Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Trei membri ai Acțiunii Catolice

Vor fi beatificați

Papa Ioan Paul al II-lea va beatifica în ziua de 5 septembrie trei figuri cheie ale Acțiunii Catolice. Evenimentul va avea loc în cadrul vizitei la sanctuarul național marian de la Loreto.

Catalanul Pere Tarres i Claret s-a născut la Manresa, la 30 mai 1905. El a murit în Arhidieceza de Barcelona la 31 august 1950. După ce a obținut doctoratul în medicină, a fost hirotonit preot și s-a dedicat formării tineretului din Acțiunea Catolică. I-a fost încredințată pastorația fetelor. "Femeia are o putere de iubire foarte mare - a scris Tarres -, o capacitate enormă de sacrificiu care, pusă în slujba Bisericii, poate fi de mare ajutor". Cu femeile, mai ales cu tinerele, nu aprofundează doar teme precum liturgia, viața interioară, puritatea, devoțiunea către Fecioara Maria, ci și educația și simțul muncii. "Nu putem să ne limităm să formăm tinere bune, cu privirea senină, ca și cum toată viața lor ar trebui să se exprime între zidurile unei mănăstiri, îndepărtând orice lucru ca ocazie periculoasă". Pere și-a încheiat călătoria pe pământ la vârsta de doar 45 de ani.

Alberto Marvelli (din Rimini) este un inginer și politician italian care a murit la 28 de ani, în 1948. El a fost format de salezieni și de Acțiunea Catolică. Un om de o profundă spiritualitate, i-a ajutat pe tineri în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. A fost membru al Consiliului Executiv al Partidului Democrat Creștin din Italia postbelică. A murit într-un accident. Papa, vorbind despre Marvelli, a spus următoarele: "O dată cu schimbările de situații, laicii creștini știu să se dedice fără reținere pentru construirea împărăției lui Dumnezeu în familie, la locul de muncă, în cultură, în politică, ducând evanghelia în inima societății". În 1941, Marvelli scria: "Vreau ca viața mea să fie un continuu act de iubire... Iubire care să fie credință, iubire care să fie caritate, apostolat, simțul datoriei, dorința de a mă sacrifica". Ceea ce alimentează această energie este Euharistia. "Toată ființa mea - nota el - este pătrunsă de iubirea lui Dumnezeu, căci el vine în mine cu trupul și cu sufletul său și divinizează tot trupul meu, gândurile mele, acțiunile mele, cuvintele mele". Această intimitate cu Dumnezeu, atinsă prin Euharistie, face în așa fel încât Alberto să se deschidă față de ceilalți, sesizând nedreptățile, păcatele, nenorocirile din vremea sa. A fost supranumit "inginerul carității".

"Euharistie, apostolat, eroism: acesta este stilul de viață al Pinei Suriano, mărturisitoare fidelă și credibilă a lui Cristos Domnul în localitatea Partinico (Dieceza de Monreale), unde s-a născut la 18 februarie 1915, unde a trăit, a activat și a murit la 19 mai 1950. Pina contemplă chipul lui Isus într-un exercițiu zilnic de rugăciune, de sacrificiu, de implicare în apostolat. Acțiunea Catolică a reprezentat locul unde, după cum scria Pina în jurnalul ei, "sufletul meu s-a format și s-a deschis către noile orizonturi mai largi ale apostolatului". La 30 martie 1948, Pina, după ce a discutat cu directorul ei spiritual și a pregătit un "proiect de jertfire", a voit să se ofere lui Dumnezeu ca victimă pentru preoți. Viața sa a devenit de atunci "o rugăciune continuă, o ofrandă plăcută lui Dumnezeu, un bob de tămâie care se consumă în focul iubirii, un porumbel curat al lui Isus cel răstignit, prin simplitate, puritate și ascultare".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat