Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Ne-au scris de sărbători: Elena Percă (Traian, NT); Antonia Ștefania Gheorghiu (Moinești); Alina Negoiță (Roma, Italia); Surorile Franciscane Misionare de Assisi (București); Familia Lidia și Bogdan-Vasile Petrescu (Hălăucești); Familia Niculescu și Rufă Trandafira (Constanța) și credincioșii din Parohia Ploscuțeni. Vă mulțumim!

* Alexandru Robu (Săbăoani). "Azi am decis să vă scriu... Cu riscul de a mă repeta vă scriu tot despre băutura consumată tot mai mult în exces, consecințele ei grave asupra familiei, a copiilor și a tineretului".

Rugați-vă pentru cei care au patima alcoolului și pentru cei care au căzut victime în atentatele din Spania!

* A. (Iași). "Am crezut că undeva, departe de casă, voi putea uita totul și problemele mele se vor rezolva. Cât de mult m-am înșelat atunci, crezând că doar locul e de vină. În anul 1998 am trimis la redacție o scrisoare prin care încercam să descriu starea în care mă găseam după un an de la plecarea mea de acasă. Eram într-o situație dramatică și durerea din sufletul meu depășea cu mult spațiul acelei scrisori. Scrisoarea a fost publicată în revista dv. în noiembrie 1998. Au trecut atâția ani și nu v-am scris măcar pentru a vă mulțumi dv. și celor care au încercat să mă ajute prin cuvintele frumoase de încurajare. Nu încerc acum să-mi justific lașitatea de care am dat dovadă în toți acești ani. A fost o perioadă grea pentru mine, pe care n-am crezut că o voi putea depăși. Am avut de luptat cu ispitele și puterea celui rău care și-a făcut apariția în viața mea, mai mult decât puteți să vă imaginați și să credeți. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu și a sfintei Fecioare Maria am reușit să le înving pe toate. Ar fi nedrept să nu vă mulțumesc (chiar dacă a trecut atâta timp) că ați fost alături de mine și v-ați rugat ca Dumnezeu să-mi dea putere să depășesc momentele grele din viața mea. În sfârșit, pot să vă spun și dv. că am reușit. Îmi doresc din toată inima, ca atunci când veți citi această scrisoare să simțiți și dv. acea pace, bucurie și liniște sufletească de care mă bucur acum eu. Sunt conștientă că ispite vor mai fi, dar prin Spovadă, sfânta Împărtășanie, rugăciuni și post le voi depăși pe toate... Vă doresc multă sănătate, pace și liniște sufletească. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!"

Ne bucurăm împreună cu dv. că vă simțiți bine. Un lucru este foarte important: golul din noi trebuie umplut cu Dumnezeu.

* I.I. (Hălăucești). Soluția nu este decât cea pe care ați dat-o și dv: "Trebuie să am răbdare și să mă rog neîncetat lui Dumnezeu pentru ca Isus să învie și în viața mea". Vă mulțumim pentru urările de Paști.

* Gheorghe Budău (Satu Nou, Bacău). Hrana spirituală pe care ați primit-o în perioada sfintelor misiuni sperăm să aducă roade cât mai multe, atât la dv. cât și la comunitatea din care faceți parte. Este frumos când credincioșii din comunități apropiate se ajută la asemenea evenimente pentru a aduce slavă lui Dumnezeu prin cânt și rugăciune. Același răspuns și pentru Ioan Cojan (Traian).

* A. (Butea). "Mă simt obligat să dau câteva explicații în legătură cu faptul că nu mi-am dat numele atunci când v-am trimis poezia "Dangăt de clopot" (răspuns dat în revista «Lumina creștinului» din luna aprilie, pe care mi-l însușesc). Precizez de la început că alte publicații mi-au acceptat pseudonimul. N-am știut că aici voi întâmpina o anume rezistență. De asemenea, sunt stăpânit de teama că prin cunoașterea numelui meu de anumite persoane, mugurii orgoliului vor încolți și vor prinde rădăcini în sufletul meu. Și poate că, nu în ultimul rând, întotdeauna i-am detestat pe acei autori care-și scriu numele (cu toate funcțiile și titlurile ce le au) cu litere mai mari decât titlul lucrării... În cazul de față, ori apelez la un subterfugiu și dau un nume fictiv, ceea ce ar fi tot un pseudonim, dar și o minciună, sau îmi caut de drumul meu și nu vă mai încurc în munca redacțională pe care o desfășurați. Cred că voi apela la ultima variantă, deși o spun cu o anumită strângere de inimă... Înainte de a mă retrage, nu pot să nu vă transcriu două catrene pe care le-am intitulat "Metamorfoză" și care cred că mă caracterizează într-o oarecare măsură: În miez de noapte, m-am întâlnit / Cu-acel ce este infinit. / El, spre-a mea inimă, urca, / În timp ce, trist, ea cobora. // Nu după mult, m-am revăzut / Cu-acel ce n-are început. / Atunci, el, vesel, cobora / Ea spre sfințenie, urca... Vă doresc mult succes și harul lui Dumnezeu în nobila muncă ce o desfășurați.

Semnătura nu înseamnă orgoliu, ci responsabilitate. Cineva trebuie să-și asume cele scrise. Dv. v-ați semnat Anonim... Este oare acesta un pseudonim?

* Emilia Feru (Nicorești). "Vă admir foarte mult pentru că văd că încercați în fiecare lună să aduceți o mică lumină în fiecare casă, un simplu mesaj pe care Dumnezeu vrea să ni-l transmită... Omul vechi se transformă și devine un om nou în Cristos. Bucuria Paștelui, a Învierii, se poate vedea peste tot! Totul mi se pare atât de schimbat! Toată lumea este atât de binevoitoare acasă, pe stradă, la biserică încât pot spune: Lumina lumii, dragostea și speranța noastră, a înviat și în sufletele noastre alungând întunericul păcatului. Totul renaște la o nouă viață, natura și omul își încep un alt curs al existenței lor. Ce bine ar fi dacă sufletele oamenilor ar încerca să rămână așa de acum înainte. Nu ar mai fi ură, nu ar mai fi dușmănie într-un cuvânt nu ar mai exista răutate. Nu putem decât spera că lumea se va întoarce cu totul la Domnul rugându-ne în fiecare zi și dând un exemplu bun celor din jurul nostru".

Vă mulțumim pentru gândurile împărtășite.

* Precup Roman (Alba-Iulia). Articolul dv. a ajuns cu întârziere pentru a putea fi publicat în timpul Postului Mare.

* Zinca Boacă (Oituz); Cristina Koch Smeu (Câmpina). Vă mulțumim pentru gândurile frumoase pe care ni le-ați scris.

* Anton Moisin (Victoria, jud. Brașov). "Adresez apelul de a-mi fi trimise orice date sau mărturii despre preoții și credincioșii greco-catolici și romano-catolici care au suferit pentru credință. Ele vor fi folosite pentru redactarea lucrării «Martirologiul românesc» la care lucrez cu asentimentul conducerii Mitropoliei Blajului. Apoi, au ieșit de sub tipar două lucrări de interes general: volumul V din «Istoria Transilvaniei, 808 p., 695.000 lei; "Episcopul Ioan Sociu, călăuzitorul tineretului de ieri, de azi și de mâine", 100.000 lei. Cărțile se pot procura cu plata ramburs de la adresa autorului: pr. dr. Anton Moisin, str. Stadionului, 10/4, jud. Brașov, 505700 Victoria".

Să sperăm că apelul dv. va avea și răspuns.

* Alexandra Morogan (Bacău). "În sărbătorile Paștelui am avut bucuria de a citi Sfânta Scriptură și am simțit cum o pace divină a coborât în sufletul meu și într-o clipă mi-a alungat toate îndoielile. Am primit în inima meu siguranța harului lui Dumnezeu, am simțit că-l pot numi pe Dumnezeu, Tatăl meu. Am trăit o adevărată bucurie care mi-a inundat sufletul și o pot numi o experiență fericită, așadar o recomand și altora".

Sfânta Scriptură este cartea care nu trebuie să lipsească din nici o casă. Ea este călăuza pentru fiecare om, atunci când este citită și meditată. Când Scriptura devine cartea de căpătâi este mult mai ușor de a asculta și recepționa vocea lui Dumnezeu și de a o pune în practică.

* Iosif Iacob (Roman). "Luna mai este luna florilor, lună închinată sfintei Fecioare Maria și de aceea cred că este cea mai frumoasă lună din an. În această lună suntem invitați să recităm sfântul Rozariu în fiecare zi. Sfânta Fecioară Maria, ca mamă a noastră, e gata să intervină pentru tot ceea ce-i cerem: haruri, binecuvântări, sănătate... orice!"

Citind cele scrise de dv., ne-am amintit cuvintele Sfântului Părinte din mesajul pentru tineri de anul acesta: "Preasfânta Fecioară Maria, care în timpul întregii sale vieți s-a dedicat cu ardoare contemplării chipului lui Cristos, să vă păstreze neîncetat sub privirea Fiului său (cf. Rosarium Virginis Mariae, 10)... Fecioara din Nazaret, ca mamă atentă și răbdătoare, va modela în voi o inimă contemplativă și vă va învăța să vă ațintiți privirea asupra lui Isus pentru ca, în această lume care trece, voi să fiți profeți ai lumii fără de moarte".

* Petru Blaj (Săbăoani). "În ce țară a fost paradisul pământesc și cum s-a răspândit lumea pe tot globul... În Sfânta Scriptură sunt cuvinte care nu le înțeleg: «fără meteahnă», «cortul adunării», «căpetenie», «cofă de făină», «coți», «pârgă», «levit», «arderile de tot». Am pus aceste întrebări nu numai pentru mine, ci pentru mai mulți cititori ai revistei".

Paradisul pământesc a existat înainte de păcatul primilor doi oameni. Accentul în Sfânta Scriptură nu este pus pe locul ca atare, ci pe faptul că oamenii nu au ascultat de Dumnezeu. În Gen 2,8, este notat că "Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit". Mai apoi ni se vorbește de "grădina Edenului" sau de "grădina lui Dumnezeu". Termenul "grădină" a fost tradus cu "paradis" în versiunea greacă a Sfintei Scripturi. "Eden" este un nume geografic care scapă oricărei localizări și poate să însemne "stepă" sau "delicii". Cele relatate în cartea Genezei (2,10-14) nu sunt pentru a localiza grădina Edenului, ci pentru a arăta că cele patru mari fluvii care sunt "arterele vitale" ale celor patru regiuni ale lumii își au izvorul în paradis. Ca atare, orice localizare geografică rămâne nesigură. Tigrul și Eufratul sunt cunoscute și își au izvorul în munții Armeniei, însă Pison și Ghihon sunt necunoscute. Havila este, conform Gen 10,29, o regiune din Arabia, iar Cuș desemnează Etiopia, dar nu este sigur că aceste două nume trebuie luat în acest text în sensul lor obișnuit. După căderea în păcat a lui Adam și Eva oamenii s-au răspândit pe tot pământul în timp. Iată pe scurt semnificația cuvintelor din Sfânta Scriptură pe care nu le înțelegeți: fără meteahnă = fără boală; cortul adunării = locul unde se păstrau tablele legii și mana din pustiu; căpetenie = cel care conduce; cofă = vas din lemn; coți = unitate de măsură; pârgă = coacerea primelor roade; levit = preot; arderi de tot = jertfele care i se aduceau lui Dumnezeu prin ardere (animale sau cereale). Pentru alte nelămuriri de acest gen, vă recomandăm cărțile: "Mic dicționar creștin catolic", de Ioan Tamaș, Ed. "Sapientia", 2001; "Dicționar creștin explicativ", de Tertulian Langa, Ed. "Viața Creștină", 1994; Noul Testament (cu introducere și note), Ed. "Sapientia", 2002.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat