Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mesaj de Paști
În mesajul său cu ocazia Paștilor, papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat ca "tentația răzbunării să lase loc curajului iertării; cultura vieții și a iubirii să facă zadarnică logica morții" propagată prin terorism și violență. Discursul a fost urmat de tradiționala împărțire a binecuvântării "urbi et orbi" (către orașul Roma și către lume). Aproape 100.000 de persoane s-au aflat în duminica Paștelui în Piața "Sfântul Petru" pentru a asculta cuvintele papei, transmise în direct de 84 de canale de televiziune. După mesaj, papa s-a adresat credincioșilor în 62 de limbi, inclusiv în limba română: "Cristos a înviat!", dar și în aramaică, japoneză sau olandeză.

Șapte botezuri
În noaptea Învierii, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, papa Ioan Paul al II-lea a celebrat vigilia pascală, în timpul căreia a botezat șapte adulți din diferite părți ale lumii. Vigilia a început cu binecuvântarea focului și aprinderea lumânării pascale, simbolul lui Cristos, lumina lumii. Papa a traversat bazilica scufundată în întuneric, după care lumina s-a aprins. Adresându-se celor ce urmau să fie botezați, papa a spus: "Voi veniți din Italia, Togo și Japonia; originile voastre arată universalitatea chemării la mântuire și gratuitatea darului credinței. [...] Mulțumită sacramentului Botezului, veți deveni parte a Bisericii, care este un imens popor peregrin, fără granițe de rasă, limbă sau cultură".

Copatroană
Vaticanul a aprobat alegerea sfintei Tereza de Lisieux ca a doua patroană a Apostolatului Rugăciunii. Într-un decret datat la 6 martie, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a aprobat această alegere a călugăriței carmelite; celălalt patron al Apostolatului Rugăciunii este sfântul Francisc Xaveriu. Directorul general al Apostolatului Rugăciunii este superiorul general al iezuiților, în prezent pr. Peter Hans Kolvenbach. Apostolatul Rugăciunii este responsabil cu comunicarea intențiilor papei din fiecare lună, pentru ca rugăciunile și jertfele sale să se unească cu cele a milioane de credincioși. În fiecare lună sunt stabilite două intenții: una generală și alta cu specific misionar. Potrivit statutelor sale, Apostolatul Rugăciunii este o asociație publică de credincioși care "prin dăruirea zilnică de sine, se unesc cu jertfa euharistică în care este continuu reînnoită lucrarea răscumpărării noastre". Apostolatul Rugăciunii a fost rezultatul unei intuiții și a unei propuneri făcute studenților iezuiți de către pr. Francisc Xaveriu Gautrelet din Vals, Franța, în 1844. Astăzi are în jur de 40 de milioane de membri în întreaga lume.

O nouă agenție
Episcopii englezi au lansat o nouă agenție al cărei scop este sprijinirea comunității catolice pentru a trăi împreună mesajul evanghelic. Agenția Catolică pentru Sprijinirea Evanghelizării (CASE) este rodul a mai multor ani de planificare și va oferi cursuri de pregătire precum și diferite resurse parohiilor, comunităților, grupurilor și persoanelor individuale. Un principal țel al activității CASE va fi promovarea dialogului dintre credință și cultură, precum și oferirea de informații despre viața și credința catolică. "Credem cu adevărat că în persoana lui Isus Cristos fiecare om află împlinirea celor mai profunde nevoi și dorințe", a declarat Mons. Keith Barltrop, director al CASE. Situl web al CASE va permite comunității catolice să acceseze resurse și informații despre strategiile și programele ce privesc credința. Situl www.caseresources.org va oferi de asemenea informații despre noile mișcări și comunități catolice și va oferi sprijin în rugăciune celor implicați în munca de evanghelizare.

Mișcările creștine
Peste 150 de mișcări creștine europene - catolice, ortodoxe, evanghelice și anglicane - se vor întâlni în ziua de 8 mai la Stuttgart pentru a sprijini dimensiunea spirituală a construirii noii Europe. Întâlnirea se așteaptă să atragă cel puțin 22 de episcopi catolici, și alți 22 de episcopi ai altor culte creștine. Helmut Nicklas, din Asociația Tinerilor Creștini a spus că "Europa nu poate exista doar ca o unitate economică", și că "aspectul carismatic ne unește". Întâlnirea din luna mai se va încheia cu rugăciunea lui Isus din Evanghelie: "Ca ei să fie una", recitată de 16 episcopi de diferite confesiuni. Evenimentul va fi precedat de un congres de două zile, la care vor participa fondatorii și conducătorii mișcărilor creștine. Între vorbitorii la eveniment se vor număra Chiara Lubich, fondatoare a Mișcării Focolare; Andrea Riccardi, fondator al Comunității Sant'Egidio; pastorii evanghelici Friedrich Aschoff și Ulrich Parzany, și preotul ortodox Heikki Huttunen.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat