Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Parohia Tărâța

Duminică, 17 octombrie, comunitatea catolică din Parohia Tărâța, județul Bacău, va fi în sărbătoare întrucât se va sfinți noul lăcaș de cult, închinat sfintei Fecioare Maria. Celebrarea liturgică, la care au fost invitați să participe numeroase autorități civile și religioase, precum și mulți binefăcători din țară și străinătate, va începe la ora 12.30.

Fiind un sat component al comunei Pârjol, județul Bacău, Tărâța este situat pe valea dreaptă a Tazlăului Mare, la confluența acestuia cu pârâul Solonț. La acest punct șoseaua județeană părăsește valea Tazlăului Mare spre a urca panta dealului și a coborî apoi la Ardeoani, în valea Tazlăului Sărat. Relieful subcarpatic din zonă este alcătuit din dealuri și văi împădurite, oferind locuitorilor din Tărâța și din împrejurimi multe păduri și fânețe și puțin teren arabil.

Cercetând documentele arhivei Episcopiei de Iași, constatăm că satul s-a numit și Gura Solonț (de pe la anul 1908), pentru faptul că este așezat la vărsarea pârâului Solonț în Tazlăul Mare. De asemenea, s-a mai numit și Tazlăul Mic sau Kicsi Szoloncz și aparținea de Districtul Trotuș. Satul era renumit în zonă pentru iarmarocul care se ținea în ziua de 8 septembrie, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, care era și este hramul comunității catolice.

Credincioșii catolici din Tărâța, fiind puțini și izolați, au aparținut până în anul jubiliar care tocmai s-a scurs de Parohia Pustiana. Aceasta, fiind cea mai mare comunitate catolică de pe valea Tazlăului, ocupa, încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, un loc central între satele catolice din împrejurimi și a fost declarată parohie de sine stătătoare în anul 1806. Aria de activitate a preoților din Pustiana se desfășura pe o suprafață foarte mare, având în subordine aproape 20 de comunități cu 15 biserici. De exemplu, la înființarea acestei parohii, erau în acea zonă aproape 400 de familii cu aproximativ 2.000 de suflete.

Catolicii din Tărâța sunt veniți din satele vecine, mai ales din Pustiana, și au venit aici pentru a munci pe moșia boierului Rossetti. Acesta avea în zonă suprafețe mari de pământ și a oferit țăranilor condiții mai bune de viață decât ceilalți proprietari din zonă.

Prima biserică din Tărâța a fost binecuvântată la 1 septembrie 1846. Ea a fost ridicată de primii catolici veniți în acest sat, fapt consemnat documentar în jurul anului 1840, când sunt semnalați în registrele Parohiei Pustiana. Pentru acel an, dosarul Status animarum consemnează 25 de familii catolice, cu 119 credincioși, care au demarat lucrările de ridicare a unei biserici din paiantă. Acest lăcaș de cult a fost reclădit după Primul Război Mondial și a fost consolidat în mai multe rânduri.

Din cauza intemperiilor vremii și a materialelor din care a fost construită, această biserică se năruia pe zi ce trecea. Grație unor preoți și specialiști inimoși, susținuți de numeroși oameni de bunăvoință, anul trecut s-a lansat ideea dărâmării acestei bisericii și a construirii unui nou lăcaș de cult. Acesta se impune prin dimensiunile considerabile pe care le are, prin calitatea materialelor din care este confecționat și prin mobilierul cu care este dotat.

Din anul 2000, Tărâța este parohie de sine stătătoare, incluzând și filialele: Cucuieți, cu o biserică închinată Înălțării Sfintei Cruci; Bogdănești (Râpa Epii), cu o biserică închinată solemnității Adormirea Maicii Domnului, Stejaru și Grigoreni, fără biserici. Paroh al acestor comunități, care însumează în cele aproximativ 180 de familii, 560 de credincioși, este părintele Valentin Ciceu. Anul trecut s-au celebrat opt botezuri, două căsătorii și șase înmormântări.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat