Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul pastorului diecezei -

Veniți să-l adorăm pe Cristos cel înviat din morți!

Dragi tineri,

În programul trasat de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea la începutul noului mileniu întâlnim o invitație specială de a fi contemplatori ai chipului lui Cristos și de a rămâne cu privirea fixată pe chipul Domnului. Numai așa noi, creștinii, vom putea da mărturie despre el și vom putea să-l prezentăm lumii (NMI 16).

Această invitație este îndreptată spre toți, pentru că toți sunt invitați să-l arate pe Cristos lumii de astăzi și, găsindu-l, să-l facă cunoscut și altora.

Ne bucurăm să aflăm pusă înaintea voastră dorința grecilor făcută apostolului Filip când au ajuns în pelerinaj la Ierusalim: "Am vrea să-l vedem pe Isus". Este o dorință legitimă a fiecărui creștin, mai ales a fiecărui tânăr dornic să-l vadă, să-l cunoască mai bine și să-l urmeze pe Isus.

Sfântul Părinte vă invită, dragi tineri, să-i imitați pe acei greci ajunși la Ierusalim și să-l căutați pe Cristos oriunde veți fi și veți merge în acest an, fie în Duminica Floriilor, în comunitățile voastre, fie la întâlnirea diecezană, ce va avea loc la Iași, fie la alte întâlniri cu alți tineri din țara noastră sau din străinătate, fie la Köln pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului (2005).

Preluând cu bucurie mesajul Sfântului Părinte ni-l însușim și noi și vă invităm să-l vedeți pe Isus după ce l-ați căutat și găsit în ziua de Florii în parohiile noastre și în centrul diecezei noastre la Iași în ziua de 2 mai 2004.

Pe lângă noi, episcopii, și asistenții spirituali ai voștri, precum și ceilalți preoți ce vă iubesc și vă însoțesc, vor fi oaspeți din alte dieceze și va fi și nunțiul apostolic, arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, cu un mesaj special pentru voi.

Iașiul este orașul tinerilor, centru universitar deschis tuturor studenților, inima diecezei noastre romano-catolice și centru mitropolitan pentru frații ortodocși.

Iașiul este plin de vestigii istorice culturale și religioase și vă așteaptă să vă dea un răspuns la dorința voastră: "Vrem să-l vedem pe Isus!"

Noi vă așteptăm ca să-l găsim împreună pe Isus, să-l admirăm împreună cu Maria, mama care ni-l arată pe fiul ei, împreună cu apostolii, mai ales cu apostolul cel tânăr, sfântul Ioan, și împreună cu mărturisitorii credinței noastre, într-un chip special cu episcopul martir Anton Durcovici.

Veniți ca să-l lăudăm și să-l preamărim împreună!

Episcopul vostru, Petru Gherghel

***

"Vă invit să priviți astăzi crucea. Crucea care a străbătut și străbate cărările lumii de două mii de ani, crucea ce i-a întâmpinat și însoțit pe tineri în ultimii ani la marile lor întâlniri, crucea care a străbătut localitățile diecezei noastre și străzile orașului nostru; crucea sub care ne-am strâns cu toții, aici în biserica «Sf. Anton», după ce ne-am îmbucurat rând pe rând în parohia și biserica «Sf. Tereza», și se va întoarce la catedrală pentru a sta în mijlocul tinerilor diecezei noastre".

"Priviți crucea! Semnul permanenței sale și stindardul victoriei dobândite prin sânge și iubire, simbolul curajului și al speranței de înviere.

Trebuie să recunoaștem că 2000 de ani acest semn chiar dacă uneori a fost măcinat de vreme, sau chiar părăsit, el a menținut flacăra iubirii care s-a consumat pe ea, a făcut să răsară noi semne de speranță și înviere".

"Dragi tineri, crucea lui Isus a generat atâta curaj, atâtea jertfe și atâta bine. Priviți la el în această zi. Ne oferă o cruce unde lipsește trupul său. Știți de ce? Ca să-l înlocuim noi, cu credința noastră, cu iubirea și curajul nostru. Trebuie să-i facem noi chipul văzut, chipul iubirii, al sacrificiului, al împăcării, chipul său prezent în lume prin noi, prin voi".

(Iași, din omilia de la Duminica Floriilor)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat