Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Alberto Marvelli - membru al Acțiunii Catolice

Ioan Paul al II-lea va beatifica în curând un inginer italian în vârstă de 28 de ani, Alberto Marvelli, care după Cel de-al II-lea Război Mondial s-a dedicat politicii ca slujire evanghelică.

În ziua de 7 iulie 2003 s-a promulgat în prezența papei Ioan Paul al II-lea decretul de recunoaștere a unei minuni atribuite mijlocirii acestui tânăr membru al Acțiunii Catolice.

Italianul Alberto Marvelli (1918-1946), laic din Dieceza de Rimini, s-a format împreună cu salezienii și în Acțiunea Catolică. Tânăr inginer, om cu o spiritualitate profundă, a desfășurat o mare muncă de ajutorare a săracilor în Cel de-al II-lea Război Mondial.

Angajat în reconstruirea Italiei după război, a fost membru în Comitetul Executiv al Partidului Democrația Creștină. A murit zdrobit de un camion într-un accident.

Recunoașterea minunii atribuită mijlocirii sale - un medic din Bologna a experimentat vindecarea unui tip de hernie într-un mod inexplicabil în anul 1991 - deschide acum porțile spre beatificare unuia din protagoniștii reconstruirii postbelice în Rimini.

Au fost timpuri în care viitorul fericit se lipsea inclusiv de încălțările sale pentru a le da săracilor și se deplasa mereu cu bicicleta din oraș spre locurile unde se ascundeau refugiații, pentru a le da alimente și mângâiere spirituală, așa cum au declarat martorii în procesul de beatificare.

Alberto Marvelli era fiul lui Alfredo, funcționar la bancă, și al Mariei, angajată în asociațiile din acea perioadă - Femeile Carității, Femeile din Acțiunea Catolică și Oratoriul Salezian - a cărei figură a influențat în mod fundamental creșterea sa spirituală.

Vocația lui Alberto s-a exteriorizat în mod decisiv în timpul anilor săi de tinerețe, de la angajarea sa în Acțiunea Catolică, unde a intrat la vârsta de doisprezece ani.

A arătat o iubire autentică față de Euharistie, cu care menținea o relație continuă. Nu era zi în care să nu se apropie de biserică, încă dis-de-dimineață, înainte de a-și începe ziua de muncă.

Când a fost chemat în armată, a găsit și atunci ocazii pentru a oferi mângâiere tovarășilor săi de arme.

"Este ca și cum Biserica ne-ar repeta că toți laicii creștini pot trăi ca sfinți ducând o existență normală în familie, la locul de muncă, în politică", a declarat în ziarul "Avvenire" Paola Bignardi, președinta Acțiunii Catolice în Italia, la primirea veștii. Beatificarea lui Alberto Marvelli "reprezintă, de asemenea, recunoașterea implicită a Acțiunii Catolice ca o școală de sfințenie laicală", a mai spus președinta organizației.

Pr. Mihai Pătrașcu


*"Înainte de a acționa trebuie să mă gândesc la ceea ce fac și trebuie să consider totul ca și cum m-aș fi comportat eu dacă aș fi fost în acea situație. Trebuie să pierd din vedere viciul de a judeca aproapele, dacă nu vreau apoi să fiu judecat de Dumnezeu. În cazuri de necesitate, trebuie să-ți amintești de caritatea creștină, de milostivirea lui Dumnezeu, de condițiile particulare în care se găsește aproapele. «Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face». Cuvinte cu adevărat pline de înțelepciune, care evită atâtea ocazii de certuri.

*Să studiez cu continuitate și asiduitate ceea ce trebuie și cu regularitate, urmărind o metodă anume. Să-mi lărgesc cultura de fiecare dată când am ocazia. Să elimin mândria și orgoliul, zelul fals, minciuna, dar să afirm întotdeauna adevărul, chiar și în jocuri și în glume! Să-mi onorez promisiunile și cuvântul dat, chiar și în cele mai mici lucruri!

*Să-i ajut pe săraci și pe cei marginalizați cât de mult posibil, atât material, cât și spiritual. Caritatea să fie un alt punct central al programului de viață. Să combat curiozitatea inutilă care nu aduce nici un avantaj. Să temperez manifestările externe de bucurie sau de dezaprobare. Să accept durerea ca fiind trimisă de Domnul pentru a pune la încercare credința și pentru a întări virtuțile noastre morale. Să fiu moderat la mâncare, nu doar când sunt singur, ci și atunci când sunt cu alții la masă. Să-mi exercit voința chiar și în cele mai mici lucruri și gesturi, ca să pot fi tare în deciziile importante".

(Din "Programul vieții mele", 22 septembrie 1938, traducere de Ovidiu Bișog)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat