Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Membru al CBO
Sâmbătă, 28 iunie, biroul de presă al Vaticanului a anunțat includerea de noi membri în Congregația pentru Bisericile Orientale. Printre ei se numără și ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Același comunicat mai anunța includerea ca membru a arhiepiscopului Cyril Baselios Malancharuvil, capul Bisericii Siro-Malancareze.

La 150 de ani
Sâmbătă, 12 iulie, în catedrala din Blaj a fost celebrată o Liturghie solemnă pentru marcarea împlinirii a 150 de ani de la ridicarea Episcopiei de Alba-Iulia și Făgăraș-Blaj la rangul de mitropolie, prin bula papei Pius al IX-lea Ecclesiam Christi. La final PS Virgil Bercea a dat citire mesajului Sfântului Părinte transmis prin intermediul cardinalului secretar de stat al Vaticanului Angelo Sodano, după care nunțiul apostolic a rostit mesajul. ÎPS Lucian Mureșan a rostit cuvântul de învățătură după care consilierul Ion Vulpe a dat citire mesajului președintelui țării, Ion Iliescu, iar secretarul de stat pentru Culte, Laurențiu Tănase, a prezentat mesajul instituției pe care o conduce. Protopopul Blajului a prezentat mesajul PS John Michael Botean, episcop al Diecezei Române Catolice din Canton, SUA. S-a dat citire și mesajului adresat de către Preafericitul Teoctist, iar pr. protopop Georg Junesch a prezentat un mesaj din partea episcopului Christoph Klein, al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană.

Campus de formare
În perioada 4-6 iulie a avut loc la Butea un campus de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolica - zona Roman, care s-a desfășurat în casa surorilor "Misionarele Patimii lui Isus". Au luat parte la această întâlnire aproximativ 100 de tineri membri sau simpatizanți AC din nouă parohii: Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Săbăoani, Mircești, Piatra Neamț, Adjudeni, Răchiteni și Butea. Tema campusului: "Înaintați în larg, alături de Acțiunea Catolică", a stârnit un viu interes din partea participanților, mai ales prin meditațiile părintelui Damian Alucăcesei OFMConv. - îndrumătorul spiritual al întâlnirii.

Profesiune solemnă
Sâmbătă, 5 iulie, în Mănăstirea Carmelită de la Luncani (jud. Bacău), fr. Augustin Bărbuț a depus profesiunea solemnă în mâinile pr. Claudio Bellotti, prior provincial al Provinciei Italiene a Carmeliților. Au fost prezenți mai mulți preoți din România, printre care și pr. Anton Câtea, parohul localității natale a candidatului, Mons. Ștefan Erdeș, decanul de Bacău, Mons. Petru Mareș. Au fost, de asemenea, reprezentanți ai asumpționiștilor, salezienilor, ai Institutului "Don Calabria" și reprezentante ale unor congregații de surori. Din satul natal al fratelui Augustin au sosit în jur de o sută de persoane cu autobuzul. Din Italia mai erau prezenți, printre alții, vicegeneralul ordinului, pr. Carlo Cicconetti, alți călugări carmeliți, doi clerici care studiază la Roma și mai mulți prieteni veniți și pentru hirotonirea a doi diaconi (6 iulie). Celebrarea a fost prezidată de priorul mănăstirii, pr. Tiberio Scorrano.

Campusuri
Parohia "Sf. Maria" din Huși-Corni a organizat un campus pentru copii, în perioada 8-13 iulie, având ca moto "Privește, ascultă și învață". Au participat circa 180 de copii. Cu acest prilej s-au organizat vizite la biserica catolică din Bârlad și la Mănăstirea ortodoxă de la Moreni (jud. Vaslui). Temele dezbătute au fost: Botezul din viața creștinului; Biserica pe care o formăm; Prietenia - un bine sau un pericol; Spovada - reconcilierea cu noi, cu Dumnezeu și cu oamenii; Euharistia - hrana pe drumul exilului pământesc. În perioada 15-18 iulie a avut loc și un campus pentru tineri. Au participat circa 40 de tineri. Temele dezbătute au fost: Singurătatea; Credința; Viitorul; Sacrificiul. Aceste campusuri au fost organizate de către preoții din parohie. (Pr. Andrei Ficău)

Programul activităților de la Traian
Misionarii Verbiți prezintă programul activităților care se vor desfășura la Casa de reculegere de la Traian, în perioada august - decembrie 2003.

August
- 6-9 august: Curs de formare pentru junioare - CRSM
- 10-17 august: Exerciții spirituale - Frații Capucini
- 18-22 august: Exerciții spirituale pentru "Pro Deo" - București
- 24-30 august: Exerciții spirituale pentru persoane consacrate
- 31 august - 6 septembrie: Exerciții spirituale - Sr. Antida

Septembrie
- 7 septembrie: Reculegere - Persoane consacrate
- 8-12 septembrie: Exerciții spirituale - Preoți (București)
- 14 septembrie: Curs biblic
- 15-19 septembrie: Exerciții spirituale - Preoți (București)
- 20 septembrie: Școală de teologia pentru laici
- 22-26 septembrie: Exerciți spirituale - Preoți (București)
- 27 septembrie: Școală de teologie pentru laici

Octombrie
- 4 octombrie: Școală de teologie pentru laici
- 5 octombrie: Reculegere - Persoane consacrate
- 6-10 octombrie: Curs de perfecționare - Preoți (Iași)
- 11 octombrie: Școală de teologie pentru laici
- 12 octombrie: Curs biblic
- 13-17 octombrie: Curs de perfecționare - Preoți (Iași)
- 18 octombrie: Școală de teologie pentru laici
- 20-24 octombrie: Exerciții spirituale - Persoane consacrate
- 25 octombrie: Școală de teologie pentru laici
- 28-30 octombrie: Adunarea CRSM și Seminarul "Pastorala familiei în Biserica locală - aportul persoanelor consacrate"

Noiembrie
- 3-7 noiembrie: Exerciții spirituale - Fecioare consacrate
- 8 noiembrie: Școală de teologie pentru laici
- 9 noiembrie: Reculegere - Persoane consacrate
- 10-14 noiembrie: Exerciții spirituale - Fecioare consacrate
- 15 noiembrie: Școală de teologie pentru laici
- 16 noiembrie: Curs biblic
- 15 noiembrie: Începe un curs de pregătire pentru căsătorie - 6 întâlniri: sâmbăta, între orele 14-17)
- 18-21 noiembrie: Exerciții spirituale - Fecioare consacrate
- 22 noiembrie: Școală de teologie pentru laici
- 29 noiembrie: Școală de teologie pentru laici

Decembrie
- 6 decembrie: Școală de teologie pentru laici
- 7 decembrie: Reculegere - Persoane consacrate
- 13 decembrie: Școală de teologie pentru laici
- 14 decembrie: Curs biblic
- 20 decembrie: Școală de teologie pentru laici

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal începând cu 1 august au fost numiți: pr. Inocențiu Arcana - paroh de Nicorești; pr. Iosif Enășoae - asistent spiritual universitar cu sediul la Tomești; pr. Gabriel Farcaș și pr. Felician Tiba - formatori la Seminarul din Iași; pr. Lucian Simon - responsabil Caritas Roman; pr. Valentin Aenoaei - vicar la Dărmănești; pr. Petru Antonică - vicar la Sagna; pr. Ciprian Barticel - vicar la "Sfântul Nicolae", Bacău; pr. Adrian Chili - vicar la Bijghir; pr. Cristian Ignat - vicar la Nicolae Bălcescu; pr. Daniel Medveș - vicar la Chișinău; pr. Ciprian Petrea - vicar la Săbăoani; pr. Augustin Pușcașu - vicar la Adjudeni; pr. Alfons Zelionka - vicar la Suceava. La aceeași dată au fost transferați: pr. Sergiu Antal - vicar la Gioseni; pr. Eugen Anton - vicar la Frumoasa; pr. Daniel Bișoc și pr. Marian Gașpal - vicari la Onești; pr. Robert Gașpal - vicar la Oțeleni; pr. Marius Mârț - vicar la "Adormirea Maicii Domnului", Iași; pr. Marcel Moraru - vicar la Focșani; pr. Iacob Stolnicu - vicar la "Sfântul Nicolae", Bacău. Următorii au fost desemnați pentru studii și pastorație în străinătate: pr. Cristian Anghel; pr. Bogdan Herciu; pr. Mihai Horvat; pr. Benone Lucaci; pr. Vasilică Pană; pr. Eduard Soare.

A trecut la Domnul...
În dimineața zilei de 7 iulie, sora Irina Tulbure a plecat la casa Tatălui, răpusă de cancer. S-a născut la Bacău în ziua de 12 mai 1981, singura fată din cei patru copii ai familiei Iosif și Ana Tulbure din Luizi-Călugăra. A urmat clasele primare în localitatea natală, unde a și copilărit, descoperindu-și vocația la viața consacrată. Dornică de a-l urma pe Isus, a intrat în Congregația Surorilor Benedictine ale Divinei Providențe din Oituz la 17 august 1996. După patru ani de aspirandat, în care și-a terminat cele 10 clase, a urmat, începând din 1998, o perioadă de suferință, descoperindu-se boala care i-a dat curaj de a trăi cu intensitate orice clipă, întărind totodată pe cei în suferință. Înmormântarea a avut loc joi, 10 iulie, în cimitirul din Luizi-Călugăra. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Alois Fechet.

Să se odihnească în pace!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat