Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

In memoriam

Pr. Vasile Gabor - 50 de ani de la trecerea la Domnul

În septembrie 1939, când intram în Seminarul din Iași, opt absolvenți ai acestuia, printre care și Vasile Gabor, se pregăteau să plece în străinătate sau în alte seminarii din țară (Alba-Iulia, Timișoara), pentru studiile teologice. Vasile Gabor și Leopold Nestmann au avut șansa de a studia la Roma, inima creștinătății catolice, la Universitatea "Urbaniana".

În clasele seminariale din Iași s-a evidențiat totdeauna în primele locuri. De asemenea, la Roma, unde a absolvit cu magna cum laude. Împrejurările grele ale războiului și lipsa de preoți din Dieceza de Iași au făcut să nu poată rămâne la Roma pentru doctorat. A fost hirotonit în ziua de 24 aprilie 1943, la Roma, iar în vara aceluiași an s-a întors în țară. După Liturghia primițială, celebrată în sărbătoarea hramului bisericii vechi din Tămășeni (29 august 1943), unde tatăl său era dascăl, a fost numit vicar parohial la Văleni, județul Bacău.

La începutul anului școlar 1946-1947 a fost numit prefect de studii și profesor de filozofie la Seminarul din Iași, care funcționa în casele de lângă episcopie, deoarece clădirea de pe Copou fusese distrusă de bombardamente în vara anului 1944.

Am avut cinstea de a-l avea profesor timp de doi ani. Poseda temeinic atât filozofia, cât și teologia. Preda bine și era exigent la examen. Se aștepta ca toți seminariștii să știe de 9 sau 10. Bineînțeles că nu toți ajungeau la acest nivel.

Ca prefect de studii și pedagog de disciplină, situația era mai anevoioasă și delicată. Nu toți seminariștii erau lemn de icoană. Unii aveau chef de ștrengării. Bietul părinte Vasile răbda cât răbda, dar mai și izbucnea cu câte o mustrare destul de apăsată. Deși era un introvertit, îi plăceau și glumele; uneori chiar râdea cu poftă. Printre multele sale talente îl avea și pe acela al scrisului de piese de teatru. Mi-aduc aminte de o piesă umoristică, intitulată "Curiozități din lumea animalelor", inspirată din cosmologie și științele naturii. Actorii eram noi, cei 20 de seminariști din penultimul an de seminar. Piesa în patru acte a durat aproape patru ore, ceea ce l-a făcut pe episcopul Marcu Glaser, care era de origine germană, să exclame: "... mult încă este?"

Sfârșitul anului școlar 1947- 1948 aducea nori negri și furtună cumplită: instaurarea din plin a regimului comunist, cu urmări tragice pentru dieceză; desființarea seminarului, arestări de preoți, enoriași și episcopi, abolirea unilaterală (de către comuniști) a Concordatului cu Sfântul Scaun, încheiat în 1929 etc.

La preluarea inventarului bunurilor aparținând seminarului, comisia statală i-a acuzat pe pr. director Anton Trifaș și pe prefectul pedagog, pr. Vasile Gabor, că ar fi sustras inventarului cărți și produse alimentare. Explicațiile date de aceștia nu au fost luate în seamă, pentru că era dispoziție ca respectivii să fie arestați. Pr. Trifaș, supus unei farse judiciare, a fost condamnat la doi ani de închisoare. Pr. Vasile Gabor, fiind plecat din Iași la Berzunți și aflând de cele întâmplate, a dispărut fără ca agenții comuniști să-i dea de urmă. Cu știrea superiorilor bisericești, părintele s-a ascuns în satul Buruienișu de Sus, jud. Bacău.

Am aflat mai târziu, prin anii 1958-1960, despre sfârșitul tragic al părintelui Vasile în ascunzătoarea în care stătuse mai bine de cinci ani. Viața grea a părintelui este descrisă de dascălul Gheorghe Zaharia din Buruienișu de Sus, care, împreună cu familia sa, l-a ascuns într-un bordei săpat în pământ. Articolul "Viața grea a pr. Gabor și viața sa în anonimat" este publicat în Almanahul "Presa Bună" 1994, p. 236-242.

Am regretat mult plecarea prematură dintre noi a unui preot valoros care ar fi putut contribui mult pentru propășirea vieții religioase a diecezei. Să se bucure în veci cu sfinții și aleșii Domnului.

Mons. Anton Despinescu


Flori pe mormântul unui preot

Moto: "Să mor, ca să nu mai mor niciodată și să văd fața ta!"

Sf. Augustin, Confesiuni

În urmă cu 50 de ani, în luna noiembrie, se lăsase peste Munții Vrancei o iarnă cu nămeți cât casele. Cele câteva case răsfirate pe o coastă din Buruienișu de Sus erau aproape ascunse sub nămeți, dar acolo, într-un bordei săpat în pământ, la o margine de pădure, se ascundea părintele Vasile Gabor, urmărit de autoritățile statului de atunci. Bordeiul părintelui era săpat pe terenul familiei lui Ghiță Zaharia, un tânăr care avea grijă de toate cele de trebuință pentru traiul părintelui și, mai ales, îl asista la celebrarea zilnică a Liturghiei.

Singurătatea părintelui nu l-a dus la deznădejde, căci se încredințase lui Isus și Maicii sale, căreia i se ruga în chip deosebit. La acel sfârșit de noiembrie părintele s-a îmbolnăvit. Nu putea fi vorba de nici un fel de ajutor medical adecvat în respectivele condiții politice.

În seara zilei de 26 noiembrie 1954, în chinurile bolii, părintele reușea să se roage împreună cu Ghiță și, astfel, îngerii au venit și i-au luat sufletul la cer. În noaptea următoare câțiva oameni l-au pus într-un sicriu și l-au îngropat lângă zidul bisericuței din sat. Nu putea fi vorba de nici un fel de ceremonie religioasă în condițiile date.

Acum mormântul părintelui este sub sacristia care s-a construit ulterior. Confrații de preoție și familia nu l-au uitat pe preotul de 35 de ani care murea în aceste condiții. PS Petru Gherghel, încă din 1985, a vizitat locul unde pr. Vasile a pătimit și a trăit. De asemenea, cei din familia părintelui - frați, surori, nepoți - mergeau la locul unde a trăit părintele. Ei au construit în amintirea lui o cruce de marmură albă. În ziua de 26 noiembrie 1994, PS Petru Gherghel a celebrat o slujbă de înmormântare împreună cu mai mulți preoți. Au participat mulți credincioși din împrejurimi și familia părintelui. El trăiește în amintirea celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.

În același an, la 17 mai se stingea în închisoare Mons. Vladimir Ghika. El ne-a lăsat o rugăciune deosebită, care i se potrivește și părintelui Vasile: "Morți și pulberi, binecuvântați pe Domnul! Binecuvântează pe Domnul, moarte a mea, putreziciune a mea, binecuvântează pe Domnul! Lucruri ce se vor naște din mine când eu nu voi mai fi din această lume, binecuvântați pe Domnul! Tăcere din jurul memoriei mele, binecuvântează tu pe Domnul. Suflete al meu care nu va trebui să mori vreodată, strigă-ți eternitatea deja începută, binecuvântând încă din ceasul acesta pe Domnul!" (V. Ghika, A trăit și a murit ca un sfânt, ARCB, București 2003, p. 25).

Sacrificiul suprem al preoților noștri n-a fost zadarnic; el a făcut din țara noastră grădina Maicii Domnului.

Să punem florile rugăciunilor noastre pe mormintele lor.

Iulia-Ioana Vasiliu, nepoată



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat