Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Povestea unei experiențe misionare

Experiențele care ne marchează viața nu sunt ușor de exprimat în cuvinte. Voi încerca totuși să redau câteva crâmpeie din cei mai frumoși ani din viața mea.

Povestea a început cu mult timp în urmă. Mă aflam la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, la București. Într-o zi, ÎPS Ioan Robu, proaspăt întors din străinătate, unde întâlnise tineri laici misionari, ni s-a adresat, lansându-ne o provocare: "I-am văzut pe acești tineri, întorși din Africa, cu chipurile strălucind de entuziasmul dăruirii... Voi credeți că ați putea dărui un timp din viața voastră lui Isus?" Aceste cuvinte au avut un ecou profund în inima mea, mă gândisem deja, de multe ori, la cei mai săraci dintre săraci. Am depus o cerere pentru a pleca în Africa, ca misionar laic. Pe atunci, aici nu exista nici o structură care să se ocupe de latura misionară a Bisericii.

Nu m-am descurajat. Am avut bucuria de a-l cunoaște pe pr. Benone Lucaci, animat de aceeași dorință de a pleca în misiuni. Prin el, am avut acces la unele materiale misionare.

În perioada 1998-2000, Centrul Misionar Diecezan, coordonat pe atunci de pr. Benone Lucaci, a organizat primul curs de misiologie pentru laici. Am participat și eu, descoperind lucruri noi despre țările de misiune, tradițiile, cultura și credința popoarelor africane.

În martie 2001, am primit de la pr. Benone vestea că există posibilitatea de a pleca în misiune. Visul meu devenea realitate. Trebuia să învăț limba oficială a țării, pentru a putea vorbi cu ei, și apoi trebuia să îi conving pe părinți. Mama s-a lăsat cel mai greu convinsă, deși era o persoană care s-a dăruit întreaga viață pentru a ne crește și educa în iubirea lui Dumnezeu. Dar eram mezina, părinții erau în vârstă, le era teamă că nu ne vom mai revedea. În final, s-au lăsat convinși. În octombrie, am plecat, încredințându-i pe toți cei dragi ocrotirii Domnului.

Experiența misionară pentru noi, cele patru laice, a fost de doi ani, timp în care am trăit intens fiecare moment. Bucuria dăruirii a fost pe deplin răsplătită de Domnul, care ne-a permis să cunoaștem o lume mult diferită de a noastră, care are însă valorile, tradițiile și cultura sa. Recompensa am primit-o prin zâmbetul, privirea senină a atâtor adulți, dar, mai ales, a copiilor aflați în suferință, care se abandonau voinței divine.

Noi ne plângem adesea de lipsuri, și totuși sunt alții care sunt lipsiți de hrană, apă, acces la educație, dar care nu și-au pierdut încrederea și speranța. Ei duc o viață simplă, însă sunt dispuși să împartă unica farfurie de hrană cu străinul care le trece pragul. Nu o dată de la întoarcere, întrebată fiind "cum a fost?", și răspunzând "extraordinar!", am întâlnit priviri contrariate.

Desigur, nu e vorba de frumusețea unei călătorii într-o lume exotică, ci doar de acea mulțumire profundă de a fi trăit intens, bucurându-te de lucrurile simple și simțind prezența aproape palpabilă a lui Dumnezeu în situațiile limită. Când, cu mijloace rudimentare, reușești să salvezi viața unui copil, nu poți decât să recunoști că Domnul e cel care a lucrat.

Din păcate, experiența misionară a laicilor a început și s-a terminat cu noi. De ce oare? Eu sunt convinsă că există mulți tineri generoși, entuziaști, cu o credință puternic ancorată în Cristos, care ar găsi suficientă motivație de a trăi, pentru un timp, într-o țară de misiune, oferind acest timp din viața lor lui Dumnezeu, punându-și energia, inteligența și curajul în slujirea fraților mai mici, căci Isus ne spune: "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Monica Benedic



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat