Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mlădițe roditoare

Septembrie. Început de toamnă. Dacă primăvara și vara au fost prielnice, livezile și viile își oferă roadele bogate. Pomicultorii și viticultorii înțelepți mulțumesc lui Dumnezeu, împărțitorul tuturor darurilor.

Pomii încărcați cu fructe de tot felul și mlădițele pline de struguri sunt imagini ale sufletelor bune unite cu Dumnezeu, bunătatea însăși. Isus a spus: "Dacă pomul este bun, și rodul său este bun" (Mt 12,33).

Ca pedagog dumnezeiesc, Isus Cristos s-a folosit de imaginea viței de vie, cu mlădițele sale, pentru a-i conștientiza pe ucenicii săi de unirea cu el: "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în mine și eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteți face nimic" (In 15,5).

Vocația creștină, pecetluită prin Botez, înseamnă ucenicie permanentă sub îndrumarea lui Isus, "calea, adevărul și viața" (In 14,6). Cine îl urmează, nu se rătăcește, nu greșește și trăiește din plin. Se atașează statornic de maestrul divin și răspunde cu fidelitate în comuniune de iubire cu ceilalți, după porunca lui Isus.

Șederea pe pământ a lui Isus a fost doar de 33 de ani. Înainte de a se înălța la Tatăl, a spus discipolilor săi: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui, și al Fiului, și al Duhului Sfânt, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul lumii" (Mt 28,18-20).

La Cina cea de taină, înființând Euharistia și Preoția nou-testamentară, substituindu-se substanței pâinii și vinului prin cuvintele "Acesta este trupul meu..., acesta este sângele meu..., aceasta (Euharistia) s-o faceți în amintirea mea", dumnezeiescul Mântuitor a voit să rămână în lume prin prezența euharistică, precum și prin aceea a evangheliei sale. Astfel, creștinii evanghelici și euharistici devin pomi roditori în sfințenie, mlădițe încărcate de strugurii veseliei, în comuniune de iubire cu izvorul desăvârșirii sufletești. Ei sunt așa pentru că ascultă de glasul Tatălui care s-a auzit la Botezul în Iordan și pe Muntele Tabor: "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care este mulțumirea mea, ascultați de el" (Mt 17,5), precum și cele spuse de Maica Sfântă servitorilor la nunta din Cana: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5).

Isuse, Cuvântule întrupat al Tatălui veșnic, pâine a vieții adevărate, fii hrana noastră sufletească de acum și bucurie eternă!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat