Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sunt fericit

Ioan Paul al II-lea a trecut la Domnul

Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a trecut la Domnul sâmbătă, 2 aprilie, la ora 22.37. Moartea a avut loc în apartamentul său din Vatican alături de cei mai apropiați colaboratori. Cei prezenți spun că a murit privind spre geam, a schițat o binecuvântare și a spus "Amin", răspunzând într-un fel la rugăciunea zecilor de mii de credincioși care se aflau în Piața "Sfântul Petru". Au urmat momente de rugăciune, mulți credincioși rămânând în priveghere până dimineața. Duminică, 3 aprilie, la ora 11.30, în Piața "Sfântul Petru" s-a celebrat o Liturghie pentru sufletul Sfântului Părinte, prezidată de cardinalul Angelo Sodano.

Papa, care ar fi împlinit la 18 mai 85 de ani, a condus Biserica aproape 26 de ani. Cel de-al 264-lea suveran pontif, este omul care a schimbat istoria. Cu o deschidere largă față de toți, Sfântul Părinte a intrat în dialog cu oamenii, înlăturând barierele și diviziunile. A avut un rol deosebit în căderea comunismului; a fost preocupat pentru apropierea dintre Biserici, dialogul cu evreii și cu musulmanii; a căutat mereu să-i facă pe tineri să fie aproape de Cristos; i-a întâlnit pe credincioși la ei acasă prin vizitele pastorale; a ținut cateheze și predici; s-a întâlnit cu președinți și cu lideri de stat și de organizații; a scris numeroase documente, mesaje și cărți. Cerul a câștigat un sfânt, pământul a pierdut un stâlp de lumină și de iubire. Preocupat pentru om, Cristos și evanghelie, papa rămâne în memoria românilor prin vizita din 7-9 mai 1999, în special prin Liturghia din Parcul "Izvor" din București, când peste 200.000 de persoane i-au întrerupt discursul cu aplauze și au strigat "Unitate". Rămâne pentru toți cel care a dat curaj: "Nu vă temeți! Deschideți larg porțile lui Cristos!"

Starea sănătății papei începând cu joi seara, 31 martie, s-a agravat tot mai mult. Suferind, a adunat mulțimi de oameni, ultimele zile ale vieții devenind o predică și o chemare la a ne lega viața de cer. Unele surse spun că ultimul său mesaj scris, redactat cu dificultate cu ajutorul secretarului particular, a fost: "Sunt fericit și voi să fiți la fel. Să ne rugăm împreună cu bucurie. Îi încredințez bucuros viața mea Fecioarei Maria".

"Dragi frați și surori, la ora 21.37 (ora Italiei), iubitul nostru Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea s-a întors în Casa Domnului. Să ne rugăm pentru el", a anunțat Mons. Leonardo Sandri, arhiepiscop, substitut al Secretariatului de Stat, în Piața "Sfântul Petru", sâmbătă noaptea, 2 aprilie. Acolo erau zeci de mii de credincioși, care s-au rugat, mulți dintre ei având lacrimi în ochi.

La ora 21.00, înainte de a trece la Domnul, a început celebrarea sfintei Liturghii din Duminica Divinei Îndurări, prezidată de arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, în prezența papei. Joaquin Navarro-Valls, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a precizat că "în timpul Liturghiei, Sfântul Părinte a primit viaticul și, încă o dată, sacramentul Ungerii bolnavilor". Ultimele momente de viață ale Sfântului Părinte au fost marcate de rugăciunea celor care l-au asistat.

Trupul neînsuflețit al papei, îmbrăcat în haine liturgice roșii, a fost depus duminică, 3 aprilie, în Sala Clementină; luni după-amiază, 4 aprilie a fost dus în bazilica "Sfântul Petru". Tot luni, 4 aprilie, începând cu ora 11.00, în aula "Bologna" a Palatului Apostolic a avut loc prima Adunare Generală a cardinalilor. Înmormântarea a avut loc vineri, 8 aprilie. Au urmat apoi nouă zile de doliu, cu Liturghii speciale.

Toate procedurile de înmormântare și de alegere a noului papă au fost urmate din constituția Universi Dominici gregis (22 februarie 1996). Conducerea Bisericii a fost asigurată de doi cardinali: Eduardo Martinez Somalo, care a gestionat afacerile curente ale Vaticanului, și Joseph Ratzinger, președintele Congregației pentru Doctrina Credinței și decanul Colegiului Sacru. A fost redactat documentul de convocare a cardinalilor; au fost anunțați șefii de state și corpul diplomatic. Au încetat funcțiile șefilor de departament, rămânând secretarii.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat