Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Trăind tinerețea speranței

Impresii de la Întâlnirea Tinerilor

Am mai participat la întâlniri naționale de tineret, însă fiecare are farmecul ei. La Oradea am experimentat furtuna și soarele din viața noastră, a tinerilor. Am descoperit un Dumnezeu semănător insistent, care seamănă har, în ciuda furtunilor dinăuntrul nostru. În măreția sa, Dumnezeu are nevoie de mine, cere disponibilitatea mea...

Soarele Dumnezeu devine cerșetorul sărăciei mele, al furtunilor mele și mă caută, mă cheamă și la ora trei și la ora șase și la nouă, și la unsprezece...; mă cheamă să aduc rod în via sa... Iar când vine timpul de plată descopăr un Dumnezeu imprevizibil care sparge orice logică umană... Suntem cu toții egali în fața lui, în ciuda planurilor noastre mentale... Ne iubește pe toți la fel în aceeași manieră infinită...

La Oradea s-a văzut frumusețea soarelui Dumnezeu... În cântece, jocuri, meditații, rugăciune, tinerii s-au lăsat luminați de soare și i-au reflectat razele în activitățile lor.

Să fim sarea pământului și lumina lumii! ne spunea don Francesco la ultima meditație. Să transmitem gustul nostru, sarea noastră, lumina noastră și altora.

Dragi tineri, suntem responsabili ai timpului, ai istoriei și ai vieții noastre, așadar, să iradiem lumina soarelui printre furtunile cotidiene.

Anca Lucaci

* * *

M-a bucurat extraordinar de mult interesul mare manifestat de tineri pentru tema "Dragoste, sexualitate, familie", prezentată în conferințele de la INTC. De fapt, conferențiarii, toți tineri și ei, au propus un alt titlu: "Este familia o instituție depășită în zilele noastre? Ce valoare are familia pentru tinerii de vârsta noastră?" S-a vorbit despre trecerea de la prietenie la iubire, despre diferența între îndrăgostire și dragoste, despre alegerea partenerului, despre motivele care îi fac pe tineri să opteze pentru căsătoria de probă, despre crizele care pot apărea într-o familie, despre metodele naturale de planificare a familiei. Sper ca toate cele prezentate să îi ajute pe tineri să își clădească mai solid pe stâncă viitoarea sau poate actuala lor casă, familia.

Mi-au plăcut, de asemenea, spectacolele de seară prezentate de grupuri de tineri din diferite parohii: au alternat cântece, dansuri, scenete, cu subiecte religioase și nu numai. Cei prezenți pe scenă au demonstrat că se poate face un spectacol tineresc, plin de viață, antrenant, atractiv, și în același timp decent, de bun simț. Ar fi extraordinar dacă ar exista mai des în Biserică astfel de contexte în care tinerii să se exprime și din punct de vedere artistic.

De asemenea, pe parcursul acestor zile, nu numai la spectacolele de seară, m-a impresionat legătura puternică manifestată între tineri și episcopii lor.

Oana Capan

* * *

A fost pentru prima dată când am participat la o întâlnire de o așa amploare...

Mă bucură faptul că reușesc să mă hrănesc din acest entuziasm al credinței... Știu că mulți dintre noi nu suntem decât niște paie sau spice, unele secătuite de vântul aspru al furtunii din lume, altele aflate poate ceva mai la adăpost, dar ceea ce e mai important e că mă simt devenind treptat un bob, care nu a ajuns încă la plinătate...

E normal ca doar în patru zile să nu pot săvârși transformări miraculoase în mine. Vreau totuși să-mi las sufletul deschis să primească sămânța unui cuvânt divin rostit, împărtășit, dar mai ales trăit! Curaj!

Alina Farcaș

* * *

Bucuria și emoțiile trăite în aceste zile sunt înălțătoare. Simt cum îmi crește credința, cum mă înalț în iubire, cum din soare micuț devin lumină a lui Cristos.

Am învățat cum iubirea și puritatea ne scot din furtună și ne conduc la soare. Să strângi mâna unui tânăr pe care nu-l cunoști și să-ți zâmbească e nemaipomenit.

Cred că Dumnezeu a revărsat multe daruri peste noi în aceste zile! Îi mulțumesc din inimă pentru iubirea sa divină.

Eugen Mile-Ciobanu

* * *

La Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din România ce s-a desfășurat la Oradea pot spune că frumusețea bobului de grâu, rumenit în lumina Sfintei Scripturi, a pus încă o pecete de bucurie și înțelepciune peste fila manifestărilor de acest gen.

Astfel, meditațiile, lucrul în grupurile mici, conferințele din aula universității propuse pe secțiuni,... au creat alături de celebrările sfintelor Liturghii, acea atmosferă de cunoaștere și iluminare pe chipurile tuturor, ca adevărate spice de grâu așezate de Dumnezeu pe genunchiul ogorului de suflet al pământului, aflat mereu în așteptarea razelor de soare, ca "santinela de dimineață" la poarta orizontului de conștiință și cuget, în stare să potolească orice furtună ce s-ar abate asupra corabiei lui Isus Cristos - Biserica!

Fie ca tinerețea speranței creștine să fie pătrunsă mereu cu lumina și sarea acestor zile petrecute împreună, în binecuvântarea harului dumnezeiesc pentru întreaga lume.

Cristina Koch Smeu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat