Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

"Este timpul porumbeilor"

În perioada 25 martie - 6 aprilie, corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a desfășurat un turneu în Franța. Invitația a venit din partea Centrului Cultural Francez reprezentat prin sora Marie-Xavier Courmont. În ziua de 31 martie a avut loc o comemorare în biserica "Saint-Pierre" în memoria masacrelor de la Ascq. Cei 40 de tineri au prezentat un program de cântece prin care au emoționat auditoriul. Ei au cântat și în bazilica "Notre Dame" din Paris.

Împlinirea a 60 de ani de la masacrele de la Ascq (astăzi Villeneuve d'Ascq) a adunat în biserica "Saint-Pierre" din localitate un public numeros. La 2 aprilie 1944, în timpul Celui de-al II-lea Război Mondial, trupele germane au masacrat pe calea ferată Lille-Bruxelles, în dreptul localității Ascq, un număr de 86 cetățeni francezi. În cadrul acestei prime comemorări din acest an, cei prezenți au trăit un puternic moment de emoție pregătit cu multă acuratețe de sora Marie-Xavier Courmont. Grupul coral din Iași, sub bagheta domnului dirijor Maximilian Husaru, prin cântul său, a reaprins în inimile celor prezenți entuziasmul și bucuria de a trăi. Tinerii au intonat și cântece în limba franceză.

"Acesta nu este un spectacol, este o întâlnire. Așadar, să nu aplaudați!" Sora Marie-Xavier a evitat prin această mică frază ca manifestarea să înceapă cu un ropot de aplauze. Mulțimea adunată miercuri seara în biserica "Saint-Pierre" din Villeneuve d'Ascq era plină de nerăbdare. Corul romano-catolic al tinerilor români din Iași însoțiți de scoutiști francezi, de corul "Jiti", de corul grupului școlar "Saint-Adrien" și cel al Parohiei din Cana au reușit să-i entuziasmeze pe cei prezenți prin frumosul și variatul repertoriu pe care l-au prezentat.

Sosiți în seara zilei de sâmbătă, 27 martie, după 35 de ore de călătorie cu autocarul, tinerii români proveniți din opt licee și 13 facultăți au fost primiți în familii din Parohia "Saint-Adrien". Majoritatea au fost găzduiți în Villeneuve d'Ascq și la Pév?le Mélantois. "Este pentru prima dată când venim aici. Este frumos, oamenii sunt foarte călduroși și primitori", au remarcat într-o franceză impecabilă Laura, 18 ani, și Lavinia, 19 ani, ambele studente la medicină în Iași, oraș înrudit cu Villeneuve d'Ascq.

"Este un cor excepțional, a subliniat doamna Pierre-Marie Deleersnyder, directoare a grupului școlar «Saint-Adrien». Noi suntem dispuși să continuăm aceste legături puternice de prietenie cu Iașiul". Sora Marie-Xavier, cea care s-a îngrijit de organizarea acestei manifestări este fiica unuia dintre cei masacrați de la Ascq și a locuit în acest oraș mai mulți ani. Din 1991, ea trăiește în România, mai exact la Iași. "Am ținut mult ca acești tineri să viziteze Franța și să împărtășească tinerilor francezi ceva din cultura și viața poporului român. Am vrut să facem ceva pozitiv, pornit din inimă. Orașele Villeneuve d'Ascq și Iași au multe legături. Mons. Vladimir I. Ghika era prieten cu mulți preoți care au murit în timpul acelui groaznic masacru. La noi au fost nemții, iar în România, comunismul".

De un an sora pregătește această manifestare și a dorit din tot sufletul ca ea să fie închinată păcii. În ziua de 31 martie, în biserica "Saint-Pierre" din Villeneuve d'Ascq, lacrimile au curs, dar a fost transmis și un puternic mesaj de iubire și pace. "Este timpul porumbeilor", s-a auzit în biserică. A sosit timpul iertării.

Geanina Oancă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat