Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitate -

A recunoaște chipul lui Isus

A XI-a Zi Mondială a Bolnavului

La 1 decembrie, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a dat publicității mesajul papei Ioan Paul al II-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, care va avea loc la 11 februarie. Manifestări deosebite vor avea loc la sanctuarul marian de la Lourdes, din Franța. Mesajul suveranului pontif amintește că anul 2004 va marca a 150-a aniversare de la proclamarea dogmei neprihănitei zămisliri. La nivel diecezan, această zi se celebrează la 13 mai.

La 13 mai 1992, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari, a instituit printr-o scrisoare Ziua Mondială a Bolnavului. La punctul trei al acestei scrisori, adresându-se tuturor creștinilor de bunăvoință, Sfântul Părinte spune că această zi, care începând cu 1993 va fi celebrată anual cu ocazia memoriei Preacuratei Fecioare Maria de la Lourdes, se vrea a fi "un moment de rugăciune intensă, de împărtășire, de ofertă a suferinței pentru binele Bisericii și un îndemn adresat tuturor pentru a recunoaște în chipul fratelui infirm sfântul chip a lui Isus care, suferind, murind și înviind a realizat mântuirea omului".

În fiecare an, Ziua Mondială a Bolnavului este celebrată pe un continent diferit. Astfel, ea a fost celebrată la Washington DC, SUA (2003); la sanctuarul marian de la Vailankanny, India (2002); la Sydney, Australia (2001); la Roma, cu ocazia anului jubiliar 2000; la Harissa, Liban (1999); la Loreto, Italia (1998); la Fatima, Portugalia (1997); la Guadalupe, Mexic (1996); la Yamoussoukro, Coasta de Fildeș (1995); la Czestochowa, Polonia (1994).

În Dieceza de Iași, în ziua de 11 februarie, în toate bisericile se va face o rugăciune specială pentru bolnavi și pentru cei care se îngrijesc de ei. Întrucât este greu ca în februarie bolnavii să se deplaseze sau să fie deplasați din cauza frigului, celebrarea sfintei Liturghii pentru bolnavi și cu bolnavii va avea loc în ziua de 13 mai, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Între 11 februarie și 6 iulie 1858 la Lourdes, în Franța, preasfânta Fecioară Maria s-a arătat Bernadetei Soubirous, o tânără foarte modestă și deosebit de retrasă, în vârstă de numai 14 ani. Fecioara i s-a revelat ca fiind Neprihănita Zămislire și i-a încredințat trei secrete, față de care copila va rămâne mereu fidelă. Din ziua în care i-a apărut Bernadetei Soubirous, Maria a "vindecat" în acel loc dureri și boli, redând multora dintre fiii săi și sănătatea trupului. Minuni mult mai surprinzătoare a săvârșit însă în sufletele credincioșilor, deschizându-le sufletul pentru întâlnirea cu Fiul său Isus, răspunsul cel mai adevărat la așteptările profunde ale inimii omului.

"Sanctuarul de la Lourdes este un loc deosebit, scrie papa Ioan Paul al II-lea în mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2004, deoarece prin apariția ei acolo Fecioara Maria a arătat grija pe care o poartă tuturor oamenilor, îndeosebi celor care suferă din cauza bolilor. Dacă Isus este izvorul vieții care învinge moartea, Maria este mama grijulie care se străduiește să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor ei, dobândind pentru ei sănătatea trupului și a sufletului". Mesajul este întărit de "minunile spirituale și trupești" care au avut loc la Lourdes. Mesajul abordează și problema controversată a ingineriei genetice și insistă asupra faptului că "drepturile și demnitatea persoanei, încă de la concepere, trebuie să fie respectate" de oamenii de știință care muncesc în acest domeniu. "Nimeni nu are dreptul să distrugă sau să manipuleze în mod discriminator viața umană", afirmă suveranul pontif.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat