Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Sărbătoarea Copiilor

În Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, coordonată de pr. Isidor Iacovici și pr. Iosif Iacob, s-a celebrat sâmbătă, 5 iunie, Sărbătoarea Copiilor din Dieceza de Iași. Alături de cei peste 900 de copii și 120 de animatori, veniți din 27 de parohii ale diecezei, s-au aflat copii din comunitățile catolice din Iași, precum și părinții spirituali ai Acțiunii Catolice a Copiilor. Tema întâlnirii din acest an a fost: "A fi apostoli".

La sărbătoare au fost invitați copii din toate parohiile diecezei, indiferent cărui grup sau asociație aparțin (ex. ACC, Scout, Armata Maicii Domnului, Armata Albă, Mișcarea Euharistică și Mariană etc.).

Înarmați cu mult entuziasm, cu dorința de a învăța lucruri noi și de a se juca, cei peste 900 de copii au început să sosească în Iași încă de la ora 8.30. Însoțiți de animatori (aproximativ un animator la 10 copii), au purtat pe străzi pancarte și prapuri pe care erau înscrise numele localităților din care proveneau. Pentru a nu se depărta de grup, mulți dintre ei se țineau de mâini, fără a-i pierde din privire pe conducătorii de grup. Primii sosiți au fost cei din Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman. Organizatorii i-au întâmpinat pe toți cei veniți aproape de intrarea în biserică, le-au spus bun venit, i-au invitat să viziteze biserica și apoi i-au condus spre partea din spate a bisericii, unde era amenajat un altar pentru celebrarea Liturghiei. În biserică, un reprezentant al parohiei gazdă le-a spus copiilor câteva lucruri despre istoricul parohiei și al bisericii, precum și despre asociațiile și preoții ce activează în parohie.

La ora 11.00, procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din parohie și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru celebrare. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranții, copiii care purtau eșarfe cu numele parohiei din care proveneau și preoții.

Liturghia a fost prezidată de pr. Mihai Roca, asistent spiritual al Acțiunii Catolice a Copiilor. Alături de el, au slujit la altar alți aproximativ 15 preoți, unii dintre ei veniți din parohii împreună cu grupurile de copii.

Implicați activ în momentele liturgice, copiii au proclamat lecturile sfinte, au citit rugăciunea credincioșilor, au adus darurile la ofertoriu, s-au împărtășit etc. Corul parohiei gazdă a condus cântările din timpul sfintei celebrări. Orga, trompeta și vioara au dat o puternică notă de solemnitate celebrării.

La predică, pr. Felician Tiba le-a vorbit copiilor, pornind de la un desen în care era reprezentat Isus în iesle, despre "neastâmpăratul" Isus gata să sară din iesle și să pornească în misiune pentru a-și exercita apostolatul. Părintele le-a vorbit și despre sfânta Tereza a Pruncului Isus, care avea o dorință foarte mare să devină apostol și să meargă în misiune în țările îndepărtate. "Și voi, dragi copii, puteți fi apostoli în familiile voastre, la școală, la biserică, pe stradă etc.".

În finalul sfintei Liturghii, pr. Cornel Cadar a prezentat mesajul păstorului diecezei. "Voi sunteți florile frumoase care trebuie să bucure vederea și inima tuturor celor care vă întâlnesc și vă văd", se spunea în mesajul episcopului. A mai luat cuvântul Claudia Budău, responsabila Acțiunii Catolice a Copiilor, care i-a felicitat și încurajat pe copii pentru activitatea lor frumoasă desfășurată în parohii.

După prânz, a urmat un program cultural, în cadrul căruia copiii au învățat jocuri noi, au cântat, s-au bucurat; într-un cuvânt, și-au exprimat entuziasmul și pofta lor pentru viață. Programul a fost coordonat de pr. Tiziano Baracco. A fost o atmosferă caldă și senină, animată de cei care sunt numiți "floarea și speranța Bisericii".

Petru Tamaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat