Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Bucuria copiilor

După "Vara împreună" de anul trecut, la Roman a venit timpul unui nou moment de bucurie pentru copiii din Parohiile "Sfânta Tereza", "Inima Neprihănită a Mariei", "Fericitul Ieremia" și nu numai. Duminică, 4 ianuarie, în sala de festivități a Cercului Militar, a avut loc a II-a ediție "Marele Bingo", concurs organizat de Iosefinii lui Murialdo în colaborare cu cele trei parohii. A fost o după-amiază petrecută împreună de un număr de peste 270 de copii, animați de 50 de tineri. Colindele, scenetele, dansurile au fost cele care au încălzit atmosfera de sărbătoare. La sfârșit, cu toții au primit un mic premiu de participare, constând în dulciuri și rechizite. (Pr. Valerio Pierangelo)

Întâlnire AC

Sâmbătă, 10 ianuarie, a avut loc la Roman întrunirea consiliul diecezan al Acțiunii Catolice (AC). S-a analizat situația depunerii adeziunii în AC și implicarea membrilor în diferite activități. Din datele prezentate de președinții zonali și de sector rezultă: ACC (Acțiunea Catolică a Copiilor) este prezentă în 13 parohii, având un număr de 642 de membri; parohii simpatizante: cinci (Barați, Galbeni, Iași "Sf. Tereza", Săveni, Suceava); ACA (Acțiunea Catolică a Adulților) este prezentă în 11 parohii, cu un număr de 205 membri; ACT (Acțiunea Catolică a Tinerilor) este prezentă în 40 de parohii, cu un număr de 879 membri; parohii simpatizante: opt (Izvoarele, Barticești, Valea Lupului, Iași "Sf. Anton", Fărcășeni, Săveni, Horgești, Valea Seacă). Urmează o centralizare mai clară a datelor după ce în toate zonele vor avea loc consiliile zonale. Cu privire la formare, s-au propus trei cursuri pentru responsabilii de tineri din AC. Cel puțin un curs se va realiza până la Ziua Tineretului. La finalul întâlnirii, s-au stabilit și responsabilii cu actualizarea sitului AC. (Anca Lucaci)

Centrul "Pax et Unitas"

În contextul Săptămânii mondiale de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie), ziua de 22 ianuarie a marcat deschiderea oficială a Centrului de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios "Pax et Unitas". Alături de Centrul de Studii Religioase "Sf. Anton de Padova", deschis în aprilie 2000, noul centru de cercetare va funcționa tot în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de Grad Universitar din Roman, având scopul de a-și concentra studiile în direcția aprofundării elementelor comune existente între confesiunile creștine și religiile lumii, combaterea ignoranței reciproce dintre creștini și, pe cât posibil, contribuirea la edificarea cât mai concretă a idealului evanghelic de comuniune pe linia unei unități în diversitate. Manifestarea, care a avut loc la sediul Institutului Teologic Franciscan, a început prin cuvântul de deschidere al pr. Iosif Bisoc, directorul centrului, urmat de o serie de conferințe ale invitaților din țară și străinătate.

Manifestări ecumenice

Duminică, 18 ianuarie, la Huși, în biserica romano-catolică din Corni, s-a desfășurat o întâlnire ecumenică. Credincioșii de la cele două biserici catolice s-au întâlnit cu cei din Biserica Ortodoxă, fiind prezent și PS Corneliu, vicarul Episcopiei Hușilor. Din partea Episcopiei de Iași a participat pr. Anton Despinescu, care a ținut omilia. La Roman, o întâlnire deosebită a avut loc joi, 22 ianuarie. După deschiderea Centrului de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios, după-amiază a fost o rugăciune în biserica romano-catolică "Sf. Tereza", urmată de procesiunea cu lumânări aprinse pe străzile municipiului Roman, până la Biserica ortodoxă "Precista Mare", unde credincioși catolici și ortodocși s-au rugat din nou. Prezenți au fost și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Ioachim Băcăoanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe de Roman, precum și ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România.

O nouă revistă

Noua revistă "Pax et unitas", subintitulată "Revistă ecumenică și de dialog interreligios" realizată de Centrul de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios "Pax et Unitas" din Roman, a fost lansată în ziua de 22 ianuarie, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Acest prim număr însumează o vastă și aprofundată tematică ecumenică și interreligioasă. Printre semnatarii articolelor găsim atât membrii ai comunității academice, cât și doritori de pace și unitate. Colectivul de redacție îl are ca președinte de onoare pe pr. drd. Ion Ciuraru, OFMConv., director este pr. dr. Iosif Bisoc OFMConv., redactor șef este prof. drd. Mariana Purțuc, iar secretar este pr. Gabriel-Marius Căliman, OFMConv. În cele 132 de pagini sunt prezente articole de spiritualitate franciscană, articole legate de ecumenism, informații din activitatea institutului, recenzii, prezentarea centrului și a statutului acestuia.

O nouă structură

În ședința de Senat din ziua de 22 ianuarie a fost validată, cu unanimitate de voturi, structura Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza". Facultatea de Teologie Romano-Catolică funcționează în cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași începând cu anul academic 2002-2003. Înființarea acestei facultăți a fost aprobată de Senatul Universității "Al.I. Cuza" Iași întrunit în ședința din data de 20 decembrie 2001, conform Hotărârii nr. 2, și a fost autorizată să funcționeze prin Hotărârea Guvernului nr. 693 din 12.06.2003, publicată în Monitorul oficial nr. 466/20.06.2003. Noua structură: decan: conf. univ. pr. dr. Emil Dumea; cancelar: lect. univ. pr. dr. Lucian Farcaș; șef catedră de teologie: conf. univ. pr. dr. Emil Dumea; membrii consiliului: 1. pr. conf. dr. Emil Dumea, 2. pr. lect. dr. Iosif Enășoae, 3. pr. lect. dr. Lucian Farcaș, 4. conf. dr. Alexandru Gafton, 5. prof. dr. Călina Gogălniceanu, 6. pr. prep. Iosif Iacob, 7. pr. prep. Iulian Ianuș, 8. lect. dr. Daniela Șoitu, 9. stud. Antonina Miler, 10. stud. Ștefania Bălteanu, 11. stud. Marta Petrila; membri în senat: pr. conf. dr. Emil Dumea.

A trecut la Domnul...

Sâmbătă, 17 ianuarie, după ce a primit sacramentul Ungerii bolnavilor, a murit, la vârsta de 89 de ani, fratele Atanasie (Motica Gheorghe) care făcea parte din comunitatea din Iași a Fraților Școlilor Creștine. Ultimele două zile a fost în comă, din cauza unei crize de inimă cu alte complicații. Luni, 19 ianuarie, a fost dus la casa comunității Fraților Școlilor Creștine din Iași și la ora 17.00 s-a celebrat o sfânta Liturghie pentru odihna sa veșnică. A două zi, marți, a fost condus la București, unde miercuri, la ora 10.00, a fost înmormântat în cimitirul Bellu, alături de alți frați ai Fraților Școlilor Creștine.

Să se odihnească în pace!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat