Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Răbdare eroică

Augustus Czartoryski

La 25 aprilie, Sfântul Părinte l-a beatificat pe pr. Augustus Czartoryski (1858-1893), călugăr salezian. Alături de el au mai fost beatificați: Laura Montoya (1874-1949), María Guadalupe García Zavala (1878-1963), Giulia Nemesia Valle (1847-1916), Eusebia Palomino Yenes (1899-1935) și Alexandrina Maria da Costa (1904-1955).

Augustus Czartoryski s-a născut la Paris, la 2 august 1858, dintr-o familie nobilă de origine poloneză. Părinții lui au fost prințesa Maria Amparo Munoz de Vista Alegre și Ladislao Czartoryski, prinț al Poloniei. La șase ani îi moare mama, bolnavă de tuberculoză, boală transmisă și lui. Când boala își arătă primele simptome, începe pentru Augustus un lung și greu drum în căutarea sănătății. Dar nu însănătoșirea era principalul obiectiv al căutării sale, ci un altul, mult mai prețios, acela al vocației sale. La 20 de ani, scriindu-i tatălui, îi spunea printre altele, referindu-se la festivitățile mondene la care era constrâns să participe: "Mărturisesc că sunt plictisit de toate acestea. Sunt distracții inutile, care mă neliniștesc".

O influență mare asupra tânărului principe a avut-o învățătorul său, Giuseppe Kalinowski (1835-1907), canonizat de papa Ioan Paul al II-lea în 1991. Când Kalinowski a intrat în Ordinul Carmelit, tatăl lui Augustus l-a încredințat pe fiul său unui nou învățător, un preot, Stanislao Kubowicz. Acesta a fost pentru Augustus de un real ajutor spiritual. Evenimentul decisiv a fost însă întâlnirea sa cu Don Bosco. După această întâlnire, Augustus s-a simțit nu doar întărit în vocația la viața călugărească, dar chiar convins că este chemat să devină salezian. Papa Leon al XIII-lea în persoană a fost acela care a eliminat orice dubiu în privința acceptării tânărului Augustus în ordin, cerându-i lui Don Bosco să îl primească în comunitate, în care acesta va rămâne până la moarte.

La sfârșitul lunii iunie 1887, după ce a renunțat la toate în favoarea fraților, tânărul a fost trimis la St. Benigno Canavese pentru perioada aspirandatului. A trebuit să înfrunte multe provocări, mai ales pe cele venite din partea familiei, care nu dorea să accepte această alegere, dar Augustus nu s-a lăsat învins. La 24 noiembrie 1887 primește din mâna lui Don Bosco haina călugărească. După două luni Don Bosco moare, iar pe mormântul lui, la Valsalice, principele Czartoryski depune voturile și devine salezian.

Este trimis pentru studiile teologice pe coasta ligură. Familia face presiuni și la cardinalul Parocchi pentru a determina întoarcerea principelui în sânul familiei. Augustus îi răspunde cardinalului: "În deplină libertate am voit să depun voturile, și o fac cu cea mai mare bucurie în inimă. Din acea zi, în care am intrat în congregație, mă bucur de o mare liniște spirituală, și îi mulțumesc Domnului că mi-a dat să cunosc Societatea Saleziană și că m-a chemat să trăiesc în ea".

Pregătit de suferință, în ziua de 2 aprilie 1892 este hirotonit la San Remo de Mons. Tommaso Reggio, episcop de Ventimiglia. Principele Ladislao și mătușa Isa nu au participat la sfințire. Întreaga familie s-a reunit apoi la Mentono, la 3 mai, unde a avut loc o reconciliere tacită a întregii familii.

Viața sacerdotală a lui Don Augustus a durat doar un an, pe care el l-a petrecut la Alassio, într-o cameră ce dădea în curtea copiilor. S-a stins la Alassio, în seara de sâmbătă, 8 aprilie 1893, în octava Paștelui. "Ce Paște frumos!", i-a spus luni fratelui călugăr care îl asista, fără să-și imagineze că ultima zi din octavă o va celebra în paradis. Avea 35 de ani, din care cinci de viață saleziană. Pe amintirea de la prima sfântă Liturghie celebrată avea scris: "Căci mai bună este o zi în curțile tale decât mii de zile în altă parte. Fericiți cei care locuiesc în casa ta: în veci te vor lăuda" (Ps 83).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat