Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Credința din inimă

Credința nu este ceva cuantificabil. Nu putem spune cu certitudine cine crede mai mult sau mai puțin, pentru că nici una din manifestările exterioare nu reprezintă cu adevărat măsura absolută a credinței.

Ne rugăm cu toții, uneori ca într-un ritual (prea) bine stabilit. Dar nu numărul rugăciunilor și nici evlavia rostirii lor nu reprezintă adevărata măsură a credinței.

Ascultăm sfânta Liturghie în fiecare duminică și la sărbătorile de poruncă. Dar, după cum îl întreba pe sfântul Augustin un discipol, "oare zidurile bisericii îl fac pe om creștin?"

În timpul anului, dar de cele mai multe ori în preajma sărbătorilor importante, ne aducem aminte de cei de lângă noi, poate mai singuri, poate mai săraci, poate mai triști. Dar nu numărul pomenilor și nici conținutul lor nu reprezintă adevărata măsură a credinței.

După cum vedem, "unii cred că perfecțiunea stă în asprimea vieții, alții în rugăciune, alții în primirea deasă a sfintelor sacramente, alții în faptele milosteniei creștinești; dar se înșală: pentru că adevărata desăvârșire stă în iubirea lui Dumnezeu cu toată inima" (Sf. Francisc de Sales).

Măsura absolută a credinței, mai presus de orice manifestare exterioară, este puterea de a-l iubi pe Domnul mai presus de orice și de a fi atât de convins de nimicnicia ta, încât să poți găsi magnifica putere interioară de a i te abandona total lui. Cum spune sfântul Augustin, "crede constant în Dumnezeu și încredințează-i-te lui cu totul". Numai și numai de aici rezultă iubirea sinceră și nedisimulată față de aproapele. De aici ia naștere nevoia de a iubi mereu tot mai mult. De a iubi pentru iubire, nu pentru că aceasta e una din cele zece porunci. De a iubi în mod absolut, cu o iubire care se naște din ea însăși, dar nu se consumă prin ea însăși. Cristos trebuie recunoscut și păstrat în primul rând în adâncul sufletului nostru, pentru că, după cum el însuși ne-a spus-o, "împărăția lui Dumnezeu este printre noi" (Lc 17,21), trăiește în noi prin iubire.

Iar iubirea nu poate fi rutină. Așadar, să ne rugăm de fiecare dată când simțim nevoia să vorbim cu el, nu neapărat pentru că vrem să-i cerem ceva, ci mai ales ca să-i spunem cât de mult îl iubim. Să învățăm să facem semnul crucii și în inimă, nu numai cu mâna. Să dăm de mâncare și să-i îmbrăcăm pe cei săraci pentru că vedem în ei chipul lui Isus, nu pentru că vrem să respectăm niște convenții. Să intrăm în Biserică nu numai duminica, ci ori de câte ori simțim chemarea să fim lângă el și acolo, în fața tabernacolului, să punem jos nu numai genunchiul, ci mai ales inima.

Deci, nici credința - fiind, în esența ei, iubire - nu trebuie să fie o rutină. Ea trebuie să fie un dialog constant al întregii noastre ființe cu Dumnezeu și mărturisirea lui Cristos prin faptele noastre de zi cu zi, prin iertare, speranță și caritate adevărate, nu prin vorbe și gesturi fixe.

Fericiți voi cei care, înțelegând toate acestea, ați descoperit "calea ce duce la viață" (Mt 7,14), căci iată, "cine îl laudă pe Dumnezeu doar din gură nu poate face tot timpul acest lucru, dar cine îl laudă prin felul său de viață o poate face mereu" (Sf. Augustin).

Claudia Stan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat