Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Dacă nu acum, atunci când?

Scrisoare deschisă adresată tinerilor

Dragi tineri și tinere,

De ce să ne ascundem atât! De ce să nu spunem lucrurilor pe nume într-o lume care tinde să fie fără nume? Toți oamenii și dintre ei, încep cu mine, cu tine, cu toți tinerii și tinerele, cu toții avem un trup, în care Dumnezeu, creatorul, a pus un suflet. Așadar, suntem formați din două părți distincte, dar care, fiind împreună, se completează. Sufletul este cel care face legătura mai ușor cu Dumnezeu, iar trupul face legătura cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, realizăm de atâtea ori că trupul este slab, că are înclinațiile lui, aparent, mai mult rele decât bune.

Așa găsim în viața noastră elemente de genul: alcool, tutun, droguri, sex, o mass-media care mai mult dărâmă decât construiește etc. Sunt realități față de care nu trebuie să ne lăsăm învinși. Cineva trebuie să meargă și împotriva curentului! Și dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?

E adevărat, avem un trup care de multe ori își cere drepturile. Unele sunt legitime, dar au timpul lor (actul conjugal), altele sunt tolerate, dar nu în exces (alcoolul, tutunul), iar altele trebuie îndepărtate total (drogurile, pornografia, anticoncepția, avortul etc). Acestea din urmă ies din sfera drepturilor. A le folosi echivalează cu blocarea unei centrale atomice. Dumnezeu ne-a creat asemenea unei astfel de centrale. Totul trebuie să funcționeze conform proiectantului, care este Dumnezeu. În momentul în care noi, cei care dispunem de proiectul lui Dumnezeu, intervenim pentru a-l modifica, se va produce inevitabil o explozie.

A interveni la nivel de trup cu excesele, cu viciile expuse mai sus, ne expunem în mod conștient exploziei, iar aceasta poate fi fatală. (ex.: drogurile provoacă dependență și apoi moartea; folosirea anticoncepționalelor provoacă infertilitatea, cancerul mamar; alcoolul are un dublu efect, asupra celui care îl consumă și asupra celor din jurul său; folosirea neînțeleaptă a mass-media conduce la dezechilibre intelectuale, psihologice, morale etc.)

Știm că a greși este omenesc, dar a persevera este diavolesc. Astăzi, mai mult ca oricând, datorită tehnicii avem posibilitatea să luăm contact cu toate realitățile expuse mai sus, direct sau indirect. Cunoaștem experiențele altora sau poate pe ale noastre privitoare la aceste realități. Mai multe întrebări provocatoare ne stau la suflet: Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? Câte victime așteptăm să mai fie? Vreau să fac parte dintre ele? Ne place să trăim viața numai la nivel de adrenalină?

Dumnezeu ne-a creat cu un trup în care a sădit un suflet. E ca și cum am fi "însărcinați" cu acest suflet. Și câtă grijă are o mamă adevărată de sarcina sa! Câtă grijă trebuie să avem de sufletul nostru! O mamă nechibzuită își va condamna copilul o viață întreagă. Un trup nechibzuit își condamnă sufletul o veșnicie întreagă. Dacă nu acum, atunci când?

(Scrisoarea este rezultatul întâlnirii unui grup de tinere coordonate de pr. Felician Tiba și sr. Felicia Gherghieș, O.A., cu ocazia Zilei Prieteniei, 13 martie 2004)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat