Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Știu că voi sunteți prezenți

Întâlnirea Națională a Laicilor Asociați

În perioada 10-12 august, după Întâlnirea Națională a Tineretului, a avut loc la Oradea Întâlnirea Națională a laicilor și a asistenților spirituali din asociațiile active în Biserica locală.

Întâlnirea a avut loc la Centrul de Tineret Posticum al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea sub egida Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și s-a desfășurat sub motoul care redă cuvintele papei Ioan Paul al II-lea cu privire la laici: "Știu că voi sunteți prezenți".

Scopul întâlnirii a fost acela de a aduna pentru prima dată în România responsabilii tuturor asociațiilor de laici din țară pentru o mai bună organizare, pentru a împărtăși experiențele, pentru a vedea împreună împlinirile și neîmplinirile, așteptările și speranțele. Peste 60 de reprezentanți din cele 11 dieceze au stat împreună pentru a reflecta asupra rolului laicului în Biserică. Prezenți au fost și reprezentanți ai AC Italia, FIAC-ului precum și ai Renovabis-ului.

Din delegația Diecezei de Iași au făcut parte: pr. Cornel Cadar, pr. Fabian Doboș, Claudia Budău, Mihaela Duma, Anca Lucaci, Cristina Smeu.

Duminică, 10 august, Ernesto Preziosi, vicepreședinte AC Italia, a ținut conferința: "Identitatea AC - misiunea laicilor". Au vorbit apoi episcopii. Ei au subliniat rolul important al laicilor. Prin ei Biserica ajunge mai ușor în medii în care ar ajunge altfel greu. Ce așteaptă episcopii de la laici? Conștientizarea membrilor asociaților pentru a fi instrumente adevărate, o mai mare comuniune cu ierarhia, transparență, colaborare, să-i ajute pe preoți, unitate: uneori fac același lucru, dar fiecare în felul său, astfel forțele se dispersează.

Luni, 11 august, după Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel la care a predicat PS Florentin Crihălmeanu a avut loc prezentarea din partea diecezelor a asociațiilor, pornind de la un chestionar completat dinainte. După-amiază s-a vorbit despre perspectivele AC la nivel diecezan.

Marți, 12 august, după Liturghia în rit bizantin prezidată de PS Virgil Bercea, s-a prezentat sinteza grupurilor, după care episcopul greco-catolic de Oradea, responsabil cu laicii din partea CER, a prezentat: "Priorități, provocări și resurse pentru formarea misionară a laicilor în România. Contribuția AC".

Conferința "FIAC-ul în Europa și în lume", prezentată de Maria Grazia Tibaldi, "Ipoteze de lucru la nivel național pe termen scurt și mediu", concluzii - au încheiat întâlnirea.

Dificultățile cu care laicii se confruntă sunt multe, dar la fel de multe, ba chiar mai multe sunt bucuriile pe care ei le au: bucuria de la lucra în Biserică, de a construi Biserica împreună, de a-și înțelege rolul, de a se implica în viața celorlalți.

Ce vor laicii? O mai mare implicare a preoților și a persoanelor consacrate pentru a-i sprijini, formare, comunicare, colaborare, o mai mare încredere în ei, a fi ajutați pentru o mai bună organizare, structuri la nivel național, reprezentarea la nivelul Conferinței Episcopale Române printr-o comisie...

Participanții au constatat necesitatea unor întâlniri ulterioare de acest fel măcar o dată pe an. S-a propus, pentru menținerea contactelor dintre responsabili crearea unui grup de discuții pe internet, realizarea unui catalog cu asociațiile de laici și realizarea unui program pastoral național unitar.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat