Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ecclesia in Europa
"Isus Cristos, viu în Biserica sa, izvor de speranță pentru Europa" - aceasta a fost tema Celei de-a II-a Adunări Speciale pentru Europa a Sinodului Episcopilor, care s-a desfășurat în Vatican între 1 și 23 octombrie 1999. Lucrările acestui Sinod s-au încheiat cu o serie de concluzii ce au fost prezentate Sfântului Părinte, care, la rândul său, le-a sintetizat în exortația apostolică postsinodală "Ecclesia in Europa". Semnat în seara zilei de 28 iunie 2003, ajunul solemnității Sfinților Apostoli Petru și Paul, acest document face un apel puternic la depășirea diviziunilor care au fragmentat bătrânul continent și chiar creștinătatea. Cheia acestui document este tema speranței: "Vestind Europei evanghelia speranței, scrie Sfântul Părinte, voi avea drept călăuză cartea Apocalipsului, «revelația profetică» ce dezvăluie comunității de credincioși sensul tainic și adânc al lucrurilor care au loc" (cf. Ap 1,1).

Invitat în Slovacia
Slovacia va fi destinația celei de a 102-a călătorii apostolice a papei Ioan Paul al II-lea, călătorie care va avea loc în perioada 11-14 septembrie 2003. Este posibil ca în timpul acestei vizite apostolice suveranul pontif să beatifice un episcop și o călugăriță morți martiri recent - în 1976 și 1955 - în timpul regimului comunist. În cele patru zile pe care le va petrece în Slovacia, Sfântul Părinte va vizita orașele Trnava, Banská Bystrica, Roznava și Bratislava.

Libertatea religioasă
Libertatea religioasă este violată zilnic în multe părți ale lumii, după cum a constatat un raport al Organizației "Kirche in Not", prezentat la sfârșitul lunii iunie la Roma. Studiul constată faptul că în anul 2002 au murit în lume, din cauza credinței, 938 de creștini, 629 au fost răniți și 100.345 au fost arestați. Raportul, de 455 de pagini, permite cunoașterea situației acestui drept fundamental oferind tabele, hărți și analize ample pentru fiecare țară. Situația cea mai critică în momentul de față în ceea ce privește libertatea religioasă este trăită în Nigeria, Sudan, China și Cuba. În Europa, cazurile cele mai complicate sunt în Bielorusia, cu una dintre legile cele mai restrictive asupra libertății religioase, și România, unde comunitățile catolice de rit oriental sunt private de bisericile lor. Treizeci de pagini din documentul informativ sunt dedicate Rusiei, subliniind că "respectul pentru libertatea religioasă a întâmpinat noi dificultăți, mai ales pentru Biserica Catolică". Raportul subliniază că autoritățile au adoptat măsuri ostile, precum expulzarea unor preoți, ca răspuns la "presupusa expansiune catolică". În Cuba, 86 de creștini sunt arestați pentru că și-au mărturisit credința, în timp ce persistă dificultățile de a obține avizul de a construi noi biserici sau de a le repara pe cele deja existente. În Asia au avut loc progrese (așa cum este cazul în Timorul de Est) sau sunt semne de deschidere (în Qatar, de exemplu), dar în ansamblu este continentul cu cel mai mare număr de țări în care libertatea religioasă este îndoielnică. În India, legile împotriva convertirilor, promovate de naționalismul radical hindus, îi înfricoșează pe creștini. În Arabia Saudită, Vietnam, Birmania, Republica Laos persistă problemele deja cunoscute, iar în Coreea de Nord există 100.000 de creștini deținuți în lagăre de concentrare.

Apel
Comunitatea "Sant` Egidio" a dat publicității un apel la "înviere" africană, documentul fiind semnat de 300.000 de tineri de pe continentul african, și adresat șefilor de state reuniți la Maputo, în Mozambic. "Să facem împreună un legământ nou pentru Africa - se afirmă în document. Un legământ pentru viitorul continentului nostru. Au curs destule lacrimi. Au pierit destule vieți. Lumea are nevoie de Africa, are nevoie de o Africa mai bună. Nu vă fie teamă să fiți mai buni. Mama noastră, Africa, este frumoasă. Să o iubim mai mult și mai bine, cu curaj". Comunitatea "Sant` Egidio", ce a mediat în tratativele de pace care au pus capăt războiului civil din Mozambic, este o mișcare catolică fondată în 1968 la Roma de către istoricul Andrea Riccardi.

Arestări
Patru preoți și un diacon din Biserica Catolică din China au fost arestați, după cum a denunțat sâmbătă, 5 iulie, Fundația "Cardinal Kung", cu sediul în Stamford (Connecticut, SUA). Cei arestați sunt preoții Kang Fuliang, Chen Guozhen, Pang Guangzhao, Joseph Yin și diaconul Wang Lijun, cu vârste între 25 și 32 de ani. Deși guvernul comunist chinez afirmă că respectă libertatea religioasă, permite libertate de cult doar persoanelor care aparțin organizațiilor religioase ce sunt sub controlul său. China a rupt relațiile cu Sfântul Scaun în 1951. Guvernul chinez consideră autoritatea papei asupra credincioșilor catolici drept un amestec în treburile interne ale statului chinez.

Întâlnire a tinerilor
În perioada 28 iulie - 12 august 2003 are loc la Pulkau (Austria) - unde activează și doi preoți români - Întâlnirea Europeană anuală cu participarea tineretului din Europa Centrală și de Est. Anul acesta au fost invitați tineri din Cehia, Slovacia, Polonia, România, Serbia și Bulgaria, cei din România provenind din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București. Manifestarea propune participanților cursuri de limbi străine, activități sportive, ateliere: teatru, muzică - cor și formație, dans folcloric și modern etc. În programul de seară, fiecare dintre națiunile participante se prezentă și, în jurul focului de tabără, au ocazia să discute și să cânte împreună. Dimineața este prevăzută o meditație tematică, iar seara tinerii pot participa la sfânta Liturghie.

Universitate și Biserică
În perioada 17-20 iulie, în Cetatea Eternă s-au desfășurat lucrările Simpozionului European cu titlul "Universitatea și Biserica în Europa", eveniment cultural propus și organizat de către Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și de către Comisia Episcopală pentru Educația Catolică, Școală și Universitate a Conferinței Episcopale Italiene, în colaborare cu Ministerul Universității din Republica Italiană, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea Universității de Stat "La Sapienza" din Roma. Au participat un număr de 1.800 de delegați din 41 de țări ale Europei: episcopi, preoți, persoane consacrate care activează în universitățile statale sau catolice, autorități academice și profesori, precum și un mare număr de studenți și studente. Delegația din România a fost constituită din 15 persoane: pr. Venianim Aenașoaie și studenții: Mihaela Sar, Cornelia Dumitru și Smaranda Scriitoru din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de București; pr. Fabian Doboș și studenții: Eugen Mile-Ciobanu, Dominic-Laurențiu Denut și Albert Rediu din partea Diecezei Romano-Catolice de Iași; F?cze Edit din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia; pr. Grigore Furtună, pr. Casian Bozantan din partea C.S.M.R. și a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla; pr. Ioan Mitrofan, dr. Mihai Ștefănescu și studentul Voicu Vasile Dan din partea Blajului; pr. Victor-Emilian Dumitrescu, OFMConv., din partea Institutului Teologic Franciscan din Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat