Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri externe

Mass-media și familia
În Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, publicat conform tradiției la 24 ianuarie, în sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor, papa Ioan Paul al II-lea a oferit două sfaturi părinților pentru ca aceștia să-i educe pe copiii lor în ce privește utilizarea mijloacelor de comunicare socială, și anume: a întări spiritul critic și a reglementa folosirea mass-media. În mesajul intitulat "Mass-media în familie: un risc și o bogăție", papa, citând Familiaris consortio, vorbește despre părinți amintindu-le că "sunt chemați să îi formeze pe fiii lor în «folosirea moderată, critică, vigilentă și prudentă a acestora»". Suveranul pontif insistă asupra faptului ca părinții să le explice chiar și copiilor mici că "nu trebuie să accepte sau să imite fără simț critic ceea ce găsesc în mijloacele de comunicare socială". Legat de al doilea sfat, papa Ioan Paul al II-lea le amintește părinților că este necesar să reglementeze folosirea mijloacelor de comunicare în casă: "Acest lucru include planificarea și programarea folosirii acestora, limitând strict timpul pe care copiii îl dedică mass-media". "Înainte de toate, părinții trebuie să le ofere copiilor un exemplu bun utilizând ei înșiși în mod chibzuit și selectiv mijloacele de comunicare". Cea de-a XXXVIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale se va celebra duminică, 23 mai.

Pentru vindecarea leprei
Duminică, 24 ianuarie, papa Ioan Paul al II-lea a încurajat comunitatea internațională în eforturile sale de a învinge lepra. După rugăciunea Angelus, papa a amintit de Ziua Mondială a Leprei și a adresat câteva gânduri într-un mod deosebit persoanelor care "mai suferă încă din cauza bolii Hansen". Cu ocazia Zilei Mondiale a Leprei, card. Javier Lozano Barragán, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății, a adresat un mesaj în care amintește că "Biserica Catolică se străduiește să-i îngrijească pe leproși și să facă așa încât să cadă barierele psihologice și sociale care se ridică în fața lor". Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2002 s-au înregistrat 620.672 de noi cazuri de lepră, mai ales în India. Pe de altă parte, din Anuarul Bisericii Catolice rezultă că în lume există 678 de leprozerii conduse de Biserică, numărul bolnavilor din aceste leprozerii ridicându-se la 817.321 de persoane.

Premiu
Orașul german Aachen i-a acordat papei Ioan Paul al II-lea, în mod "extraordinar și unic", Premiul Internațional "Carol cel Mare". Premiul este o recunoaștere a "angajării sale personale și a Sfântului Scaun în favoarea unității între popoarele din Europa în virtutea valorilor înrădăcinate în firea omenească și promovate cu eficacitate de creștinism". Într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Sfântului Scaun se arată, de asemenea, că "Sfântul Părinte se simte onorat să accepte acest premiu care îi va fi înmânat la 25 martie 2004 în Vatican". Carol cel Mare a murit în anul 824, Aachen fiind reședința sa preferată.

Condiția copiilor
Mesajul papei Ioan Paul al II-lea pentru Postul Mare 2004, semnat în ziua de 8 decembrie 2003, a fost dat publicității la data de 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă prezidate de arhiepiscopul Paul Josef Cordes, președintele Consiliului Pontifical "Cor Unum". "Tema din acest an - «Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește» (Mt 18,5) - oferă oportunitatea de a reflecta asupra condiției copiilor. Cuvintele lui Isus constituie un îndemn la a analiza cum sunt tratați copiii în familiile noastre, în societatea civilă și în Biserică", afirmă suveranul pontif. În mesajul din acest an papa vrea trezirea conștiințelor în fața condiției copiilor, preferați de Isus. "A-i trata cu indiferență și a-i refuza înseamnă a avea față de el aceleași atitudini, deoarece el se face prezent într-un mod deosebit în ei", spune Sfântul Părinte în mesaj. Poșta din Vatican va emite un timbru special care va ilustra tema Postului Mare din acest an.

Reuniune CCEE și KEK
Întâlnirea anuală a Comitetului reunit al Conferinței Bisericilor Europene (KEK) și al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) a fost programată pentru perioada 29 ianuarie - 1 februarie, în Opole (Polonia). Comitetul, care se reunește anual începând din anul 1972, este responsabil pentru relațiile dintre KEK și CCEE. În cadrul acestei întâlniri se va face o analiză a situației ecumenice în Europa și a activității CCEE și KEK, modul în care a fost primită Charta oecumenica și activitatea Comitetului "Islamul în Europa". În centrul lucrărilor se va afla programarea Celei de-a III-a Adunări Ecumenice din Europa. Vor fi prezentate rapoarte privind activitatea întreprinsă la Bruxelles de către Comisia KEK "Biserică și Societate" și de către Comisia Episcopatelor Uniunii Europene (COMECE) privitor la procesul convenției europene. Din România vor participa Mons. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și mitropolitul ortodox Daniel al Moldovei și Bucovinei. Președintele CCEE, Mons. Amédée Grab, episcop de Coira (Elveția), și noul președinte al KEK, pastorul Jean-Arnold de Clermont (din Biserica Reformată din Franța) vor prezida împreună lucrările.

Catolici asasinați
În anul 2003 au fost asasinați 29 de misionari catolici - un arhiepiscop, preoți și laici - în timpul desfășurării misiunii lor, după cum a arătat, la cumpăna dintre ani, agenția Fides. Ultimele două victime din lunga listă publicată de agenție sunt preotul german Anton Probst, călugăr din Congregația Fiii Neprihănitei Inimi a Mariei, asasinat chiar în seara de 24 decembrie în noviciatul din Akono (Camerun), și arhiepiscopul irlandez Michael Courtney, nunțiu apostolic în Burundi, victima unei ambuscade la 28 decembrie. Lista (care nu este completă) cuprinde numele a patru laici, 20 de preoți, trei seminariști și un arhiepiscop. Columbia este țara cu cele mai multe asasinate, șase la număr, și este considerată țara cea mai periculoasă pentru activitatea misionară. Patru misionari au murit în America Latină: doi în El Salvador și câte unul în Brazilia și Guatemala. În Africa și-au pierdut viața 17 misionari, dintre care șase în Uganda, cinci în Republica Democratică Congo și câte unul în Camerun, Burundi, Africa de Sud, Guineea Ecuatorială, Somalia și Kenya. În Asia au murit doi: unul în India și altul în Pakistan.

În limba română
Părintele Cristian Bogdan (Parrocchia "S. Maria Maggiore", Piazza Matteotti, 18; 06038-Spello (PG) Italia) ne informează că a început să celebreze Liturghie în limba română pentru românii din zona Diecezelor Foligno și Assisi. La prima Liturghie, cu ocazia Crăciunului, au luat parte în jur de 40 de români (marea majoritate erau din Moldova). În ziua de 18 ianuarie a fost celebrată o altă Liturghie și așa va fi în fiecare a treia duminică din lună.

Întâlnire de tineri
Zeci de mii de tineri din întreaga Europă au ales să petreacă altfel trecerea dintre ani: răspunzând invitației Comunității din Taizé, circa 60.000 de tineri s-au reunit luni, 29 decembrie 2003, la Hamburg, în cadrul Celei de-a 26-a Întâlniri a Tinerilor Europeni, pentru cinci zile de rugăciune, de cânt, de meditație și de comuniune. Întâlnirea s-a desfășurat în perioada 29 decembrie 2003 - 2 ianuarie 2004. Hamburg este al patrulea oraș german care găzduiește întâlnirea anuală organizată de Comunitatea din Taizé, după Köln (1984), München (1993) și Stuttgart (1996). La întâlnire au participat mulți tineri din partea estică a Europei, orașul Hamburg aflându-se la câțiva kilometri de frontiera cu Polonia. Astfel, dintre cei 60.000 de participanți, 12.000 polonezi, 3.000 români și 1.000 sloveni. Tinerii au fost însoțiți de 3.000 de voluntari. Gazdele întâlnirii au fost arhiepiscopul catolic de Hamburg, Mons. Berner Thissen, și episcopul luteran Maria Jepsen - majoritatea locuitorilor din Hamburg sunt protestanți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat