Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pelerinaj la Loreto

Acțiunea Catolică

Peste 200.000 de persoane sunt așteptate să participe la Liturghia pe care papa o va prezida la Loreto în ziua de 5 septembrie. Celebrarea va avea loc în contextul pelerinajului Acțiunii Catolice, din perioada 31 august - 5 septembrie, în cadrul căruia se va întâlni și Congresul Internațional al Acțiunii Catolice, care include membri din toată lumea. Papa va sta la Loreto pentru aproape nouă ore. Din România vor participa peste 60 de persoane, alături de PS Petru Gherghel și PS Virgil Bercea; din Dieceza de Iași vor fi prezenți 10 tineri însoțiți de pr. Fabian Doboș.

Congresul are ca moto cuvintele papei: "Duc in altum, Acțiune Catolică, având curaj pentru viitor" și va avea loc în perioada 31 august - 5 septembrie. Au fost invitați reprezentanți din peste 50 de țări din toată lumea și circa 180 de episcopi. În ziua de 5 septembrie, la Loreto, papa va beatifica trei membri ai Acțiunii Catolice. Pentru aceasta Acțiunea Catolică Italiană (ACI) și participanții la congres vor merge în pelerinaj la Loreto.

Întâlnirea, organizată de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și ACI în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Laici (CPL), are ca obiectiv primar prezentarea actualității AC în al treilea mileniu, în spiritul Conciliului Vatican II și a documentului Cristifideles laici, în lumina magisteriului lui Ioan Paul al II-lea care a spus recent: "Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică. Duc in altum, Acțiune Catolică!".

Cu ajutorul momentelor de ascultare și de rugăciune, de dialog și de schimb de experiență, de analiză, de strategie de promovare, se va prezenta, și se va aprofunda tema carismei și a traducerii sale în termeni de viață personală și eclezială.

Luni, 6 septembrie, va avea loc, la Roma (Domus Pacis) Cea de-a IV-a Întâlnire a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, cu scopul de a fixa liniile de lucru pentru următorii trei ani; se vor alege, de asemenea, țările membre ale secretariatului pentru perioada 2004-2007. Vor participa aceleași delegații de la congres.

Acțiunea Catolică este cea mai numeroasă organizație laică din Biserica Catolică Italiană. Ea este prezentă în 8.000 de parohii și include 180.000 de adulți, 80.000 de tineri și 150.000 de adolescenți. Acțiunea Catolică își are originea într-o inițiativă din 1867, când doi tineri au întemeiat Societatea Catolică Italiană de Tineret, cu motoul: "Rugăciune, Acțiune, Sacrificiu". Papa Pius al IX-lea a aprobat asociația în anul 1868. Numele și structura actuală au fost fixate de papa Pius al X-lea.

FIAC-ul este un organism inițiat în 1987 și constituit la Roma în 1991 ca un liant între asociațiile naționale ale Acțiunii Catolice din lume, în slujba acestora și a Bisericii. Viena (1994), Buenos Aires (1997), Roma (2000) sunt locurile unde au avut loc întrunirile internaționale precedente. Forumul reunește azi reprezentanți ai Acțiunii Catolice din 18 țări; 16 țări sunt observatoare. Membrii din Europa, America, Africa și Asia sunt coordonați de un secretariat general constituit din 5 laici, expresie a realităților naționale diverse.

În Dieceza de Iași AC a luat ființă la 8 decembrie 1992. Astăzi se prezintă cu un număr de peste 4.000 de membri în 43 de parohii; 12 parohii sunt simpatizante. Membrii sunt împărțiți pe trei categorii de vârste (copii, tineri și adulți) și pe trei zone de activitate (Bacău, Roman, Iași). Având ca punct de reper în proiectul său de activități planul pastoral al diecezei, Acțiunea Catolică își propune să contribuie prin acțiunile sale la evanghelizarea, sfințirea și formarea creștină a conștiințelor în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii. Toate aceste obiective sunt realizate în cadrul celor patru laturi: liturgică, educativă, caritativă și cultural-recreativă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat