Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Poșta redacției -

Răspundem...

- Elena Moldovan (Blaj). "Amintirile sunt legate de psihicul meu și, inevitabil, aceasta mă atinge cu forța unui mic cutremur văzând zi de zi cum tineretul de azi aruncă peste bord valorile morale ale societății și când unicul lor ideal de viață este banul câștigat prin orice mijloace.

Ca să ieșim din această situație este nevoie ca tinerii să aibă modele și ca alții să se roage pentru ei. Totuși, există și tineri care au optat pentru valorile creștine, ducând lupta cea bună până la capăt.

- Ioan Cojan (Traian, Neamț). "Preacurata Fecioară Maria, păstrându-și prerogativele de regină, își petrece cerul făcând apostolat pe pământ prin Sfântul Părinte, episcopi, preoți și creștinii buni de pe pământ. Fecioara Maria își îndeplinește misiunea luptând cu forțele celui rău și pentru a contracara influența nefastă a satanei din lume. De asemenea, prin multele sale apariții sfânta Fecioară Maria ne recomandă să ne rugăm sfântul Rozariu și să-l punem pe Dumnezeu pe primul plan...".

Relatarea dv. este bine venită mai ales acum când suntem în luna sfântului Rozariu. Detalii la întrebarea "în ce condiții a fost Isus coborât de pe cruce? Cu siguranță această operațiune a fost foarte complicată având în vedere mărimea cuielor..." nu există. Din poezia "Te implor, Isuse", care seamănă mai mult cu o rugăciune, am selectat câteva versuri: Cu umilință, Isuse bune, te implor / Nu lăsa să devin un pom neroditor, / Nu lăsa să devin un fiu risipitor / Și nici oaia rătăcită fără de păstor! // Încrezători în Domnul să înaintăm, / Drumul spre cer nicicând să nu-l abandonăm, / Chiar dacă cerul este atât de sus, / Totuși acolo ne așteaptă Isus.

- "Un grup de credincioși" (Jud. Bacău). "Mulțumim din inimă tuturor preoților care au participat la sfânta Liturghie a hramului nostru. O mulțumire specială și deosebită, cu toată recunoștința și prietenia, aducem celui care ne-a păstorit timp de 22 de ani sufletele noastre cu acea iubire și delicatețe lăsându-ne într-o zi, din ascultarea superiorilor, cu multe suspine și răni în suflet, care nu se vor vindeca până când Domnul Isus nu ne va da acea bucurie a dreptății și a iubirii sale, și într-o zi cu siguranță ne-o va da...".

Suntem convinși că rândurile dv. le vor citi și cei cărora le aduceți mulțumiri. Nu prea am înțeles însă de ce spuneți că sunteți nedreptățiți? Nu credeți că este suficient că v-ați bucurat 22 de ani de munca fostului paroh? Lăsați ca aceeași bucurie s-o aibă și alții... Și apoi, o persoană care semnează nu reprezintă "un grup".

- Monica Matei (Israel). Vă mulțumim pentru aprecieri.

- Genovica Ivan (Săbăoani) și Iosif Iacob (Roman). Răspunsuri veți găsi în unul din numerele viitoare ale revistei.

- A. (Jud. Iași). "De la desființarea CAP-urilor foarte mulți cetățeni sunt purtați prin tribunale din cauza unor creștini care au ocupat terenurile altora unde și-au construit case și acum sunt obligați prin lege să restituie terenurile persoanelor păgubite care la rândul lor au copii și au nevoie de terenurile respective... Eu cred că și preoții ar trebui să se implice în a-i determina pe cei vinovați să despăgubească pe cei în cauză; să fie opriți de la sacramente cei în cauză pentru că persoanele păgubite fac păcate din cauza lor...".

Multe nedreptăți s-au făcut în perioada comunistă. Situația pe care o prezentați este destul de complicată; credem însă că primăria poate da celor păgubiți terenuri în altă parte sau poate despăgubi în alte forme. Recomandarea noastră este să stați de vorbă pașnic cu cei în cauză și împreună cu autoritățile din localitate să găsiți o soluție. Oricum, misiunea preotului nu este aceea de a împărți terenuri și nici într-un caz oprirea de la sacramente în astfel de situații. Misiunea lui este mai degrabă să-i cheme pe toți la împăcare și la întoarcere la Dumnezeu...

- S. (Dofteana). "Anul acesta, la 15 august, familia mea și încă o familie ne-am hotărât să mergem în pelerinaj la Cacica... În ziua de 13 august am pornit spre Cacica și am ajuns pe la ora 19.00. Deja multe mașini și corturi fusese instalate. Ne-am instalat și noi cu cortul acolo unde fusesem dirijați... Cu satisfacție am văzut că alături de noi erau și două corturi cu tineri. Se lasă întunericul, se face ora 22.00 și marea majoritate a pelerinilor încep să dea stingerea. Noaptea pune stăpânire din ce în ce mai mult peste tot. Oboseala își spune cuvântul la noi în cort cât și la ceilalți. Dar cu o excepție, la grupul de tineri de abia începe activitatea. Se face ora 23.00, 24.00, 01, 02, dar să înceteze câtuși de puțin nici vorbă. Ba dimpotrivă, zarva era din ce în ce mai mare. În toiul nopții au aprins și focul, scânteile sărind peste corturi și mașini. Oarecum deranjați am ieșit afară, atrăgându-le în mod civilizat atenția; la fel și alții care erau prin preajmă. Credeți că le-a priit observația? Mai degrabă aș putea spune că am turnat gaz pe foc... Alcoolul cărat acolo își spunea cuvântul... Așa vocabular din partea unor tineri, mai ales din partea unor fete, nici în cele mai sataniste imagini nu s-a văzut... Așadar, iată cum înțeleg unii ce înseamnă un pelerinaj, ce înseamnă acest sacrificiu pentru slava lui Dumnezeu".

Relatarea dv. este, într-adevăr, îngrijorătoare. Ne întrebăm și noi la fel ca dv.: "Oare părinții lor știu toate acestea? Oare cu ce s-au dus ei acasă, spiritual vorbind, de la Cacica?" Soluția stă, într-adevăr, în pregătirea care se face acasă cu aceia care merg în pelerinaj.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat