Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Primul pelerin
Stând în fața unui calculator pe al cărui ecran era emblema Zilei Mondiale a Tineretului din 2005, papa Ioan Paul al II-lea a apăsat o tastă înregistrându-se în mod simbolic ca primul pelerin al evenimentului ce va avea loc peste un an la Köln, Germania. Papa a făcut această înscriere joi, 2 septembrie, când i-a primit în audiență pe reprezentanții tinerilor europeni. În timpul audienței, după salutul tinerilor, Sfântului Părinte i-a fost prezentat "Angajamentul", o scrisoare a tinerilor catolici europeni, scrisă la 7 august, la Santiago de Compostela, Spania. Delegația a fost compusă din 40 de tineri, conduși de preotul francez Francis Khon, responsabil cu Biroul pentru Tineret al Consiliului Pontifical pentru Laici, și de episcopul Francesco Lambiasi, asistentul general al Acțiunii Catolice Italiene.

Expoziție la Vatican
Primirea președintelui României, Ion Iliescu, în audiență la Vatican de către papa Ioan Paul al II-lea, la 30 septembrie, a fost precedată de inaugurarea expoziției "Ștefan cel Mare - punte între Orient și Occident". Expoziția se desfășoară la Muzeele Vaticanului în perioada 30 septembrie - 31 octombrie, simultan cu inițiativele întreprinse la nivel european pentru celebrarea a 500 de ani de la moartea domnitorului român. Această expoziție a fost organizată în urma demersurilor Ministerului Culturii și Cultelor din România, cu sprijinul Ambasadei Române pe lângă Sfântul Scaun și în strânsă colaborare cu conducerea Muzeele Vaticanului. Expoziția, având ca temă centrală prezentarea caracterului european al domnitorului român supranumit "atletul creștinătății", are menirea de a promova cunoașterea culturii țării. Vizitatorii pot să aprecieze arta moldovenească, de la decorațiile și frescele bisericești până la splendidele broderii ale artizanatului liturgic. Expoziția a fost prezentată la sala de conferințe a Muzeelor Vaticanului în ziua de 28 septembrie, iar la 30 septembrie a avut loc inaugurarea expoziției, în Salonul Sixtin.

Condoleanțe
Papa Ioan Paul al II-lea a trimis o telegramă Sfântului Sinod al Patriarhiei Greco-Ortodoxe de Alexandria, în urma morții patriarhului Petru al VII-lea. "Am fost profund îndurerat de vestea morții tragice a Sanctității sale Petru al VII-lea, patriarh al ilustrului scaun al Alexandriei, pe care Domnul l-a chemat la el împreună cu Excelențele lor mitropoliții Irinaios de Pelusium și Chrysostomos de Karthagena, episcopul Nektarios de Madagascar, și vicarii patriarhali de Atena și Cipru, împreună cu alte persoane și rude". "Îmi amintesc cu plăcere de schimbul nostru fratern de scrisori, de apropierea noastră în spirit, de participarea Patriarhiei Greco-Ortodoxe de Alexandria la Ziua Mondială de Rugăciune pentru Pace, organizată în 2002 la Assisi, și de contribuția constructivă adusă dialogului teologic cu Bisericile Ortodoxe ca întreg și cu comisia mixtă internațională". Telegrama a fost publicată la 13 septembrie. Petru al VII-lea împreună cu delegația din Alexandria au murit în urma prăbușirii în mare a elicopterului care-i transporta spre Muntele Athos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat