Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- În loc de editorial -

Horoscop 2004

Toate revistele care se "respectă" au început anul publicând previziunile astrale pe 2004. Putea oare ocoli această idee revista noastră? Drept urmare am consultat pe astrologul oficial al sitului ProFamilia care ne-a oferit următorul horoscop pe anul abia început. Astrologul nostru citește în stele ca oricare altul, mica mare diferență fiind că astrele folosite de el sunt cele din... constelația sfinților.

Capricorn

(21 decembrie - 20 ianuarie)

Această zodie se află puternic sub protecția sfintei Bernadeta Soubirous, de la a cărei naștere (7 ianuarie) se împlinesc în acest an 160 de ani. Și cum tot în această zodie este și ziua de naștere a sfintei Tereza de Lisieux (2 ianuarie), femeile din capricorn vor fi în special influențate de aceste astre: ele vor sta bine la capitolul iubirea față de Dumnezeu și față de aproape, poate nu prea bine la capitolul sănătate, dar cu siguranță averea strânsă pentru cer va fi mare. Prezența în această zodie a sărbătorii Botezului Domnului vă va determina să reflectați mai mult la făgăduințele de la Botez. Iar faptul că la începutul zodiei stă sfântul Petru Canisiu vă va da în acest an un zel apostolic deosebit. Să nu uităm că sunteți din aceeași zodie cu pruncul Isus, deci astrele, în special steaua Betleemului, indică faptul că și în acest an veți simți un impuls puternic în urmarea lui Cristos.

Vărsător

(21 ianuarie - 20 februarie)

Mai ales dacă v-ați născut în primele zile ale acestei zodii, atunci este clar că relațiile dv. cu semenii de altă confesiune vor fi foarte bune, datorită atmosferei pe care o produce Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie). În acest an veți face un drum la finalul căruia va avea loc un moment ce va marca o schimbare puternică în viața dv., datorită prezenței la 25 ianuarie a sărbătorii Convertirii sfântului Paul. Cei născuți în această zodie sunt înclinați spre călugărie datorită Zilei Mondiale a Vieții Consacrate din 2 februarie. Pe cei care nu aleg viața de călugărie, sfântul Valentin (13 februarie) îi va ajuta să facă o alegere bună pentru căsătorie.

Pești

(21 februarie - 20 martie)

Peștele a fost de la începutul creștinismului un simbol al lui Cristos, ceea ce face ca aceia din această zodie să fie puternic influențați de imaginea sa. Mai mult, această zodie cuprinde anul acesta începutul Postului Mare. De-a lungul întregului an veți fi deosebit de sensibili la suferințele semenilor și veți trăi cu demnitate propriile suferințe, cu gândul la răsplata învierii; anul acesta va fi o ocazie ideală din punct de vedere al averii: veți avea nenumărate ocazii să vă strângeți comori pe care moliile nu le mănâncă și care vor rămâne cu dv. pe veci. Din punct de vedere intelectual veți avea un an bun (important mai ales dacă sunteți elev sau student): ne-o indică aceasta un alt astru, sfântul Toma de Aquino, de la a cărui moarte vom aniversa 730 de ani la data de 7 martie. În fine, cei din ultimele zile ale zodiei vor fi sub protecția sfântului Iosif, ceea ce se va simți în special în viața taților.

Berbec

(21 martie - 20 aprilie)

Pentru berbeci, sărbătoarea de la 25 martie, Buna-Vestire, va aduce pentru tot anul vești bune. Astrul din penultima zi a lui martie, sfântul Ioan Scărarul, va face ca 2004 să vă fie ca o scară, nu cu 30 de trepte, ci cu 12: în fiecare lună vă veți lupta pentru desăvârșirea dv. creștinească cu câte un aspect care vă nemulțumește. Ca și pe cei din capricorn, sfânta Bernadeta Soubirous îi va proteja și pe cei din berbec, căci în această zodie și în acest an se

împlinesc 125 de ani de la moartea sa. Și cum această zodie cuprinde și Săptămâna Mare și cea luminată, s-ar putea ca prima parte a anului să vă aducă unele evenimente nefericite, prin prisma pământească, însă le veți descoperi valoarea în a doua parte a anului.

Taur

(21 aprilie - 20 mai)

Anul acesta nu mai aveți ce face: veți lua taurul de coarne, ba chiar balaurii. Sfântul Gheorghe, sărbătorit în primele zile ale zodiei, vă va fi model și vă va întări în lupta cu balaurii pe care fiecare dintre noi îi avem: viciile. Dacă sunteți de sex feminin, atunci priviți cu încredere spre 2004: prezența la sfârșitul lunii aprilie a două astre atât de diferite, sfânta Zita, servitoarea (27 aprilie), și sfânta Ecaterina de Siena, învățător al Bisericii (29 aprilie), sunt semne clare că oricare ar fi condiția dv., calea spre sfințenie vă stă deschisă în față. Dar poate semnul ceresc cel mai bun în acest an pentru zodia dv. este că în ultima zi a ei sărbătorim Înălțarea Domnului! Nu, nu e vorba de a părăsi lumea aceasta, ci de înălțarea dv. spirituală: este un an bun pentru așa ceva.

Gemeni

(21 mai - 20 iunie)

Cei din această zodie pot să își propună lucruri (aparent) imposibile pentru acest an: vor avea mari șanse de succes sub

protecția sfintei Rita de Cascia, patroana cauzelor imposibile, care se află în calendar în a doua zi a acestei zodii. Sfârșitul lunii mai, prin sărbătoarea Rusaliilor, ne indică faptul că în acest an asupra vieții dv. se va abate un vânt puternic și în același timp o adiere dulce: a Duhului Sfânt. Primiți-l! Iar în continuare, luna iunie din 2004 ne aduce o aniversare importantă: 50 de ani de la canonizarea sfântului Dominic Savio. Această rotundă aniversare din zodia gemenilor este un semn bun pentru copii: părinții să nu uite dragostea lui Isus pentru aceștia și să hrănească în ei dorința de sfințenie.

Rac

(21 iunie - 20 iulie)

Aveți toate motivele să fiți fericiți dacă sunteți din această zodie: banii nu se lipesc de dv., căci sufletul dv. este lipit de Domnul. Această orientare a racilor ne-o arată astrele ce stau la începutul zodiei: și sfântul Alois de Gonzaga și sfântul Paulin de Nola au întors spatele banilor pentru a sluji adevăratului domn. Dacă sunteți născut în prima parte a zodiei, deci în preajma zilei de naștere a sfântului Ioan Botezătorul, atunci relațiile dv. în acest an cu semenii ar putea să nu fie tocmai roz: propovăduirea de către dv. a unor valori va deranja desigur pe cei mai mulți, ceea ce nu vă va afecta însă elanul. Dar faptul că sunteți incomod nu înseamnă că sunteți războinic. Prezența în rac a sărbătorii sfântului Irineu (Ereinaois în grecește înseamnă dedicat păcii) nu permite așa ceva.

Leu

(21 iulie - 20 august)

Dacă sunteți din această zodie atunci sunteți omul veștilor bune. Chiar dacă nu veți avea

niciodată ocazia să duceți primul vestea Învierii lui Cristos, asemenea Mariei Magdalena (22 iulie), vor fi însă nenumărate ocazii de a aduce alte vești, bucurii, speranțe celor din jurul dv. Alte astre pot aduce alte vești bune: cei care așteaptă de mult timp un copil, ar putea să îl aibă în acest an, prin invocarea mijlocirii părinților preasfintei Fecioare Maria, sfinții Ioachim și Ana (26 iulie). Un alt astru, sfântul Ioan Maria Vianney, sărbătorit la 4 august, vă va ajuta să nu împărțiți doar vești bune, ci și sfaturi bune. Fără să aibă școală prea multă, Vianney a rămas în istorie ca unul din cei mai mari duhovnici. Sub protecția lui puteți cere și dv. darul bunului sfat.

Fecioară

(21 august - 20 septembrie)

Relațiile mamă-fii stau sub astre bune pentru cei din zodia fecioarei: pentru mame, sfânta Monica (27 august) le este model de dăruire în rugăciune pentru fii, iar pentru aceștia, sfântul Augustin (28 august) le este exemplu de recunoștință pentru părinți. Convertirea în primul rând a dv., dar și a celor dimprejur, va fi o caracteristică a acestui an. Și tot acest an va însemna lupta împotriva sclavagismului: la 350 de ani de la intrarea în constelația sfinților a lui Petru Claver, veți lupta, e drept, nu pentru binele negrilor, ci pentru propria eliberare de diferitele forme de sclavii ale societății moderne (și nu căutați mai departe de... televizor). De fapt, tot în acest an mai există un astru care, deși aprins pe cer acum exact 1600 de ani, strălucește și acum ca în prima zi: sfântul Grigore cel Mare. Acest papă al vremurilor când Biserica era una, îi va ajuta pe creștini să facă încă un pas spre mult dorita comuniune deplină. În fine, dacă în anumite perioade ale anului vă veți simți cam aerian, sau cam în aer, vi se trage de la sfântul Iosif de Copertino; citiți-i viața și veți afla de ce.

Balanță

(21 septembrie - 20 octombrie)

Anul 2004 va fi unul electoral. Nu, nu o spun astrele. Ele ne dau doar un motiv de speranță: dacă toți politicienii vor ajunge sfinți ca Nicolae din Flüe (care a fost și primar, și deputat), iar dacă nu, să își petreacă măcar ultimii ani din viață ca acest sfânt elvețian, adică în peșteră, în sărăcie și rugăciune, ca vrednici pustnici. Două alte minunate astre vin chiar ziua următoare, 26 septembrie: sunt sfinții Cosma și Damian, medici fără de arginți, care vor completa minunea electorală pe care o așteptăm, cu minunea ca și medicii zilelor noastre să gândească după cum gândeau ei. Ca nici o altă zodie, balanța cuprinde multe astre ale unor sfinți ce au purtat stigmate și/sau au avut viziuni (Padre Pio, Francisc din Assisi, Tereza de Avila, Margareta Alacoque). Toate aceste astre cu influențele lor minunate, prin apelul cu încredere creștină la mijlocirea lor, nu pot decât să fie spre folos sufletesc și spre descoperirea dulceții suferinței.

Scorpion

(21 octombrie - 20 noiembrie)

Despre compatibilitatea între pozițiile înalte și viața de sfințenie ne vorbesc mai multe astre din această zodie, dar în special două, mai spre finalul ei: sfânta regină Margareta a Scoției (16 noiembrie) și sfânta principesă Elisabeta a Ungariei (17 noiembrie). Sub influența lor, anul acesta scorpionii, indiferent de înălțimea poziției în societate, vor învăța lecția simplității și a umilinței. Nu uitați, cei din această zodie, că aveți deasupra voastră mai multe astre decât cei din orice altă zodie: doar în scorpion se găsește o sărbătoare dedicată tuturor sfinților (1 noiembrie), sfinți cunoscuți, dar mai ales necunoscuți. Astfel, e greu să formulăm o prezicere din acest noian de astre de sfințenie, dar putem să vă vindem un pont mai scump decât amuletele, inelele, lănțișoarele și celelalte obiecte "aducătoare" de noroc: comuniunea sfinților.

Săgetător

(21 noiembrie - 20 decembrie)

Pentru voi, dragi săgetători, tot anul este o așteptare a Crăciunului! Trebuie să fie minunat! Sunteți cupidoni care săgetați în lume iubire. Iar după exemplul sfântului Nicolae (6 decembrie), fiind știuți doar de Dumnezeu, ajutați pe semeni în nevoi. În urechile voastre, sfânta Cecilia (22 noiembrie) are grijă să auziți permanent doar cântări ce vestesc venirea Mântuitorului. Printre cele mai de preț cadouri pe care le veți face prietenilor, și nu numai, va fi medalia miraculoasă primită de la sfânta Ecaterina Labouré (28 noiembrie). Toți ceilalți sfinți vă vor învăța să iubiți mai mult. Practic, dacă știți să trăiți spiritul Postului Crăciunului de-a lungul întregului an, doar lucruri bune vi se vor întâmpla și în 2004. Atenție bărbați! Ar fi bine să evitați a fi cei dintâi care ajung la biserică, într-o zi vi s-ar putea întâmpla ca sfântului Nicolae, să fiți ales... episcop împotriva voinței dv.

Notă

Pentru cei care nici până acum nu s-au lămurit, o spunem explicit: acest articol este o glumă. Dorința noastră a fost pe de o parte parodierea acestei practici a horoscopului care este o prezență aproape obligatorie în revistele românești. Dar, pe de altă parte, am dorit să "frunzărim" împreună calendarul bisericesc, pentru a reliefa unele vieți ale sfinților sau unele aniversări mai importante. Dacă doriți să aflați poziția Bisericii despre credința în astre, vă recomandăm lucrarea "Ce să credem despre astrologie?", apărută anul trecut la editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

(Din revista "Familia creștină", www.profamilia.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat