Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Vicar general
Printr-un decret dat la Chișinău în ziua de 30 mai, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, Mons. Benone Farcaș, care a petrecut ultimii ani studiind dreptul canonic la Universitatea Catolică din Washington, a fost numit vicar general al Diecezei de Chișinău, oficiu îndeplinit timp de patru ani de Mons. Alexander Suchan care a ales să-și exercite ministerul sacerdotal într-o altă dieceză. Decretul de numire mai cuprinde și preluarea oficiilor de cancelar și vicar judecătoresc al Diecezei de Chișinău. Vicarul general este înzestrat cu putere ordinară în conformitate cu legile Bisericii și îl ajută pe episcop la conducerea întregii dieceze. Mons. Benone Farcaș a fost hirotonit preot al Diecezei de Iași în 1989, îndeplinind timp de patru ani oficiul de vicar în Parohia Piatra Neamț, fiind transferat apoi în Dieceza de Chișinău unde a îndeplinit timp de patru ani oficiile de cancelar al curiei și paroh (la Crețoaia și Chișinău). În perioada 1998-2004 a frecventat cursurile Universității Catolice din Washington. În anul 2003 a fost numit capelan al Sfântului Părinte.

Misiuni în Țara Sfântă
În ziua de 1 iunie a plecat în Țara Sfântă pr. Augustin Benchea, paroh de Stufu, jud. Bacău, pentru a ține misiuni populare ca o sensibilizare în cadrul Sinodului diecezan în curs de desfășurare. Spre deosebire de cursul obișnuit al misiunilor din țară, unde acestea se țin mai multe zile la rând, în Israel, acestea s-au desfășurat în cadrul Liturghiilor după programul deja existent, ținând cont și de faptul că în Țara Sfântă comunitatea românilor se află în diferite localități. Astfel, pe o perioadă de patru săptămâni, în cadrul sfintelor Liturghii de sâmbătă, s-au ținut predici populare, toate având ca temă: "Familia și Euharistia". La Yaffo, Ierusalim, Haifa, Modiin, Gan Yavne, credincioșii s-au arătat interesați de tema propusă și au participat la sacramente într-un număr ceva mai mare decât înainte. Amintim adresa de contact pentru comunitatea românilor din Țara Sfântă (Pr. Vacaru Cristian; Israel Mirijin, 11/3; Jaffa, Tel Aviv, Israel; tel.: +972/506/517849; +972/3/5069781; pe internet: www.romcatil.cnet.ro).

Proiect Caritas
Centrul Diecezan Caritas Iași în colaborare cu Caritas Italia va deschide un nou proiect în Iași: "Porți de emigrare Caritas". Proiectul își propune să ofere o soluție pentru scăderea ratei de imigrare clandestină a românilor prin: cunoașterea drepturilor și îndatoririlor lor în țările de destinație; cunoașterea de către potențialii emigranți a sistemului de asistență socială pe care îl vor întâlni; cunoașterea consecinței emigrării asupra unității familiei; evitarea căderii în mâna traficanților de forță de muncă. Obiectivele noului proiect au fost explicate de o delegație de la Caritas Italia prezentă la Iași în acest scop, vineri, 25 iunie. Partea italiană a precizat numărul mare de români care sunt în Italia ilegal, în special din zona Moldovei, subliniind eforturile pe care le fac atât Biserica Catolică Italiană cât și cea Română în integrarea imigranților în societate. Caritas, fiind o asociație importantă în cadrul Bisericii Catolice, dorește să se implice în ameliorarea consecințelor fenomenului emigrării prin acest proiect. Proiectul este în pregătire, urmând să demareze efectiv în luna septembrie a acestui an. (Mihaela Condac)

Primiție și inaugurare
Duminică, 11 iulie, în Comunitatea Salezienilor din Bacău a fost prima Liturghie a pr. Alois Farcaș (sfințit la 26 iunie la Constanța) și inaugurarea unui nou teatru. Preotul nou sfințit este al doilea salezian preot român după pr. Venceslau Grosu, cel care a predicat, și care acum trei ani a fost sfințit și el preot în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău. La ora 15.30, PS Aurel Percă a inaugurat noul teatru, binecuvântându-l împreună cu cele două săli de informatică și laboratorul computerizat de tipografie, unde tinerii se vor putea califica în aceste sectoare, într-un viitor cât mai apropiat. A urmat după aceea un mic spectacol în care a fost prezentată piesa de teatru Dominic Savio coordonată de d-na prof. Agneza Grosu.

Participare catolică
În perioada 30 iunie - 4 iulie au avut loc mai multe manifestări cultural-religioase dedicate comemorării a 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare. La Borzești, Onești, Suceava, Putna, Vaslui, București, Galați... precum și în bisericile și mănăstirile Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane s-au oficiat Liturghii comemorative și a fost evocată personalitatea marelui domnitor. La manifestările spirituale, culturale și naționale au participat personalități bisericești și de stat. La unele dintre aceste manifestări au fost prezenți și ierarhi catolici. Astfel, la invitația ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Borzești și la Putna au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și ÎPS Antonio Mattiazzo, arhiepiscop de Padova. "Invitația de a participa la această comemorare mi-a dat posibilitatea de a cunoaște mai bine lucrările făcute de domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Aprofundarea cunoștințelor despre sfântul voievod Ștefan cel Mare m-au făcut să înțeleg că nu aparține numai României, în general, sau Moldovei, în special, ci aparține întregii creștinătăți", a spus arhiepiscopul de Padova.

Depuneri de voturi
- În ziua de 6 august, în biserica "Maica Unității" (Viișoara - Piatra Neamț), sora Maria Lauretana (Mariana) Balaș se va consacra pentru totdeauna Domnului, în cadrul Liturghiei de la ora 16.00.
- Două tinere din Congregația Surorilor de Caritate a Sfintei Ioana Antida Thouret (Tatiana și Lucica Cimpoeșu) vor depune voturile pe viață. Celebrarea va avea loc în Parohia "Sfântul Iosif" din Traian (BC) în ziua de 29 august la ora 11.00. Alte două tinere din aceeași congregație (Maria și Nicoleta Toma) vor depune voturile pe viață. Celebrarea va avea loc în Parohia "Sfântul Anton" din Huși în ziua de 5 septembrie la ora 10.30.
- În cadrul Congregației Surorilor Franciscane Misionare de Assisi surorile: Luminița și Lăcrămioara Aiojoaiei, Valerica Bejan, Angelica Butacu, Irina Cata, Magda Cochior, Lucica Dămătârcă, Maria Gondoș, Adriana Miclăuș, Claudia Petrișor vor depune voturile perpetue la sfânta Liturghie, duminică, 12 septembrie, la ora 11.00 în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești.
- Fratele Vincențiu Ghiurcă, sâmbătă, 21 august, ora 16.30, va depune voturile perpetue în capela Centrului "La Salle" din Iași în cadrul Congregației Frații Școlilor Creștine.

Simpozion
"Viitorul are rădăcini adânci". Sub acest titlu, în perioada 7-17 iulie, la Luncani, a avut loc un Simpozion de vară organizat de Ordinul Carmeliților. Simpozionul a fost ocazionat de hramul mănăstirii: Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel. În program: novene, rugăciuni, Liturghii, conferințe, pelerinaje, concerte, întâlniri. Printre invitați: ÎPS Jean-Claude Périsset, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, profesori și personalități din Iași, Roman, Bacău, Onești și Suceava.

Profesiune solemnă
În ziua de 24 iulie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, la Institutul Franciscan din Roman nouă frați franciscani au făcut profesiunea lor solemnă, adică voturile de curăție, ascultare și sărăcie pentru toată viața, în fața ministrului general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, Joachim Anthony Giermek, venit cu ocazia Capitolului Provincial. Lista candidaților: Ban Ciprian, 26.01.1978 (Cluj-Napoca) din Prăjești; Cărare Mihai-Eduard, 22.09.1974 (Roman) din Roman "Sfânta Tereza"; Chelaru Sergiu Mihail, 18.01.1979 (Botești) din Barticești; Coșa Adrian, 10.11.1978 (Bacău) din Luizi-Călugăra; Dumea Ionel-Emilian, 27.01.1978 (Bacău) din Bălușești; Petrea Iulian-Claudiu, 02.11.1978 (Bacău) din Bacău "Sfânta Cruce"; Salca Ionel, 09.08.1957 (Cleja) din Cleja; Solomon Valentin, 16.10.1978 (Bacău) din Luizi-Călugăra; Vacaru Cristinel-Isidor, 20.04.1979 (Roman) din Roman "Fericitul Ieremia". (Pr. Victor Dumitrescu)

Tânăra și liturgia
Comunitatea "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" organizează și anul acesta întâlnirea "Tânăra și liturgia" în perioada 2-5 septembrie, cu tema specifică "Liturgia și pacea". Meditațiile vor fi ținute de pr. Luigi Scuttari (Inst. Cavanis - Pașcani) și de surori. Sunt invitate tinere între 17 și 30 de ani. Primirea va fi joi, 2 septembrie, în comunitatea din Onești, iar întâlnirea se va desfășura la Slănic-Moldova. Cazarea și masa sunt asigurate gratuit de surori; se cere doar ca participantele să aducă lenjerie de pat. Participarea să fie comunicată până la data de 29 august la adresa: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Bd. Republicii, nr. 43 / C5, jud. Bacău, 601129-Onești, sau la tel. /fax 0234/319887, sau prin e-mail: vicledieu@easynet.ro.

Oferte educative
- Universitatea Populară "Moldova" Iași, filiala Roman, str. Republicii, nr. 1-3, primește înscrieri la Școala Postliceală autorizată pentru anul școlar 2004-2005 la următoarele secții: Economic: asistent de gestiune (2 ani); Sanitar: asistent medical generalist (3 ani); asistent de farmacie (2 ani). Admiterea se face pe baza mediilor obținute la bacalaureat. Prima sesiune se desfășoară în perioada 25-26 august, iar înscrierile se fac între 15 iulie - 24 august. A doua sesiune se desfășoară în perioada 15-16 septembrie, iar înscrierile se fac între 27 august - 14 septembrie. Relații suplimentare se pot obține la filiala Roman - Bd. Republicii 1-3, tel. 0233/740155.
- Universitatea Populară "Moldova" Iași organizează cursuri de scurtă durată pentru: contabilitate asistată de calculator: începători și avansați; operator calculator: începători și avansați; secretariat pe calculator; marketing agenți-vânzări. Înscrierile se fac la sediul filialei în incinta: Grup Școlar Industrial Materiale de Construcții (Liceul nr. 3) Roman. Relații suplimentare la tel.: 0233/740155.

Știri pe scurt
- 18-24 iunie: Întâlnire pentru copii "Vara împreună" la Bijghir
- 19 iunie: Zi de reculegere pentru formatorii Centrului de Ajutor pentru Viață la Traian
- 20 iunie: Întâlnire între conducerea Centrului Diecezan Caritas Iași și oamenii de afaceri din dieceză la Iași
- 5-9 iulie: Întâlnire pentru copii "Vara împreună" la Răchiteni
- 5-23 iulie: GREF 2004 la Bacău "Sf. Cruce"
- 7-10 iulie: Campus formativ la Cacica pentru tinerii din parohiile administrate de părinții franciscani
- 10-11 iulie: Vizită pastorală în Parohia Dofteana
- 12-18 iulie: Campus pentru animatori-clovn "Misionarii bucuriei" la Casa Surorilor Providenței din Iași
- 15-18 iulie: Sesiune de formare pentru angajații Centrelor Diecezane Caritas din București, Iași și Chișinău la Sinaia
- 17-18 iulie: Vizită pastorală în Parohia Frumoasa
- 24-25 iulie: Vizită pastorală și administrarea Mirului în Parohia Dărmănești
- 25 iulie: Sărbătoare pentru copii la Mircești cu tema "A fi apostoli".

Numiri și transferuri în dieceză
Începând cu 1 august, Parohia Frumoasa trece în Decanatul de Moinești; filiala Văleni trece de la Parohia Talpa la Parohia Corhana; Tupilați și Tg. Neamț sunt coordonate de Parohia Nisiporești; se înființează parohiile: Podu Iloaiei cu filiala Sprânceana; Roman "Isus, Bunul Păstor"; Valea Mică cu filiala Răcăciuni; Roznov cu filialele Dochia, Ruseni, Săvinești.
Începând cu 1 iunie, pr. Iacovici Isidor a fost numit asistent pastoral și spiritual al românilor catolici din Roma.
Începând cu 1 august, prin decret episcopal, sunt numiți sau transferați următorii:

Parohi: pr. Bereș Sorin - Gheorghe Doja; pr. Cimpu Daniel - Valea Mică; pr. Cucuteanu Mihai - Răducăneni; pr. Farcaș Anton - Iași "Sfânta Tereza"; pr. Farcaș Cristian - Piatra Neamț "Sfânta Tereza"; pr. Fărcășel Francisc - Roman "Isus, Bunul Păstor"; pr. Gașpal Robert - Podu Iloaiei; pr. Iștoc Anton - Bălțați; pr. Lucaci Iosif - Roznov;

Misiuni speciale: pr. Anton Eugen - pastorație în Italia; pr. Blaj Bartolomeu și pr. Răchiteanu Petru Bogdan - au fost propuși pentru misiuni; pr. Brandiu Sorin - pastorație în Germania; pr. Carteș Claudiu-Cătălin - studii la Academia Ecleziastică; pr. Ciobanu Marius - studii pentru licență la Roma; pr. Cobzariu Anton - cursuri de perfecționare la Roma; pr. Coceanga Andrei - coordonator diecezan pentru vocații; pr. Diac Mihai - pastorația românilor din Spania; pr. Hârja Alois - cursuri de perfecționare la Roma; pr. Iștoc Claudiu - director al Centrului Misionar Diecezan (cu sediul în Piatra Neamț "Sfânta Tereza"); pr. Solomon Victor - prefect la Seminarul Liceal Bacău; pr. Șandor Ioan - studii pentru licență la Roma;

Vicari: pr. Alecu Cristinel - Bacău "Sfânta Cruce"; pr. Barticel Ciprian - pastorație în Arhidieceza de București; pr. Iosub Irinel-Iosif - Pustiana; pr. Bitiușcă Mihai-Daniel - Oituz; pr. Blaj Mihăiță - Săbăoani; pr. Bucur Gabriel - Iași "Sf. Tereza"; pr. Butnariu Petrică - Oțeleni; pr. Butnaru Paul - Bacău "Sf. Nicolae"; pr. Canceal Robert - Butea; pr. Cântaciu Toni-Mihăiță - Barticești; pr. Catană Ionel-Bogdan - Huși "Sf. Anton"; pr. Ceobanu Iulian - Gura Humorului; pr. Dascălu Marian - Iași "Sf. Anton"; pr. Farcaș Cristinel - Adjudeni; pr. Farcaș Eduard - Bacău "Fericitul Ieremia"; pr. Ianuș Gabriel-Claudiu - Bacău "Fericitul Ieremia"; pr. Ignat Laurențiu - Pildești; pr. Bilboc Sebastian - Piatra Neamț "Sf. Iosif"; pr. Jitaru Iulian - Lespezi; pr. Lucaci Anton - Roman "Inima Neprihănită a Mariei"; pr. Lucaci Emanuel - Faraoani; pr. Roca Ernest-Ilarion - Frumoasa; pr. Roca Felix - Tomești; pr. Țăranu Costel - Valea Mare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat