Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Invitație la pelerinaj

Cacica

În rândurile care urmează, aș vrea să adresez tuturor cititorilor o reînnoită invitație: Sanctuarul de la Cacica, închinat Fecioarei Mame, vă așteaptă să veniți în pelerinaj! Pelerinajele organizate la Cacica încep cu prima sâmbătă din luna mai și se încheie la 10 octombrie, când se va celebra hramul secundar și centenarul bazilicii. În tot acest timp, în fiecare sâmbătă, vă puteți bucura de următorul program: 9.30 - primirea pelerinilor; 10.00 - celebrare penitențială; 10.30 - recitarea sfântului Rozariu; 11.00 - sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului; 13.30 - meditarea Căii sfintei cruci urmată de expunerea preasfântul Sacrament și de binecuvântarea finală.

Fiecare dintre noi are multe activități, dar trebuie să recunoaștem că există momente în viață când este necesar să ne oprim: să rămânem în tăcere și să contemplăm, să reflectăm și să ne rugăm. Sfânta Fecioară de la Cacica este mama lui Isus și mama fiecărui creștin. Sub crucea lui Cristos, ridicată pentru ca noi toți să avem posibilitatea de a intra în noutatea vieții, sfânta Fecioară Maria devine mama Bisericii întregi, care tocmai în acest moment izvora din coasta străpunsă a Mântuitorului. "Iată, mama ta!", au fost cuvintele atotputernice ale lui Isus, adresate "ucenicului iubit", care ne reprezenta pe noi. Acesta este motivul principal care trebuie să ne determine să răspundem invitației. Toată viața creștină, de altfel, trebuie să o trăim în spiritul libertății fiilor lui Dumnezeu: nu sub semnul obligativității, dar al alegerii libere și conștiente. La Cacica, vom găsi un climat spiritual adecvat pentru a ne întâlni cu Dumnezeu și a înțelege mai bine care este misiunea noastră pe acest pământ. Și aici, sfânta Fecioară ne așteaptă cu inimă de mamă pentru a ne conduce la culmea și izvorul oricărei sfințenii, la Fiul ei și Fiul Tatălui ceresc. Iată de ce, dacă vom înțelege intensitatea iubirii mamei noastre cerești, vom răspunde invitației de a veni la Cacica în pelerinaj.

În vechime, ținta pelerinajelor era constituită de locurile înalte: colinele și munții, sau de locurile izolate, ținuturile din deșert. Acolo, oamenii considerau că pot intra mai ușor în comuniune cu Dumnezeu. Aceste caracteristici le întrunește și sanctuarul diecezan și național din Cacica pentru că este un loc privilegiat în care orice om poate să-l simtă pe Dumnezeu mai intens și mai aproape. Cacica nu este zonă de munte, dar se află în inima Bucovinei, iar frumusețea creației, pentru cei care privesc și cu ochii inimii, ne invită să admirăm frumusețea Creatorului. Cacica nu este zonă de deșert, dar nu ne deranjează zgomotul orașului și nici nu se simte frenezia vieții care domnește mai în întreaga noastră societate. Iar, peste toate, sfânta Fecioară își face pe deplin oficiul de gazdă ideală. Ea se îngrijește de cel credincios care îi cere mijlocirea unei întrevederi personale cu Fiul ei și Domnul nostru Isus Cristos, singurul care poate lăsa un semn de neșters în sufletele noastre, ba mai mult, singurul care ne poate transforma viața.

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Romuald Bulai

Marie!

Aș vrea o bună mamă
Să fur din cer a ta privire,
Și-n inimă s-o port
Pe-un gând de nemurire.

Să-nalț cuvântul tău
De la pământ la stele,
Când în ochi îmi strălucesc:
Chipul maicii mele.

Să rostogolesc mereu
Ruga mea prin tine,
O tânără fecioară!
O tânără iubire!

Când eu voi fi al tău
Și tu a mea Marie!

Ciprian Ban



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat