Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Ave, Maria, la Cacica

Pelerinaj

În zilele de 14 și 15 august, la Cacica au fost între 20.000 și 25.000 de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat și meditat cuvântul lui Dumnezeu și predicile ținute, au făcut Calea crucii, s-au spovedit și mulți dintre ei s-au reîntors spre locurile lor reînnoiți sufletește. În afara celor din România, la Cacica au fost prezenți pelerini din Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia...

Tinerii, într-un număr mare (peste 700), l-au așteptat pe episcop la circa 5 km de Cacica și împreună au parcurs drumul spre sanctuar, cântând și recitând sfântul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alături de tineri, pe parcursul distanței până la Cacica, a fost PS Petru Gherghel. Au participat, de asemenea, preoți și călugărițe. Pe drum, în apropierea sanctuarului, s-a citit din Evanghelia după sfântul Ioan cum Isus, pe cruce, i-o încredințează pe Maria lui Ioan. Ajunși la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii s-au rugat, au cântat și au ascultat din Evanghelia după Ioan pasajul în care se află tema din acest an: "Vrem să-l vedem pe Isus".

În momentul când tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se încheia sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului prezidată de pr. Ioan Ciuraru, ministrul provincial al fraților franciscani, Liturghie care începuse la ora 12.00. Dimineață la ora 10.00 a fost o celebrare penitențială, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmată de o adorație euharistică.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca în anii precedenți, a fost animată de tineri. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind PS Aurel Percă și PS Cornel Damian. Predicatorul de anul acesta, pr. Ștefan Vacaru, paroh de Barticești, i-a încurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model, așa cum a făcut sfântul Maximilian Kolbe, acela care era amintit de Biserică în ziua de 14 august. Maximilian a avut un moment în viață când s-a așezat în genunchi și, în rugăciune, a întrebat: "Ce va fi cu viața mea?" - o întrebare pe care trebuie să și-o pună tinerele vlăstare ale Bisericii.

Episcopul de Iași i-a felicitat pe cei care au venit în pelerinaj pe jos, precum și pe cei prezenți, pentru a se ruga. "Prin Maria, cu Maria, ca Maria la Isus", a îndemnat Preasfințitul făcând referință la scrisoarea pastorală semnată la 25 iulie. Scrisoarea, cu titlul "Per Mariam ad Iesum. Cu privirea îndreptată spre Maria, în drum spre încheierea Sinodului diecezan", oferă îndemnuri legate de patroana Diecezei de Iași, stabilind programul celebrărilor mariane de la Cacica și Iași din 15 și 22 august, 10 octombrie și 8 decembrie.

Privegherea mariană de la ora 22.00 a constituit pentru toți pelerinii apogeul ajunului sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumânări, rugăciunea Vesperelor, sfântul Rozariu și multe cântece mariane s-au înălțat din sufletele pelerinilor. Celebrarea a fost condusă de PS Aurel Percă. Doisprezece tineri au aprins lumânările de la lumânarea sfințită de episcop și apoi au împărțit lumină mulțimii. Predicatorul a vorbit despre familie și importanța rugăciunii în familie. La final, păstorul diecezei i-a chemat să se unească în rugăciune a doua zi cu credincioșii din Iași unde avea să se celebreze Liturghia hramului catedralei.

În ziua de hram, 15 august, au avut loc la ora 06.00 sfânta Liturghie în limba română; la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Pr. Anton Diacu care activează la Satu Mare a prezidat Liturghia în limba maghiară la ora 08.00; la Liturghie au fost prezenți și pelerini din Satu Mare. La ora 09.15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonă, iar la ora 09.15, pr. Johann Proschinger a prezidat sfânta Liturghie în limba germană.

În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Au concelebrat peste 50 de preoți. Predicatorul a dezvoltat ideea de a fi curați cu inima cum a fost Maria. I-a încurajat pe pelerini de a apela la mijloacele care ne stau la îndemână (Liturghia, rugăciunea, Rozariul...) pentru a duce lupta cu păcatul și i-a îndemnat să se străduiască să se asemene tot mai mult cu Maria.

Episcopul auxiliar de București și-a exprimat bucuria de a fi prezent la Cacica la începutul misiunii episcopale, amintindu-și cum în 1986 a fost pelerin la începutul misiunii preoțești.

La final, după ce au fost binecuvântate florile și obiectele religioase cumpărate de pelerini, părintele Romuald Bulai, paroh de Cacica, a mulțumit tuturor și i-a îndemnat pe pelerini să nu stingă focul care s-a aprins în sufletul lor în zilele de pelerinaj.

Peste 30 de preoți au ajutat la spovezi și la distribuirea sfintei Împărtășanii. Tineri din Acțiunea Catolică și din Scout s-au implicat în organizare.

Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica are o semnificație deosebită anul acesta: se împlinesc o sută de ani de la consacrarea altarului și a bazilicii de către episcopul J. Weber (10 octombrie 1904). În acest sens, alte pelerinaje vor avea loc la Cacica: la 8 septembrie vor fi prezenți credincioși din Iași, la 10 octombrie se va celebra centenarul... Din ziua de 14 martie 2000 sanctuarul de la Cacica este bazilică minoră, după ce în 1996 a fost declarat sanctuar diecezan, iar la 15 august 1997 sanctuar național.

Ca și în ceilalți ani, și anul acesta Dumnezeu a revărsat multe haruri la Cacica. Numărul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum și numărul mare de pelerini, toate acestea arată că Maria ne vrea alături de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidelă a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat