Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Sărbătoarea evangheliei

Nicolae Bălcescu

În perioada 26-29 august în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu (Bacău) s-a desfășurat sărbătoarea evangheliei, avându-l în centru pe Isus, calea, adevărul și viața. Astfel, îndrumați de surorile pauline, am redescoperit împreună (copii, adolescenți, tineri și adulți) vestea cea bună pe care evanghelia o comunică fiecăruia dintre noi în fiecare zi.

În scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea spune: "Este necesar ca ascultarea cuvântului să devină o întâlnire vitală..., care permite să se surprindă în textul biblic, care interpelează, orientează, modelează existența... Aceasta este cu siguranță o prioritate pentru Biserică la începutul noului mileniu...".

Surorile pauline au propus părintelui Ioan Sociu, parohul comunității, să sărbătorească împreună cu credincioșii evanghelia, ocazie deosebită pentru a ne reuni cu toții în jurul cuvântului lui Dumnezeu.

Sărbătoarea evangheliei a debutat joi, ora 18.00, printr-o Liturghie solemnă, la începutul căreia cuvântul lui Dumnezeu a fost purtat în procesiune spre altar. După sfânta Liturghie, ajutați de imagini și muzică, sr. Francesca ne-a amintit de importanța Bibliei în viața noastră. După cum spunea fer. G. Alberione, trebuie "să citim Biblia cu o imensă afecțiune și devoțiune, precum un fiu, aflat departe de casa tatălui, citește scrisoarea tatălui său. Biblia, de fapt, este scrisoarea Tatălui ceresc trimisă fiilor săi". Vineri seara ne-am oprit asupra evangheliei-inima Bibliei. "Între cărțile sfinte, primul loc trebuie să-l ocupe Evanghelia, soarele cărților, cel mai frumos cântec al credinței, cea mai mare bogăție a Liturghiei, cartea care trebuie să constituie lectura zilnică și necesară a fiecărui creștin" (fer. G. Alberione). Sâmbătă seara am vizionat filmul românesc "Binecuvântată fii închisoare", un film inspirat dintr-o experiență reală. Datorită întâlnirii cu cuvântul lui Dumnezeu, închisoarea, un loc al urii și al violenței, a devenit pentru Nicoleta, personajul principal, un loc al iubirii și al generozității creștine.

Vineri și sâmbătă, copiii din clasele I-IV, prin intermediul filmului "Un nume, un sfânt", au cunoscut viața câtorva sfinți: sfântul Francisc din Assisi, sfântul Martin, sfânta Elisabeta, sfântul Paul... Aceștia, întâlnindu-l pe Isus, au devenit asemenea lui. Copiii din clasele V-VIII au vizionat filmul "Maria din Nazaret".

Vineri, adolescenții și tinerii au dezbătut tema "Adevărul și publicitatea". Împreună cu sr. Francesca, au încercat să descopere mesajul ascuns al câtorva secvențe de publicitate. Tinerii au constatat că publicitatea nu este altceva decât o industrie care intră în mod forțat în casa lor, al cărei scop este acela de a-și promova produsele manipulând opinia publică. Au conștientizat că trebuie să privească cu ochi critici mesajul publicitar. În următoarea zi s-a dezbătut tema "Comunicarea interpersonală". Concluzia la care s-a ajuns a fost aceea că una din căile esențiale pentru a ajunge la comuniunea cu aproapele și cu Dumnezeu este comunicarea.

În cursul acestor trei zile adorația euharistică și sfântul Rozariu ne-au ajutat să facem liniște în suflet pentru a auzi mai bine vocea lui Dumnezeu și a trăi mai profund această experiență spirituală.

Sfânta Liturghie a fost punctul central al fiecărei zile unde ne-am întâlnit cu Isus, unicul învățător, adevărul în care suntem invitați să credem, calea pe care să o urmăm, viața pe care să o trăim.

Duminică, 29 august, copiii au pregătit un mic program în cadrul căruia au cântat și au prezentat două scenete extrase din Evanghelie. După sfânta Liturghie de la ora 17.00 a avut loc încheierea în care s-a prezentat o mică sinteză a acestor zile.

Paula și Ana Maria



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat