Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Ziua Vieții Consacrate
În ziua de 2 februarie va avea loc Cea de-a IX-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. Această zi dorește să ajute întreaga Biserică să valorifice tot mai mult mărturia persoanelor consacrate, care au ales să-l urmeze pe Cristos îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice și, în același timp, vrea să fie pentru persoanele consacrate ocazie favorabilă pentru reînnoirea propunerilor și reînviorarea sentimentelor care trebuie să inspire dăruirea lor Domnului. În sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu și Ziua Vieții Consacrate, papa intenționează să prezideze sfânta Liturghie în bazilica "Sf. Petru", cu membrii institutelor de viață consacrată și ai societăților de viață apostolică. În Dieceza de Iași, acest eveniment va fi marcat cu o întâlnire care se va desfășura în patru centre în data de 6 februarie (duminica): Iași: Casa Iezuiților (responsabili: pr. Tadeusz Rostworowski, sr. Adalberta Osquino); Traian: Casa de Reculegere "Misionarii Cuvântului Divin (Verbiții)" (responsabili: pr. Gianfranco Maronese, sr. Claudia Dămoc); Bacău: Casa Salezienilor (responsabili: pr. Celeste Pianezze, sr. Monica Ante); Onești: Casa Capucinilor (responsabili: pr. Giuseppe Donelli, sr. Maria Michela Martinello). Programul va fi următorul: 9.30: Ora medie - Meditație; 11.30: Sf. Liturghie; 12.30: Prânzul; 14.00: Prezentarea Congresului Internațional pentru Viața Consacrată și discuții în plen; 15.30: Adorație euharistică.

Ziua Bolnavului
La 11 februarie, zi în care se celebrează prima apariție a Fecioarei Maria la Lourdes și Cea de-a XIII-a Zi Mondială a Bolnavului, având tema "Cristos, speranță pentru Africa", papa Ioan Paul al II-lea îi va saluta pe bolnavi la sfârșitul unei Liturghii în bazilica "Sf. Petru", care va fi prezidată de cardinalul Camillo Ruini. "În anul 2005, (...) Africa va găzdui celebrările principale ale Zilei Mondiale a Bolnavului, care vor avea loc la sanctuarul «Sfânta Maria, Regina Apostolilor», în Yaoundé, Camerun", se precizează în mesajul semnat la 8 septembrie 2004, de Ioan Paul al II-lea, pentru această zi. A fost aleasă Africa din cauza situației deosebite a locuitorilor acestui continent. În Dieceza de Iași, întâlnirea cu bolnavii și celebrarea rugăciunilor pentru bolnavi și pentru cei care se dedică îngrijirii lor va avea loc în ziua de 13 mai în toate comunitățile parohiale. Această zi a fost fixată cu scopul de a sensibiliza întregul popor al lui Dumnezeu, instituțiile sanitare catolice și societatea civilă însăși pentru o mai bună asistență acordată celor bolnavi.

La cinci ani
Cei aproape 20.000 de credincioși din Republica Moldova sunt păstoriți de PS Anton Coșa. La 6 ianuarie 2000, pr. Anton Coșa a fost consacrat episcop de către papa Ioan Paul al II-lea, iar la 27 octombrie 2001 Administratura Apostolică de Moldova a fost ridicată la rangul de dieceză. S-au împlinit 5 ani de când Excelența sa Anton Coșa a fost consacrat episcop. Cu această ocazie, în perioada 11-13 ianuarie, PS Petru Gherghel, împreună cu PS Aurel Percă, Mons. Alois Fechet, pr. Viliu Dancă, pr. Cornel Cadar, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Petru Sescu au făcut o vizită la Chișinău pentru a mulțumi Domnului pentru darurile primite împreună cu păstorul locului. În timpul acestei vizite s-au depănat amintiri, s-au vizitat diferite biserici și case din Chișinău, Crețoaia, Tiraspol...

Inaugurare de capelă
Marți, 11 ianuarie, a fost inaugurată capela din Căminul "Dominic Savio" în cadrul unei sfinte Liturghii celebrată de PS Petru Gherghel. Capela cu patronul sfântul Ioan Bosco, maestrul lui Dominic Savio, a fost amplasată la etajul IV prin modificarea a două camere. Studenții vor avea ocazia de acum înainte să participe la sfânta Liturghie și să se roage. După sfânta Liturghie a avut loc binecuvântarea camerelor. Locatarii căminului au așteptat fiecare în camera lui venirea păstorului diecezei care a binecuvântat locul unde dorm și studiază. Oratoriul "Sfântul Dominic Savio" (Str. Mihail Sturza, 25, 700267-Iași; tel. 0232/237987) a fost dat în folosință o dată cu începerea anului universitar 1999-2000. Operă socială a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, dedicată sprijinirii și ajutorării tinerilor și tinerelor care studiază și se pregătesc pentru viață în universitățile și colegiile din Iași, oratoriul - care găzduiește numai studenți - are 70 de locuri pentru băieți și 120 pentru fete. Responsabil și asistent spiritual al căminului din 1 ianuarie 2004 este pr. Iosif Enășoae.

Prima întâlnire
Rugăciune, analiză, dezbatere, organizare - acestea au fost caracteristicile Primei Întâlniri la Nivel Național a Acțiunii Catolice, desfășurată în perioada 21-23 ianuarie, la Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca. Au fost prezenți 18 reprezentanți ai unor asociații care funcționează ca forme de Acțiune Catolică în cadrul Bisericii. Scopul întâlnirii a fost cunoașterea asociațiilor cu formă de Acțiune Catolică și găsirea unor modalități de organizare și funcționare comună la nivel național. Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a fost reprezentată de Anca Lucaci (președinte diecezan), Andreea Lupașcu (responsabil ACC), Eugen Mihăeș (responsabil ACT), Gheorghe Cochior (responsabil ACA) și pr. Felix Roca (asistent spiritual). Au participat PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii din partea Conferinței Episcopale Române, și PS Florentin Crihălmeanu, eparh de Cluj-Gherla. (Anca Lucaci)

Auzul inimii
În perioada noiembrie 2004 - mai 2005, are loc în fiecare lună o întâlnire a tinerilor și adulților în Oratoriul Parohiei "Sfânta Cruce" din Bacău, la inițiativa părintelui paroh Eugen Budău. Aceste întâlniri sunt animate de sr. Francesca, din Congregația "Fiicele Sfântului Paul", care îi invită pe participanți ca, prin lectio divina, să deschidă împreună evanghelia, folosind dialogul și mijloacele moderne de comunicare socială: prezentări multimedia cu ajutorul computerului, filme, imagini, muzică. Au avut deja loc întâlniri la 21 noiembrie, 19 decembrie, 23 ianuarie, urmând ca alte asemenea momente să fie desfășurate în zilele de 20 februarie, 20 martie, 17 aprilie și 22 mai. (Paula Burcă)

Știri pe scurt
- 26 decembrie: Sărbătoarea familiei la Gherăești
- 6 ianuarie: Consiliu Diecezan al Acțiunii Catolice la Roman
- 6 ianuarie: Program pentru copii la Roman, organizat de Iosefinii lui Murialdo
- 14 ianuarie: La Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași, al iezuiților, a avut loc conferința "Experiența ecumenică" cu participarea pr. ortodox Iustin Marchiș de la biserica "Stavropoleos" din București
- 15 ianuarie: La Bacău a avut loc Consiliul Acțiunii Catolice a Copiilor
- 22-23 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Gheorghe Doja
- 29 ianuarie: Salezienii din Bacău l-au sărbătorit pe pr. Ioan Bosco, invitat special fiind ES Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic
- 29-30 ianuarie: Vizită pastorală la Gura Humorului și confirmarea mandatului misionar al pr. Bartolomeu Blaj pentru Ecuador.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat