Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Poșta redacției -

Răspundem...

- Emilia Crișan (Sânmihai de Pădure, jud. Mureș); Ecaterina Achim (Bistrița); Trandafira Rufă și familia Niculescu (Constanța). Vă mulțumim pentru urări!

- Florentina P. (Corhana). Situația ta este un pic grea, dar fii sigură că suferința dacă este înțeleasă și în lumina pătimirii lui Cristos, ea va aduce roade mai târziu. În mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2004, Sfântul Părinte scrie: "Din paradoxul crucii apare răspunsul la întrebările noastre neliniștitoare. Cristos suferă pentru noi: el ia asupra sa suferința tuturor și o răscumpără. Cristos suferă împreună cu noi, dându-ne posibilitatea de a împărți cu el pătimirile noastre. Unită cu suferința lui Cristos, suferința umană devine mijloc de mântuire. Iată de ce credinciosul poate spune împreună cu sfântul Paul: «Acum mă bucur în suferințele mele pentru voi și împlinesc ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos în trupul meu pentru trupul său, care este Biserica» (Col 1,24). Durerea, primită cu credință, devine poarta de intrare în misterul suferinței răscumpărătoare a Domnului. O suferință care nu mai răpește pacea și fericirea, deoarece este luminată de strălucirea învierii". Pentru celelalte ar fi bine să vorbești cu un preot.

- Alexandru Robu (Săbăoani). "Este timpul când tot creștinul face un bilanț al anului care a trecut și totodată în noul an își face noi proiecte de mai bine. Așa am făcut și eu și mă bucur că am primit ajutorul preoților din parohia noastră care prin îndrumarea lor ne-au ajutat să depășim cu mai multă ușurință necazurile pe care le primim de la viață, conștienți fiind că suntem purtători ai urmărilor pricinuite de căderea primilor oameni în păcat, deoarece n-au ascultat de porunca lui Dumnezeu și au ales să îndeplinească pofta inimii lor, decât să umble pe calea dreaptă a lui Dumnezeu. Prin acest păcat oamenii au pierdut

împărăția lui Dumnezeu și au deschis calea suferinței, judecății și morții... Pe mine m-a uimit mult osteneala celor care se ocupă cu educarea religioasă a noastră, numai că sunt unii stăpâniți de viciul băuturii și care fără pic de voință calcă alături de drumul drept, și din această cauză suferă partenerii de viață și în final copiii lor care rămân marcați toată viața cu acest stigmat lăsat de unul sau de ambii părinți. În această privință sunt multe de spus și te miri că persoanele în cauză, cei care prin viciul lor împrăștie atâta rău în jurul lor nu au voința să se îndrepte".

Este bine că ați mai tras încă o dată acest semnal de alarmă. Alcoolul a fost și rămâne o catastrofă a societății noastre. Din cauza acestei boli se nasc problemele în familii: necredința, certurile, crimele, divorțul, plecarea copiilor de acasă etc. Unii oameni suferă de această boală din cauza părinților, mai ales dacă mama a fost alcoolică, dar cei mai mulți au căzut în această patimă pentru că la început li s-a părut o glumă și aveau impresia că alcoolul înseamnă rezolvarea problemelor. Cert este că trebuie să ne rugăm pentru ei și de ce nu să facem mici jertfe pentru ca să aibă puterea să se întoarcă la Dumnezeu și să conștientizeze că trăiesc totuși pe pământ. Trebuie apoi să căutăm a-i influența în bine, a sta de vorbă cu ei, a pune în mișcare nașii, părinții, pe toți cei care ar putea să-i ajute...

- Petru Blaj (Săbăoani). "Cu ocazia sfintelor sărbători vă felicit și vă urez din toată inima multă forță și putere de muncă. Sunt bucuros că ne țineți la curent cu toate problemele din dieceză și din afară. Am o întrebare: Isus a fost prezentat la templu la 40 de zile de la naștere, Postul Mare tot 40 de zile are, de la înviere la înălțare sunt tot 40 zile, apoi Iona a strigat că mai sunt 40 de zile și orașul Ninive va fi distrus. De ce această cifră?

Vă mulțumim pentru urări și la întrebarea dv. vă completăm lista și vă răspundem folosind cartea "Inițiere pascală" de pr. Eduard Ferenț. Numărul 40 îl întâlnim cu regularitate în Vechiul Testament, ceea ce ne îngăduie să descoperim "valoarea lui simbolică". 40 de zile și 40 de nopți durează potopul. La sfârșitul lui, Dumnezeu încheie o alianță de mântuire cu toată omenirea. Moise a rămas pe muntele Horeb 40 de zile mai înainte de a primi legea Domnului prin intermediul căruia Dumnezeu însuși sigila alianța cu poporul său. 40 de ani a durat peregrinarea poporului prin pustiu până când a ajuns la țara făgăduinței a cărei posesie reprezenta semnul comuniunii lui Iahve cu poporul său. 40 de zile a mers Ilie până a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la sfârșitul cărora Dumnezeu i s-a revelat. În lumina acestor evenimente, semnificația teologică a postului este revelația sau cunoașterea lui Dumnezeu, comuniunea cu el pe baza unei alianțe. În Noul Testament întâlnim prezentarea lui Isus la templu la 40 de zile după nașterea sa, cele 40 de zile de post ale lui Isus, zile care constituie inaugurarea mesianică a ministerului său; avem apoi cele 40 de zile în timpul cărora Domnul cel înviat apare ucenicilor săi mai înainte de înălțarea sa la cer și de trimiterea Duhului Sfânt. Toate aceste evenimente ne arată că numărul 40 în Biblie indică o perioadă de pregătire pentru un eveniment important, decisiv, al istoriei mântuirii. La celelalte întrebări vă vom răspunde într-un număr viitor al revistei.

- Ioan Cojan (Traian, Neamț). Vă mulțumim pentru urări și pentru cele relatate!

- A.B. (Bălan). "O bunică vă urează La mulți ani! și bunul Dumnezeu să vă dea putere de muncă, pentru că mare bucurie ne faceți prin această revistă pe care o aștept cu nerăbdare să o primesc și să o citesc... Sunt mamă a opt copii, pe cel mai mic l-am petrecut la mormânt, a trăit numai opt zile. Am o rugăminte mare: nu am putut să trimit bani pentru abonament, am cumpărat lemne. În luna februarie când primesc pensia vă și trimit banii. Eu vă rog cu lacrimi în ochi să mă ajutați să primesc și în luna ianuarie că nu pot ieși afară până la biserică și sunt singură nu este zi să nu vă pomenesc în rugăciunea mea. Vă mulțumesc din tot sufletul meu și să aveți grijă și de noi pentru că sunt o bătrână de 74 de ani".

Credem că ați și primit revista. Prin bunăvoința unor persoane cu suflet mare nu trebuie să mai plătiți abonamentul la revista "Lumina creștinului". Rugați-vă pentru cei care au făcut ca revista să ajungă la dv.

- Galina P. Pajura (București). Apreciem mult faptul că dv. colaborați cu revista "Lumina creștinului". Vă mulțumim. Primul număr al revistei "Glasul nostru a apărut în august-septembrie 1994; ultimul număr a apărut în noiembrie 1998. Nu știm dacă va mai fi publicată.

- E.B. (județul Neamț). Problemele pe care ni le-ați descris dv. nu sunt de competența noastră pentru a le rezolva. Trebuie să luați legătura cu cei care fac parte din comitetul Bisericii pentru a vedea exact cum s-a stabilit plata pentru dascăl, clopotar etc. Cu siguranță se vor găsi soluții și lămuriri pentru reglementarea situației în comunitatea din care faceți parte.

- Alexandra Morogan (Bacău). "Barca vieții mele este scuturată puternic de furtună. Mi-e frică și strig către Dumnezeu, dar furtuna crește și valurile sunt gata să mă cuprindă și zic: unde ești Dumnezeul meu? N-a auzit el rugăciunea mea? Ba da, el a auzit-o, dar adeseori voia sa este ca furtuna să-și atingă punctul culminant și în aceasta este o intenție de dragoste. El are în vedere să izvorască din mine o mai mare credință pentru a putea într-o zi să-mi ofere cununa vieții. El vrea să răspundă astăzi prin minunile sale, credinței mele, pentru ca numele său să fie preamărit. De aceea, îl laud din toată inima mea. El vrea să facă lucruri mari și de aceea mi-am pus încredere în Dumnezeu".

Vă mulțumim pentru gândurile pe care le-ați așternut pe hârtie!

- pr. Anton Moisin (Victoria, jud. Brașov). "Apelez la toți cei cărora le este drag adevărul istoric, să contribuie cu o minimă sumă (1000 lei) la tipărirea următoarelor broșuri în care se dezvăluie adevăruri tăinuite sub comunism: 1) Clerici romano-catolici în prigoana comunistă, partea I; 2) 40 de preoți români uniți (greco-catolici) morți în prigoana comunistă; 3) Credincioși uniți în prigoana comunistă, partea I. Să facem dreptate memoriei celor care au suferit pentru credință! Fiecare donator va fi arătat în lucrarea respectivă cu numele și suma trimisă. Se pot face liste de donații. Acestea se pot trimite pe adresa autorului: pr. Anton Moisin, str. Stadionului, 10/4, jud. Brașov, 505700 Victoria. Cine are date și amintiri despre cei ce au suferit le poate trimite pe aceeași adresă. Mai am în pregătire două broșuri: a) Apocalipsa Ardeleană, partea a II-a (despre nedreptățirea multor greco-catolici ardeleni); b) Se sinucide oare poporul român? (despre genocidul avorturilor din România, decăderea morală etc.). Cine vrea să sprijine și tipărirea acestor lucrări își poate trimite contribuția tot pe adresa de mai sus, primind mulțumiri nominale în lucrarea respectivă. Fără adevăr nu va fi dreptate, iar unde nu este dreptate și adevăr însăși iubirea creștină rămâne o vorbă goală. Frați catolici, am început intens lucrul la primul volum din "Martirologiul românesc". Sper că în anul 2004 va fi dat la tipar. Rog trimiteți date despre cei ce au suferit (inclusiv despre ce au îndurat familiile lor), mărturii, amintiri sau documente. Rezistența lor este patrimoniul nostru comun. Prin ea vom arăta că poporul român a scris cea mai frumoasă pagină din istoria Europei și a Bisericii Universale în însângeratul secol XX. Iată, fraților, că a venit vremea ca scrierea acestei istorii să stea în mâinile dv. Fiți sprijinitori cu fapta arătării adevărului istoric despre marea jertfă românească pentru Cristos. Fără efortul dv. nu va putea fi scris un martirologiu complet. Sunt necesare date concrete despre preoții și credincioșii arestați, anchetați, închiși, despre soțiile lor date afară din serviciu, despre copiii lor îndepărtați din școli, despre pierderea clădirilor sau a bunurilor lor, care li s-au luat abuziv, și despre toate suferințele pe care le-au îndurat pentru credință.

Sperăm că la apelul dv. vă vor răspunde cât mai mulți.

- Elisabeta Zugravu (Cluj). "Îngăduiți-mi să vă urez toate cele bune, sănătate, spor la muncă și un belșug de haruri prin care Dumnezeu să vă răsplătească munca apostolică pe care o faceți cu noi... Vă amintim în slabele noastre rugăciuni și rugăm să ne aveți și dv. în intențiile dv. la munca de la «Presa Bună». Pe lângă văietările ce le auziți de la noi... persecuțiile și «omisiunile» în caritate, pe care le suportăm pe ici pe colo - sunt și au fost de-a lungul anilor pentru noi un izvor de har prin infinita participare la crucea lui Isus. Undeva în cartea «Martori ai crucii» este scrisă o memorabilă concluzie: «Tăcerea crucii este glasul ce răsună cel mai puternic în univers...». Acest izvor de har, de bucurie mi-a fost dat și mie pe parcursul acestei zbuciumate istorii, printr-un timp de detenție și consecințele ce au urmat. Asta se întâmpla după ce oferisem viața pentru unire și pentru preoți. Dar ce greu merge prima intenție!"

Vă mulțumim pentru urări și mai ales pentru curajul dv. de a purta crucea pentru Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat