Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Inter mirifica

Să cunoaștem Conciliul Vatican II

Pentru cei care încă nu au avut posibilitatea sau curiozitatea de a consulta documentele Conciliului, voi prezenta în aceste rânduri decretul privind mijloacele de comunicare socială, "Inter mirifica".

Promulgat la 4 decembrie 1963, decretul este concentrat în 24 puncte extrem de importante pentru viața fiecărui creștin.

De fapt ce sunt mijloacele de comunicare socială?

Presa, cinematografia, radioul, televiziunea - mass-media în general - pot fi numite pe drept cuvânt "mijloace de comunicare socială" (cf. IM 1).

Astăzi, când mass-media promovează în mod insistent nonvalorile, sexul, violența și avortul, nu putem trece nepăsători pe lângă acest fenomen.

Biserica a sesizat atât rolul pozitiv cât și cel negativ al mijloacelor de comunicare socială în viața oamenilor (cf. IM 2).

Fiind instituită de Cristos pentru a aduce mântuire tuturor oamenilor, "Biserica are dreptul înnăscut de a folosi și de a poseda orice mijloc de acest fel în măsura în care e necesar sau util pentru educația creștină" (cf. IM 3).

Documentul insistă asupra cunoașterii legilor morale de către toți utilizatorii mass-media, având în vedere impactul pe care îl au acestea asupra formării conștiinței umane.

Dreptul la informare este garantat de constituția țării, dar informația trebuie să ajungă la cetățean "adevărată și completă" (cf. IM 5), căci nu orice cunoaștere este de folos.

Decretul "Inter mirifica" tratează raportul dintre artă și morală, afirmând că ordinea morală este singura capabilă să depășească și să armonizeze toate celelalte ordini de activități umane (cf. IM 6), deoarece ordinea morală cuprinde pe om în totalitatea ființei sale de creatură a lui Dumnezeu.

Prezentarea răului moral trebuie făcută cu discernământ pentru a nu trezi "pasiunile dezordonate în omul rănit de prihana strămoșească" (cf. IM 7).

Publicul receptor trebuie să aleagă, din diversitatea informațiilor, înainte de toate ceea ce se distinge prin virtute, știință și artă și să evite ceea ce le poate fi cauză sau ocazie de prejudiciu spiritual (cf. IM 9).

Sunt amintite datoriile tinerilor și părinților, precum și ale autorilor.

Principala răspundere morală în privința unei folosiri corecte a mass-media revine tuturor celor implicați direct în acest act de cultură - ziariști, scriitori, actori, regizori, producători, editori, distribuitori - care sunt datori să reglementeze interesele economice, politice și artistice de așa manieră încât acestea să nu se opună niciodată binelui comun (cf. IM 11).

Autoritățile civile au obligația de a apăra adevărata libertate de informare, mai ales în domeniul presei.

Capitolul II, "Mijloace de comunicare socială și apostolatul catolic", marchează acțiunea păstorilor și a credincioșilor, trasând o serie de directive referitoare la presă, cinematografie, radio, televiziune și teatru.

O atenție deosebită o acordă formării specialiștilor, precum și a publicului receptor.

Decretul "Inter mirifica" îndeamnă Biserica la sărbătorire în toate diecezele lumii, a unei zile pe an în care să se explice credincioșilor îndatoririle pe care le au în acest domeniu (cf. IM 18).

Amos


La 11 octombrie 1962, după patru ani de pregătire intensă, papa Ioan XXIII-lea a deschis la Roma Conciliul Vatican II. La deschidere au participat 2.427 de persoane din cele 3.070 convocate. Au fost prezenți de asemenea observatori din partea Bisericilor ortodoxe, protestante și anglicane. Conciliul s-a închis la 8 decembrie 1965. Opera realizată de acest Conciliu este considerabilă. S-au elaborat și adoptat 16 documente: patru constituții, nouă decrete și trei declarații.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat