tadeu este îndreptat spre Simon; Simon Zelotul este așezat în capul mesei. Acești trei apostoli par să discute și să schimbe opinii asupra celor întâmplate, par uluiți, punându-și multe întrebări la care nu sunt în măsură să răspundă.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat