Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cursuri de formare

Acțiunea Catolică

În perioada 12-14 martie a avut loc la Casa "Don Orione" din Iași un curs de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice, sector tineri. Acesta este primul curs, din seria celor trei, propuse de consiliul diecezan, în vederea unei mai bune coordonări a vieții asociative și parohiale.

Întâlnirea s-a desfășurat sub motoul anului "A fi apostoli" și a urmărit familiarizarea participanților cu modalitățile și tehnicile de coordonare a grupului, folositoare în cadrul activității în parohii. Au luat parte la această întâlnire 65 de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din 40 de parohii ale diecezei. Ne-au stat alături în cele trei zile de activitate pr. Valeriano Giacomelli, pr. Alberto Marson, pr. Cornel Cadar și pr. Fabian Doboș.

Comitetul director a fost primit sâmbătă, 13 martie, de către PS Petru Gherghel, care a ascultat bucuriile și dificultățile cu care se confruntă Acțiunea Catolică. Totodată Preasfințitul a confirmat, potrivit Statutului, președintele ales la adunarea generală din noiembrie 2003 și a spus că în scurt timp va proceda la numirea de asistenți spirituali în diferite zone și sectoare descoperite ale Acțiunii Catolice.

Sâmbătă dimineața a avut loc o meditație realizată de pr. Alberto, urmată de discuții în grupuri mici. Am învățat că a fi apostol înseamnă a trăi zilnic Botezul prin citirea și meditarea cuvântului divin, rugăciune, fapte caritative și sacramente. "Într-o lume dezorientată să fim stele polare, puncte de reper pentru cei din jur, trăind din belșug bucuria de fii ai lui Dumnezeu!" - a mai spus părintele.

După-amiază pr. Valeriano ne-a familiarizat cu tehnicile și modalitățile de lucru în grup. Am învățat să ne cunoaștem mai bine propria persoană, descoperind modalități de stimulare a elementelor pozitive din noi și de înlăturare a celor negative. Seara s-a încheiat cu un program sinteză a ceea ce s-a petrecut peste zi.

Duminică dimineața, pr. Cornel Cadar ne-a familiarizat cu structura și conținutul Mesajului Sfântului Părinte pentru Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tinerilor, cu tema "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21).

În finalul acestui curs a fost subliniat entuziasmul și dorința membrilor Acțiunii Catolice de a face apostolat în parohiile de origine, prin trăirea responsabilă a vieții cotidiene.

Anca Lucaci


La Adjudeni

În perioada 27 și 29 februarie, a avut loc la Adjudeni un curs de formare pentru animatorii Acțiunii Catolice. Au participat 30 de tineri din diferite parohii ale zonei Roman și toți membrii și simpatizanții Acțiunii Catolice din Adjudeni. Acest curs s-a desfășurat sub motoul "A fi apostoli".

Întâlnirea a început prin participarea tuturor la calea sfintei cruci și la sfânta Liturghie. A urmat apoi programul de cunoaștere: fiecare a primit o piesă de puzzle, iar prin adunarea tuturor pieselor s-a reconstituit harta României, reprezentând locul unde vom activa ca apostoli. În centru era Duhul Sfânt, reprezentat printr-un porumbel.

A doua zi dimineața am aflat cum e să fii apostol dincolo de granițele țării, și anume, în Africa, deoarece cele patru misionare din Dieceza de Iași ne-au împărtășit din experiența și entuziasmul lor.

După-amiază, pr. Alberto ne-a explicat cum trebuie să decurgă o cateheză.

Duminică, prin meditația pr. Victor Solomon, am aprofundat mai mult ce înseamnă "A fi apostol" luându-l ca exemplu pe Isus (Mt 5,13-16), care ne-a reamintit că noi suntem "sare și lumină" și trebuie să dăm "gust" oriunde mergem.

Claudia Mărtișcă și Alina Dumea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat