Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Satu Mare în sărbătoare
În zilele de 20 și 21 august, Dieceza de Satu Mare a fost în sărbătoare: jubileul celor 200 de ani de existență și festivitatea de închidere a sinodului. Au fost prezenți episcopi și preoți din diecezele catolice din țară, oaspeți din străinătate, oficialități, reprezentanți ai altor culte... Prezent a fost și ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. PS Petru Gherghel a fost reprezentat de pr. Mihai Pătrașcu și pr. Cornel Cadar. Cu această ocazie, vineri, 20 august, la Baia Mare, au avut loc: sfințirea unui centru caritativ, o Liturghie solemnă (prezidată de episcopul diecezei, PS Jenö Schönberger), dezvelirea unei plăci memoriale și un spectacol susținut de tineri, dedicat memoriei sfântului Ștefan, regele Ungariei. Sâmbătă, 21 august, oaspeții au fost invitați să viziteze o expoziție la Muzeul de Artă (Centrul Vechi), din Satu Mare. La Liturghia solemnă de la ora 11.00, la care au participat 13 episcopi, aproape toți preoții din dieceză, oaspeți din țară și străinătate și mulți credincioși, predica a fost ținută de nunțiul apostolic. După celebrarea euharistică a avut loc dezvelirea și binecuvântarea unei plăci memoriale jubiliare. În Dieceza de Satu Mare vor avea loc numeroase inițiative pentru marcarea jubileului: patru biserici au fost declarate jubiliare, cu posibilitatea pentru credincioși de a obține indulgența (Satu Mare, Carei, Baia Mare și Sighetu Marmației). În aprilie 2001, episcopul sătmărean PS Paul Reizer a convocat al treilea sinod diecezan, având ca moto: "Înnoiți-vă în modul vostru de gândire" (Rom 12,12). La lucrările sinodului au participat toate parohiile, preoții, călugării și credincioșii având posibilitatea de a contribui la cele 16 teme abordate.

Dialog ecumenic
În perioada 20-30 august, la Durău a avut loc o întâlnire internațională pentru dialogul ecumenic și interreligios, având ca obiectiv formarea și schimbul de experiențe între participanți. Găzduită de Centrul Ecumenic Ortodox din Durău, sesiunea de anul acesta a cuprins prezentări ale participanților și ale domeniilor de activitate ale acestora, conferințe despre ecumenism, istoria mișcării ecumenice, limitele ecumenismului, despre ortodoxie, greco-catolicism, protestantism, catolicism. Miercuri, 25 august, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, ES Jean Claude Périsset, și ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au vorbit despre mișcarea ecumenică din România. Vineri, 27 august, a participat PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. În penultima zi, 29 august, a fost o Liturghie la părinții asumpționiști de la Mărgineni, apoi vizită la orfelinatul de la Bacău, al Surorilor Oblate Asumpționiste.

Fecioarele Consacrate
În anul 1994, la 9 aprilie, la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, s-a constituit "Ordo Virginum" (Ordinul Fecioarelor Consacrate) și în Dieceza de Iași. În catedrala din Iași au depus voturile, în cadrul acestei congregații, un număr de 90 de persoane din diferite parohii. Un al doilea grup de fecioare consacrate au depus voturile la 14 iunie 1998. În anul 2004, împlinindu-se 10 ani de la primele voturi, au fost organizate două celebrări în două parohii: la 30 iulie la Faraoani, jud. Bacău, pentru zona Bacău și Onești, iar la 6 august la Iugani, jud. Iași, pentru zona Roman și Iași. La celebrările euharistice, Preasfințitul Petru Gherghel le-a încurajat să rămână mereu fidele lui Cristos, căruia fecioarele consacrate i-au oferit viața.

Pentru preoți
Încadrându-se în contextul pregătirilor pentru sesiunile plenare ale Sinodului diecezan, la Centrul Diecezan de Spiritualitate "Sfântul Ioan Bosco" din Pralea vor avea loc în luna septembrie exerciții spirituale pentru preoți, care vor fi ținute de episcopul diecezan și de episcopul auxiliar. Toți preoții diecezei care activează în pastorație au fost repartizați în trei serii: seria I: 6-10 septembrie; seria a II-a: 13-17 septembrie; seria a III-a: 20-24 septembrie. Prezentarea se va face luni seara din săptămânile când sunt programate exerciții (6, 13, 20 septembrie), iar plecarea va avea loc vineri dimineața (10, 17, 24 septembrie). Participarea părinților pensionari, retrași din activitatea pastorală, este facultativă. Listele cu repartizarea pe serii au fost publicate pe situl diecezan www.ercis.ro.

Voturi perpetue
- În cadrul Congregației "Surorile lui Isus Răscumpărătorul", la Liturghia din ziua de duminică, 5 septembrie, de la orele 18.00, surorile Mariana Dascălu, Mariana Dorvoș (Pârgărești), Maria Mihaela Doboș (Șcheia) și Maria Monica Dogaru (Galbeni) vor depune profesiunea perpetuă, trăind carisma de adorație și de slujire. Liturghia va fi prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

- În ziua de 12 septembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii, la Institutul Campostrini din Verona (Italia), șapte surori românce vor face profesiunea perpetuă: Monica Buboi (Oradea), Cristina Fărcășel (Tămășeni), Florentina Eva, Fabiana Gherguț, Cecilia Robu, Cristina Vârgă (Săbăoani), Monica Relea (Butea).

Pentru tineri
La 3 octombrie, la Asti (Torino, Italia), va avea loc Cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Tinerilor Păcii, având tema "Pacea va învinge dacă dialogăm". Pornind de la trista constatare că în fiecare zi în lume 30.000 de persoane mor de foame, există 23 de conflicte în curs de desfășurare, mii de tineri sunt victime ale dependenței și ale crizei de valori, tinerii sunt invitați să conștientizeze îndemnul SERMIG (Servizio Missionario Giovani - Serviciul Misionar pentru Tineri): "Tinere, viitorul ești tu!" și să se orienteze după cuvintele lui Ernesto Olivero: "Dacă eu mă schimb, lumea începe să se schimbe". Prima întâlnire a avut loc la Torino, în Italia, la 5 octombrie 2002, unde au participat 100.000 de tineri. Cei care doresc să se înscrie sau să afle mai multe informații, sunt invitați să ia legătura cu Surorile Misionare ale Pătimirii, din Butea (Iași), la tel. 0232/713178, sau să sune la Parohia "Sfânta Treime" din aceeași localitate, la tel. 0232/713075. Informații detaliate pot fi vizualizate și pe internet, la adresele www.sermig.org și www.giovanipace.org.

Știri pe scurt
- 18 iulie - 1 august: Întâlnire GREF, la Siret
- 19-24 iulie, 1-6 și 19-25 august: exerciții spirituale și formare pentru surorile din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", la Gherăești
- 31 iulie - 1 august: Vizită pastorală în Parohia Faraoani
- 7-8 august: Vizită pastorală în Parohia Comănești
- 11 septembrie: Zi de reculegere pentru Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", la Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat